Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Átállítanák a távfűtést Makón

Akár a felével is olcsóbb lehet a lakossági távhőszolgáltatás Makón, ha sikerül megoldani, hogy földgáz helyett termálvizet használjanak a fűtéshez. Az önkormányzat az első lépést most megtette: pályázati úton igyekszik pénzt szerezni, először a szükséges tervek elkészítéséhez.
Makón összesen 772 otthonban – valamennyi belvárosi panellakás – és néhány intézményben gondoskodik a Makó-Therm Kft. a fűtésről és a meleg vízről. A szolgáltatás azonban nem nevezhető olcsónak, mert a rendszerben keringő víz felmelegítéséhez földgázt használnak, ennek árát pedig a társaság kénytelen érvényesíteni a távhődíjban. Most úgy tűnik, legalább remény kínálkozik a csökkentésre: a képviselő-testület úgy döntött, pályázatot nyújt be a makói termálvízkészlet hasznosítását célzó tervek elkészíttetésére. Az uniós pályázat segítségével olyan tervet szeretnének készíttetni, amelynek alapján a kor színvonalának megfelelő, jó hatásfokú termálalapú fűtési és használati meleg vizet biztosító rendszer építhető ki. A tervezői programban két új kút létesítése, illetve a már meglévő és a szükséges új vezetékrendszer engedélyes és tenderszintű terveinek elkészítése szerepel. A tervek elkészítése negyvenötmillióba kerülne, amihez sikeres pályázat esetén kilencvenöt százalékos támogatást kap Makó.

A fürdő is termálvízzel fűtene

Egy másik, ugyancsak megújuló energiaforrások felhasználását segítő pályázat révén a makói önkormányzat – amellett, hogy napelemeket telepítene az ipari park inkubátorházára – szeretné megoldani, hogy a fürdőben fúrt termálkút vizével melegítsék az összes kültéri medencét, illetve az épületeket és a használati meleg vizet. Az igazgató, Pőcze Lászlóné elmondta: a medencék vizét eddig úgy melegítették, hogy beleengedtek valamennyi gyógyvizet – az új forrásból viszont a húsz fokkal melegebb, bő hatvanfokos víz már hőcserélőn át fog érkezni. Az épületek fűtésére jelenleg földgázt használnak, az átállástól jelentős költségmegtakarítást remélnek.

Az új fűtési rendszer kiépítését, minthogy óriási beruházást igényel majd, ugyancsak pályázati támogatásból valósíthatják meg később, ha lesz ilyen jellegű kiírás. A Makó-Therm Kft.-nél megtudtuk: a most használt, jelenleg is korszerűsítés alatt álló rendszer átállítása termálenergiára viszonylag egyszerűen megoldható lenne. Már csak azért is, mert korábban is termálvízzel működött – egészen addig, amíg a csurgalékvíz visszasajtolásának megoldatlansága miatt át nem kellett térni a gázkazánokra. A lakossági távhőszolgáltatás szakértői becslések szerint akár a felével is olcsóbb lehet, ha a tervezést követően a rendszer átállítására is lesz pénz. A jelenleg is termálvízzel üzemelő, a makóinál egyébként valamivel nagyobb szentesi például elfogyasztott gigajoule-onként 1285 forintért adja a meleget alapáron, míg a makói 3486 forintért – mondta el lapunknak Döbrőssy Iván, az ottani szolgáltató társaság igazgatója. A nagy mennyiségű makói termálvízkincset Makón egyébként most alig-alig használják ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan Amerikába megy nótázni Varga Anna

Amerikába készül a makói nótaénekes, Varga Anna, akinek most jelent meg a kilencedik albuma. Azt… Tovább olvasom