Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Az a jó hagyma, ami megríkat

Makó - A makói multik közül egyedül a Tescóban találtunk helyi termelőtől hagymát. A Pennyben hazánkban termett hagymát kínáltak, de nem Maros-partit. A Lidlben olasz és német termékből vehettünk volna. Az általunk kérdezett makói étteremben azt mondták, csak helyi hagymával sütnek-főznek.
A hét végén rendezik meg a XIX. Makói Hagymafesztivált. Ez adta az ötletet arra, hogy megnézzük, a Maros-parti városba települt multiknál lehet-e makói hagymát kapni, illetve a helyi éttermek vezetői helyi termelőktől veszik-e a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyagát.

Elsőként a Lidlbe tértünk be. Vöröshagymából kétfélét találtunk, németet és olaszt. Mindkettőnek azonos volt az ára, kilója 119 forint. Hazai nem volt. Magyar újhagyma azonban volt néhány csomó, ugyancsak 119 forintért. Igaz, nem biztos, hogy magyar, mert a származási ország után az állt a táblán: Csehország/Magyarország.

A 43-as főút mentén épült multik sorában a következő a Penny Market volt. Itt egyféle vöröshagymát kínáltak, kétféle kiszerelésben. Ennek a származási országa már hazánk volt. De ezen belül nem makói termelőtől hozták, hanem a Pest megyei Bugyiból. A címke szerint az első osztályú áru kétkilós kiszerelésben 369, ötkilósban pedig 599 forint.

Krizsán József szakács zokogva pucolja, darabolja a makói vöröshagymát. Fotó: Dobó Dolli
Krizsán József szakács "zokogva" pucolja, darabolja a makói vöröshagymát. Fotó: Dobó Dolli

Átmentünk a Tescóba. A zöldségosztályon számos hagymát raktak ki. A többségük magyar, s azon belül makói. A másodosztályú Maros-parti vöröshagyma kilóját 159, az első osztályúét pedig 239 forintért kínálták. Mellette – sárga rashel zsákban – szlovák vöröshagyma volt, 2 kilós csomagolásban. Egy- egy zsák 219 forintba kerül. Olcsóbb, mint a helyben termett.

– Kizárólag helyi termelőtől szerezzük be a vöröshagymát. Naponta 3–4 kilót használunk, erősebb napokon, vagyis ha pörkölt a menü, akkor 5–6 kiló is elfogy belőle – árulta el Krizsán József, a Kelemen Ház konyhájának szakácsa.

Elmondása szerint nagyon kedveli a hagymás ételeket, a hagymás rántottától kezdve egészen a csirkepörköltig. Ottjártunkkor épp darabolta a hagymát, s közben néhány könnycsepp meg is jelent a szeme sarkában. Tréfásan megjegyezte: ez igazi hagyma, mert megríkatja az embert!

Olvasóink írták

  • 2. Rappen 2009. szeptember 11. 14:33
    „Akkor nekem tavaly nagyon jó vöröshagymám volt!
    De 35Ft/kg-ért alig birtam eladni. Le sem merem írni mennyi volt a bukta 1ha-on.
    Tényleg nagyon "megríkatott"”
  • 1. magyarok 2009. szeptember 10. 19:51
    „NAh Dollika futtatja anyuka éttermét :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemista volt Bulgáriában

A bolgárok a mának élnek, sokkal optimistábbak, mint mi, és nagyon vendégszeretők – foglalta össze féléves blagoevgrádi tapasztalatait Balázs Ildikó. Tovább olvasom