Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Ausztriában akár 15 év után szabadulhatna Thomas B.

Apátfalva - A nemzetközi egyezmények alapján Magyarországnak lehetősége van kiadni Ausztriának a Kenéz Imre rendőrmotorost halálra gázoló osztrák férfit. A magyar jog azonban rendkívül szigorúan ítéli meg a hivatalos személy ellen elkövetett emberölést: minden bizonnyal hazai bíróság hozza majd meg a jogerős ítéletet. Thomas B. kiadatása esetén félő, túl nagyvonalúak lennének vele Ausztriában.
A rendőrök iránt érzett fékezhetetlen gyűlölet vezérelte azt az osztrák férfit, aki múlt csütörtökön Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halálra gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt. Thomas B. Ausztriában korábban huszonnyolcszor került szembe a törvénnyel: hivatalos személy elleni erőszak miatt már kétszer felelt. Bűnlajstromán kábítószerrel való visszaélés, fegyveres rablás, csalás, orgazdaság, okirat-hamisítás, garázdaság, betörés is szerepel.

Elvonási tünetekkel küzd a hummeres

Kábítószerfüggő a hummeres gázoló, ezért nemcsak lőtt sebeinek kezelésével, hanem elvonási tüneteivel is küzdenek az orvosok a tököli rabkórházban – írja a Blikk. A lap szerint az ügyészek a következő napokban ismét megkísérlik kórházi ágyán kihallgatni az ámokfutót. Azt is közölni fogják vele, hogy emberölésen kívül további két bűncselekménnyel is meggyanúsítják. Felelnie kell azért, mert a túlélő rendőrmotorost megpróbálta autójával leszorítani az útról, és azért is, mert a nála lévő késsel megtámadott egy rendőrt és egy segítségére siető civilt.

– Az osztrák büntető törvénykönyv sokkal enyhébb a magyarnál. Bár ott is létezik életfogytig tartó szabadságvesztés, de a gyakorlat szerint a bűnelkövetőket a legtöbb esetben 15 év után már feltételesen szabadságra bocsátják – mondta Nagy Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Büntetőjogi és Büntetőeljárás-jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Megtudtuk: Ausztriában és Németországban létezik az úgynevezett biztonságba helyezés is, amikor a többszörösen visszaeső bűnelkövetőkre kiszabott büntetésük letöltése után a börtön egyik másik szárnyában egy időre szigorított őrizetben vigyáznak. A három csapásként ismert szankció azonban néhány amerikai államon és Szlovákián kívül csak nálunk létezik: a többszörös visszaeső erőszakos bűnözőket sújtó büntetések felső határát a kétszeresére emelték, ha pedig ez meghaladja a 20 évet, akkor életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni. Thomas B. számláján tehát hiába volt Ausztriában 28 bűncselekmény, az osztrák jog szerint nem kerülhetett volna emiatt hosszabb időre börtönbe. – A történtek miatt persze jobb lett volna, ha létezik ilyen törvény Ausztriában is, ám a három csapás kirívóan aránytalan büntetésmód. Februárban a Zalaegerszegi Törvényszéknek mérlegelés nélkül kellett életfogytiglannal büntetnie egy férfit, aki bár nem ölt meg senkit, de sorozatban követett el fegyveres rablásokat egy fegyvernek látszó műanyag pisztollyal – mesélte Nagy Ferenc.

Alkotmányellenes TÉSZ?

A tényleges életfogytiglan Magyarországon és Angliában létezik. – A Hágai Nemzetközi Törvényszék elismeri az életfogytiglant, de 25 év után felül kell vizsgálni a szabadságra bocsátás lehetőségét. Mivel ez a magyar jogból hiányzik, a tényleges életfogytiglan a nemzetközi törvényszék megítélése szerint ebben a formában alkotmányellenes – magyarázta a tanszékvezető.

A rendőrgyilkost a magyar Btk. szerint hivatalos személy ellen elkövetett emberölés miatt akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. – A nemzetközi egyezmények alapján elvileg lenne rá lehetőség, hogy Ausztriában tárgyalják az ügyét és ott ítéljék el. A rendőrgázolást azonban hihetetlenül komolyan veszik Magyarországon, így szinte bizonyos, hogy itthon, a magyar Btk. alapján ítélik majd el. Ha kiadnák, félő, hogy az osztrákok túl nagyvonalúak lennének vele. Hogy a jogerős büntetést melyik országban tölti le, azt még nem lehet tudni – mondta Nagy Ferenc. A tanszékvezető általánosságban elmondta: a magyar büntető törvénykönyv az egyik legszigorúbb Európában. Horvátországban például a szabadságvesztés időtartama 30 naptól 15 évig terjed, kirívó esetekben 20, minősített esetben 20-40 év között szabnak ki büntetést. – Januártól új Btk. lép életbe a horvátoknál: a legsúlyosabb büntetés 50 év börtön lesz, míg a szerbeknél főszabály szerint a büntetés felső határa 20 év. Életfogytiglan azonban egyik államban sincs, és az elítéltek büntetésük felének letöltése után feltételes szabadságra bocsáthatók – mesélte Nagy Ferenc.

* * *

Az apátfalvi rendőrgázolás dossziéja a delmagyar.hu-n

Meghalt az Apátfalvánál elgázolt Kenéz Imre motoros járőrvezető
Megtagadta a vallomástételt a drogosan gázoló osztrák hummeres - gyertyás megemlékezés volt Apátfalván
Makói civil ütötte ki a Hummer-sofőr kezéből a pisztolyt
Miért vadult be a hummeres gázoló?
Testvérként szerették kollégái Kenéz Imrét

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. aquila0126 2012. október 17. 19:36
  „É3. Kapitalistapista 2012.10.17. 07:36

  "Én licitre bocsájtottam volna Safarovot mindjárt az elején." Na ez tetszik! Kár, hogy nem korábban publikáltad. Matólcsinak biztosan tetszett volna. :)))”
 • 24. kgb696 2012. október 17. 19:33
  „21 booo meséld el azt szegeden hogyan lehetséges? szerintem nem a vágyaidat kellene leírnod, hanem a lehetőségeket!”
 • 23. Horthyszobor 2012. október 17. 17:36
  „De ha holokausztot tagadná soha...”
 • 22. grafika88 2012. október 17. 16:25
  „Ez a terminátor --úgy szétveri a Tököli kórházat, személyzetet , ha rájön a harctéri idegsokk !
  3 ember nem bírt vele, kigyúrt KING- KONG még a börtönbe is ő lesz a főnök. Na ez nem fog megilyedni sem az ügyésztől, se a rendőröktől. Ha bevadul --káb.szer hiánya lép fel --ott kő-kövön nem marad !
  Vajon a " sógoroknak " orbán kiadja-e pár EU róért ??? jó szomszédság miatt.Meg ,hogy támogassák Magy.ot az EU közgyűléseken ! azeri baltás pl. !!!!!”
 • 21. booo 2012. október 17. 16:03
  „Egy ércbányában, munka közben kijózanodna, meggyógyulna, kitisztulna lelke és a szervezete. Lehet hogy 15 év Recsk jó t tenne neki! Sajnos nincs halálbüntetés, mert a mi adónkból fogjuk ezt a <moderálva>házit eltartani!
  ÖNFENNTARTÓ BÖRTÖNÖKET!”
 • 20. Tambitoma 2012. október 17. 15:59
  „A tragédiák állítólag edzik a lelket az életben maradottak értékét.. Érzésem szerint mindenkit különb emberré tesz a a bánat. Kiemelten mikor tanúja vagy vagy megérint. Kegyetlen árat fizetett érte, annak hogy bátran gyorsan cselekedett. Megérte? Viszont ma már pontosabban el tudná választani a lényegest a lényegtelentől. De kollégátok, rokonotok, embertársunk már nem tudja. Ez a tragédia. Feláldozta magát a hivatásának egy dúvaddal szembe! Lehet az elkövetőnek bármilyen büntetés. Az áldozat már csak fentről figyeli. De Ti kollégák gondolkozzatok. Tanuljatok. Most legyen igazán példaképetek. Most tiszteljétek. A parancsnokok pedig gondolkozzanak el a jövőn a felkészítésen a kiképzésen tanítsanak benneteket. Mi meg tiszteljük a rendőröket jobban.

  Emberek mindenki tanuljon. És szervezzetek a figyelemfelhívás miatt is legalább egy 3 perces országos STOP megállást. Álljunk meg minimum kettő percre szólaljon meg az ország összes mentő rendőr tűzoltó szirénája!

  Mert ébredni kell ! Felébredni! Felébreszteni a világot a következő elkerülendő tragédia elkerülése előtt! Mert ettől legyünk emberek hogy tanulunk az esetből. A tragédiából.”
 • 19. dondongó 2012. október 17. 12:35
  „A gyógykezelési költségeit a magyar járulékfizetőnek kell állnia? Már csak az osztrák ellentételezés összege a kérdéses és a csávó újból hummerkedhet. Nem lennék a lábikójába lövő rendőr helyében.:-)”
 • 18. Lacusch69 2012. október 17. 12:09
  „11. Ha nemcsak a langyos PC sajtót olvasnád, hanem a nemszabadlinkelni.info-t is, akkor tudnád, hogy Thomas Bindbergernek hívják.”
 • 17. nelek 2012. október 17. 11:47
  „Ha volt 28 ilyes esete, miért volt egyáltalán szabadlábon most?”
 • 16. történész 2012. október 17. 11:24
  „15. Beroesz

  Pedig jó baksisért ez is haza mehet...”
 • 15. Beroesz 2012. október 17. 10:40
  „Thomas B. azért 28 Ausztriában nyilvántartott megmozdulásával az osztrák államnak is jelentős költségeket okozott. Tippelek: nem fognak minden követ megmozgatni ezért a hitvány alakért.”
 • 14. nickolett 2012. október 17. 10:23
  „11. Figyelő 2012.10.17. 09:19
  Lehet, hogy én becsülöm alá a Délmagyar és az SZTE ÁJK felső szintű kapcsolatait (annak fényében, hogy még állami finanszírozott kvótát sem kaptak idéntől),
  de erősen kétlem, hogy ha ilyen szándék lenne, akkor azt épp a Délmagyarországon keresztül akarnák megszellőztetni. Arról az MNO írna.”
 • 13. mackósajt 2012. október 17. 10:11
  „7.! Veled tökéletesen egyetértek!”
 • 12. jq 2012. október 17. 10:06
  „Mennyi államkötvényt hajlandóak jegyezni az osztrákok?”
 • 11. Figyelő 2012. október 17. 09:19
  „Ez az írás netán nem e arra készíti fel a közvéleményt, hogy ki szándékozzák adni ezt a gyilkost?!

  Ami még érdekes, és napok óta csak mérgelődök rajta:
  A meggyilkolt rendőr nevét azt kiírják, azt nem védi a személyiségi jog, az elvetemült barbár, kábítószeres gyilkosét meg nem, azt bezzeg védik!”
 • 10. xilinx 2012. október 17. 09:17
  „Ez aa nagyvonalúság 1 hónapja nem volt olyan nagy probléma...
  Inkább az azerieknek adjuk ki, ott azonnal kegyelmet kapna, ha vállalja, hogy elgázol a traktorjával 1-2 örményt...”
 • 9. antiorange 2012. október 17. 09:08
  „Jobb helyeken pedig "akár" fel is akasztanák.”
 • 8. Grabowsky 2012. október 17. 09:06
  „"Alkotmányellenes TÉSZ?"

  Akkor adjunk neki mondjuk 300 évet...
  Az elvonási tünetekről meg annyit, kezdje csak megszokni, egy darabig nem lövi magát, majd a cellatársa lövi be hátulról....”
 • 7. Torontál 2012. október 17. 08:50
  „Remélem nem csak a rabok "hőmérőzik" majd, hanem a smasszerek is kicsinálják és rövidesen egy véletlen elcsúszás miatt beüti a fejét elhalálozik.Ilyen patkányt kár tartani a drága adóforintunkon..”
 • 6. mivan? 2012. október 17. 08:47
  „Ez már megint milyen cikk?? Mi lenne ha... Ez az ember üljön csak itt nálunk, nem érdekel mennyibe kerül!! Majd itt megtanulja a csillagban..”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a makói lombkoronasétány

Megkezdődött a Maros-parton a lombkoronasétány építése. A Magyarországon egyedülálló létesítmény 217 millióba kerül, tavaszra lesz kész. Tovább olvasom