Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 5°C Még több cikk.

Átalakult a makói főtér forgalma

Makó - Jóllehet csak augusztus 19-én adják át, már készen van a makói főtér új körforgalma, amely a lámpás kereszteződést váltja fel.
Az átadásig még két hét van, de az autósok már használják, mert tulajdonképpen már kialakult a végső formája, s vele az új közlekedési rend, amely érvényes lesz az elkövetkezőkben Makó főterén. A Széchenyi téri új körforgalomról van szó, amely a lámpás kereszteződés helyén épült. Mint korábban megírtuk, a körforgalom háromágú és egysávos lesz, amivel egy időben kerékpárutak, járdák és gyalogátkelők is épülnek. Mindez 105 millió forintba kerül. Szükségességét az indokolja, hogy a közelben nyílik meg az év végén a minden bizonnyal nagy forgalmat generáló fürdő, ráadásul – bár a 43-as forgalma az M43-as sztráda miatt csökkent – a kiszombori átkelőről az autópálya felé tartók épp ebben a hármas kereszteződésben tudnak a leggyorsabban a sztrádára jutni.

Az autósok már a körforgalom rendjéhez igazodva közlekednek a Széchenyi téren. A szerző felvétele
Az autósok már a körforgalom rendjéhez igazodva közlekednek a Széchenyi téren.
A szerző felvétele

Amikor tegnap a helyszínen jártunk, a kivitelező Délút munkásai már a központi, elkerített köralakzaton dolgoztak, munkagépet nem láttunk a területen. A régi 43-as városi szakaszán ez lesz az ötödik ilyen létesítmény. Az első még 2002-ben épült a Szegedi és a Kálvin utca kereszteződésében, ezt követte a Városháza előtti 2004-ben, az Erdei Ferenc téri 2005-ben és a Tesco előtti 2006-ban. Van a városban még egy, amely a Kálvin, a Csokonai és a Rákóczi utca találkozásánál épült meg korábban. Miután a főtéren most megszűnik a jelzőlámpás biztosítás, másik nem is marad Makón, ez volt az egyetlen ilyen kereszteződés. A Szegedi utca legelején ugyan van egy lámpával védett gyalogátkelő, ez azonban csak gombnyomásra, illetve automatikusan a sebességhatár túllépése esetén vált pirosra.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. makovaros 2011. augusztus 13. 14:14
  „42. Tényleg lejtős a járda a útpadka szerintem azért magas ott a járdánál mert mikor öntik az új kopóréteget az kb 5 cm vastag (kb a padka is annyi) gy egyforma sziten lesz.”
 • 44. Okoskatörp 2011. augusztus 12. 21:51
  „No:
  1. A Közút Kezelőnek ehhez semmi köze, a NIF a beruházó.
  2. Szeptemberben lesz átadva, nem augusztusban (lásd: projekt-tábla)
  3. Ennek a körforgalomnak a terveit v.ki jóváhagyta, hogy megfelel.
  4. A város-irányítás meg olyan döntésképtelen bizonyos kérdésekben, hogy az v.mi fantasztikus.
  5. Majd ha kész a "mű", majd akkor derül ki, hogy el lehet-e benne kanyarodni, vagy sem.
  6. Járda? A szintkülönbségekre biztos nem gondoltak. Kicsit lejtős. :)”
 • 43. Laci72 2011. augusztus 12. 20:47
  „lajosbácsi: ....háááát ahogy a dolgok mennek itt mostanában - nem hiszem
  Más:
  Apátfalván a vasúti átjáróban nem egy autó akadt fent a mostani vendégmunkás invázióban
  Nemhogy 30-al nem tudsz átmenni, hanem már 5-el sem lassan
  ..hogy ez nem szúrja a szemét senkinek?
  A közút kezelő mi a p.....-át csinál ? - <moderálva> a hűvösön?-vagy mi?
  Szivesen látnák egy cikket erről - ugyan mit hablatyolnának össze miért nem csinálják meg?”
 • 42. lajosbácsi 2011. augusztus 12. 20:22
  „laci72: szerinted, ha kidönti, valaki végre észbe kapott volna????

  még valami, most hogy épül a lejtős gyalogátkelőhely, (ami remélem fűtött lesz, mert ha nem, akkor a jeges-bukások miatt lesz dolga a most már kevesebb, mint minimálbérért dolgozó orvosoknak/mentősöknek) lesz vajon rokkantkocsis átjárásra is lehetőség a húsz centis padka mellett, vagy kerülhetünk a szökőkút felé rokkant kocsival?”
 • 41. makovaros 2011. augusztus 12. 20:00
  „Csoda történt a 43-as úton a körforgalom előtt (szeged felül-sárga üzletház elé)) Tettek útvonal-előjelző táblát hogy merre van az autópálya. Legjobban már csak a Maroslele fele kéne:d”
 • 40. Laci72 2011. augusztus 12. 19:06
  „Tegnap reggel egy kamion be akart kanyarodni Szeged felől balra, vásárhely felé, neki úgy sikerült, hogy feltette a jobb kerekeit a most épülő padkára - az lett volna a legjobb ha kidönti az összes új padkakövet :)
  Én alapjába véve körforgalom párti vagyok de ezt a tervezők jóóóóóól elcseszték - és most finoman fogalmaztam
  ...ennyire bénák lennének ,hogy egy ilyet nem tudnak megcsinálni normálisan???????”
 • 39. makovaros 2011. augusztus 12. 10:48
  „hát tény hogy nehezen kanyarodnak a buszok bele. Szélesebbre kellet volna tenni, Szökőkút szerintem az később épül bele, de tervezték.
  Remélem új burkolatot (kopóréteget) kap az út?”
 • 38. lajosbácsi 2011. augusztus 11. 20:24
  „ja, hogy a képen nincs is még rajta a legújabb járdasziget, ami közvetlenül ott a kék kisautó balján húzódik a cikk óta! ... lesz hely a virágnak.. középen meg a szökőkútnak, ahol hideg vízzel fröcskölheti majd az agyvizét az elszörnyülködő sofőr....”
 • 37. lajosbácsi 2011. augusztus 11. 20:22
  „a ma reggeli busz szabályosan fenn akadt abban a bizonyos kanyarban a korona előtt. a hátsó kerekek a padkában akadtak fönn, míg az orra szabályosan letolta az útról a járdaszigetet jelző bólyákat! GYEREKEK! LEGALÁBB TI ÁLLJATOK MÁR KI A SAJÁT ÉRDEKETEKBEN!!!! nem lehetünk ennyire bamba városlakók, hogy ezt hagyjuk!”
 • 36. makovaros 2011. augusztus 11. 19:58
  „igen tervben van oda is egy”
 • 35. megmondóember 2011. augusztus 11. 14:47
  „jah sztem is szűk a körforgalom főleg a korona előtti kanyar, és az igaz hogy lesz majd később még egy körforgalom a justh gyula és a vásárhelyi utca találkozásánál???”
 • 34. Pupets 2011. augusztus 11. 06:46
  „Már többször tapasztaltam az elmúlt 2-3 nap alatt, hogy a kamion és a busz sem tud első nekifutásra bekanyarodni ebben a csodálatosan szűk körforgalomban! Lesznek itt problémák!”
 • 33. stalker19741 2011. augusztus 10. 22:50
  „qa jól mondja: Én is próbáltam mindkettőt. Mire Földeák felé (visszafelé megyek 9km-t a hídtól) és feljutok, addigra. Lelén is feljutok és már 10 km-el közelebb vagyok Szegedhez. Mert ugye Lele szeged felé van Földeák meg pont ellenkező irányba. Ráadásul nem kell átvergődnöm 5-6 km-t a városon+ 4-et az elkerülőn, csak a Kölcsey u-n ki a lelei útig kb 1 km-t.
  dmonline-nél van a tévedés!”
 • 32. zoltanszabo 2011. augusztus 09. 20:41
  „Igen a 31. qa igaza van. Hétvégén pl, egész kocsi sorok jöttek Kiszombor felől, GPS - volt a kocsikban és mindd Mlele felé ment. Néztük is miért arra mennek. A Lelei út jól tönkre tették az építkezést végző teher autók, de forgalom szinte alig van arra. Állítólag könnyebb felhajtani ott az autópályára mint Földeák fele, de úgy tudom táblák alig vannak kirakva !
  Ezt kellene MÁgorinénak szorgalmazni. TÁBLÁKAT az út mentén!”
 • 31. qa 2011. augusztus 08. 22:08
  „Egyet biztosan tudok. Én Maroslele felé járok, mert fele annyi időben és km-ben is. Leginkább akkor igaz ez, ha Kiszombor irányából jössz Makóra (erről volt szó). Próbáltam mindkettőt. Maroslele jött be. Mire a Lidl-től kijutsz Földeák felé a pálya felhajtóra, addigra én már az M43-on hajtok félúton Szeged felé. Arról nem is beszélve, hogy Maroslele fele alig van forgalom, a makói felhajtó meg dugig van kamionokkal. De kinek mi tetszik.”
 • 30. Naiv 2011. augusztus 08. 19:47
  „moderálva offtopic”
 • 29. Naiv 2011. augusztus 08. 19:40
  „19. lajosbácsi 2011.08.07. 13:26
  Jól figyelt a témára Lajosbácsi....Valóban érdekes lesz, ha a mentő és a többi efféle jármű megpróbál majd annál a csodálatos körforgásnál eljutni a céljához....Nincs egy deka kerülő útvonal sem....Kívánom annak a közlekedési mérnöknek, aki ezt a csomópontot megálmodta, hogy közeli rokona legyen sérült, mikor a mentő a sorára vár....Kellett volna akkor ez, mikor rengeteg kamion zúgott át a városon....Most? Minek? Az eleve halott fürdő-elképzelés miatt? Hivatkoznak az okosok, de csak egyikről mutatnak a másik felé....Szóval, semmi ez, kérem tisztelettel!”
 • 28. makovaros 2011. augusztus 08. 15:55
  „27 jogos biztos nem fog lelére menni max. akkor ha a 4414-es utat felújítják Maroslelétől a 43 -asig.”
 • 27. dmonlájn 2011. augusztus 08. 13:47
  „15. qa 2011.08.06. 21:03

  Ez tévedés! Kiszomborról bejön Makóra, nem fog egy 12 Km-es utat megtenni Leléig(20 perc), hogy ott menjen fel a pályára azon a sz.r úton, ha átmegy a városon akkor 5 Km és ott a pálya, onnan meg 20 perc Szeged! Ag.atlan, nem mindig a a legrövidebb a leggyorsabb út!”
 • 26. zoltanszabo 2011. augusztus 08. 10:33
  „A körforgalmat nem mindenki tudja használni. Más a magyar és Eu s kressz, másként megy pl. az olasz ,román. Mert ott nem a körben lévőnek van elsőbbsége--ha nem aki kivülről megy be. Én többször voltam az olaszoknál azért tudom. A melegben ott is türelmetlenek az emberek, de ha átutaznak itt Magyarországon az olasz-románok ezért közlekednek másként.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói Muzsika – főszerepben a musical: Vértestvérek, Apostol

Makó - A rendszeres fesztivállátogatók kéréseinek eleget téve a musicalműfajt állítja… Tovább olvasom