Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Az aikidóból merített erőt a gyógyuláshoz

Makó - Balesetben elvesztette az egyik lábát, majd áttétes csontrákot állapítottak meg nála, és csak hónapokat jósoltak neki – ő azonban, mint sok-sok éve mindig, most is edzőtábort tartott Makón. Az olasz mester, Giampietro Savegnago azt mondja: az aikidó adta pozitív életszemléletnek köszönhetően tudott úrrá lenni helyzetén.
Éppen 10 évvel ezelőtt vesztette el térd alatt a bal lábát egy balesetben az 57 éves Giampietro Savegnago. A most 9 danos aikidómester azonban akkor sem hagyta ki azt az edzőtábort, amit immár több mint 15 éve minden évben megtart a keleti harcművészet művelőinek Makón. Természetesen idén is eljött oktatni. Orvosai annak idején már azon is meglepődtek, hogy egyáltalán túlélte az ütközést: a kórházban hetekig élet és halál között lebegett, többször kellett operálni. Magát a balesetet egyébként egy szabálytalanul közlekedő kamion okozta, amely elgázolta a motorozó Savegnagót.

Giampietro Savegnago (balról) balesete ellenére is Európa egyik legelismertebb aikidómestere. A szerző felvétele
Giampietro Savegnago (balról) balesete ellenére is Európa egyik legelismertebb aikidómestere.
A szerző felvétele

Másokat ez a sorscsapás már önmagában is kétségbeesésbe kergetett volna, az olasz mester azonban kapott még egyet: 2003-ban áttétes csontrákot állapítottak meg nála. Engedelmeskedett orvosainak, végigcsinálta az előírt kezeléseket, de a kórházból azzal küldték haza: a karácsonyt már nem fogja megélni. „Úgy látszik, azt nem találták el, melyik karácsonyt" – teszi hozzá a történethez mosolyogva. Jól van, teljes életet él. Bár korábbi felesége a baleset után elvált tőle, újra megnősült, és két fia született – egyébként nyugdíjas, korábban egy biztonságtechnikai vállalkozása volt. Gyakran hívják előadásokat tartani az övéhez hasonló sorscsapásokkal küzdő emberekhez, hogy mondja el nekik, hogyan lehet úrrá lenni a legnehezebb élethelyzeten is.

És hogy hogyan lehet?

Giampietro Savegnago azt mondja, őt az aikidóból merített harmónia és pozitív életszemlélet segítette ebben. Mint fogalmaz, ma már tudományosan bizonyított tény, hogy az ember immunrendszerére, egészségére közvetlen hatással van az, amit gondol. Az emberi szervezet szerinte egy csodálatos biokémiai labor, ami mindent elő tud állítani a gyógyuláshoz. – Ha az ember lehajtott fejjel várja a halált, akkor bizony meg is fog halni. Egyszer persze mindenki meghal – de addig sem lehet úgy élni, hogy az ember mindig csak a rosszra gondol, mert akkor csak félig éli az életét – összegzi a lényeget.

Olvasóink írták

 • 1. Daniel_Scharow 2010. április 29. 14:02
  „"Tencsidszin
  vagó no mamori
  Aikido
  óunabara va
  kotohogi no oto"

  "Ég, föld és ember
  harmóniáját őrzi
  meg az Aikido.
  A nagy tengernek hangja
  boldogságról, üdvről szól."

  /Uesiba Morihei - Az ősvény dalai/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazahívják a művészeiket

Makó - Nacsa Zoltán elektrografikáiból nyílt kiállítás a makói városházán. Tovább olvasom