Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Az agrártárca kezében a volt kollégium sorsa

Makó - Az ország egyik minisztériumi irányítású mezőgazdasági szakközépiskolája lehet a Makói Oktatási Központ – derült ki, amikor annak jártunk utána, miért nem sikerült kialakítani az intézmény egykori kollégiumában a tervezett diákszállót. Hogy kell-e az agrártárcának az iskola, s vele együtt a volt diákotthon, a jövő heti fővárosi egyeztetés után derül ki.
Az agrártárca döntésén múlik, lehet-e diákszálló az egykori Galamb-kollégium amúgy szállodának kijelölt patinás épületében, amely jelenleg üresen áll. Mint megírtuk, az önkormányzat az év elején állt elő azzal az ötlettel, hogy az első emelet jobb szárnyában 11 milliós költséggel olcsó ifjúsági szálláshelyet alakít ki. 70 férőhelyesre tervezték, és mint áprilisban beszámoltunk róla, a kijelölt helyiségeket már el is kezdték takarítani – aztán a dologból, legalábbis egyelőre, nem lett semmi, pedig az eredeti elképzelés szerint a nyári szezonban már fogadnia kellene a szállónak a gyerekeket.

Miután a legutóbbi képviselő-testületi ülésen is szóba került az ügy, igyekeztünk utánajárni, mi hátráltatja az amúgy jónak tűnő ötlet megvalósulását. Kiderült: az ország egyik minisztériumi irányítású mezőgazdasági szakképző iskolája lehet a Makói Oktatási Központ, és ha így lesz, szükség lehet a volt kollégium épületére is. Ilyen középiskola egyébként az országban nagyjából tucatnyi lesz. Az agrártárca érdeklődésére jelezte a tangazdasággal is rendelkező iskola, hogy ezt szívesen fogadná; megtartaná már meglévő szakjait, de újakat is indítana, megerősítve a mezőgazdasági irányvonalat – tájékoztatott az iskola igazgatója, Horváth Zoltán.

Azt már Mágori Józsefné, a térség parlamenti képviselője mondta el lapunknak: úgy tudja, jövő szerdán tartanak konzultációt a makói hagymatermesztés újjáélesztését célzó programról Budapesten, s ekkor kerül terítékre az iskola, illetve vele együtt a diákotthon ügye is. Mágoriné azt mondja, Makó és a hagymatermesztés is jól járna, ha az agrárszakemberek egyik minisztérium által fenntartott középszintű képzési központja a városban működne.

A diákszálló jó ötlet lenne. Ha a szaktárca úgy dönt, hogy igényt tart az iskolára, s vele együtt a kollégiumi épületre, akkor is lenne hely a diákszálló kialakítására. A fürdő közelében szállodának jelölték ki a régi városháza, az egykori rendőrkapitányság és a volt Kállai-kollégium épületét is, és egyelőre egyikért sem jelentkezett befektető. Bár mint megírtuk, a régi városháza helyzete a közigazgatás átszervezése miatt ugyancsak kérdéses, a volt rendőrszékház átalakítása pedig költséges lenne, a Kállai-diákotthon bizonyára megfelelne erre a célra.

Olvasóink írták

  • 2. makovaros 2012. június 02. 14:59
    „1. Ja de egyszem kormányunk nem tudja hogy mit akar. Gyakorlatilag mindent hetente modosítanak”
  • 1. csmano 2012. június 01. 21:07
    „Jó lenne már eldönteni, ki lesz a fenntartója a Galambnak, mert egy éve megy ez az adjuk ide, vagy oda dolog.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öltözőszekrény 250 forintért

250 forintért lehet öltözőszekrényt bérelni ezentúl a Hagymatikumban. Tovább olvasom