Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Az alkotás gyógyította meg

Az alkotás örömének, s persze családjának köszönheti csodálatos gyógyulását egy pitvarosi amatőr festő- és csuhészobrász. Aki mélyponton van, kezdjen el olyannal foglalkozni, amivel addig nem – mondja V. Roszkos Magda, akinél a recept bevált.
V. Roszkos Magda alkotásaiból kiállítás nyílt Makón. Fotó: Karnok Csaba
A Békéscsabán született V. Roszkos Magda huszonöt éve él és alkot Pitvaroson. Éppen tíz évvel ezelőtt, egy súlyos betegség miatt újra kellett tanulnia szinte mindent, még a járást is. Az ágyhoz kötve kezdett a festészet iránt érdeklődni. Autodidakta módon tanult, könyvekből ismerkedett a képszerkesztés szabályaival, stílusokkal és rajzeszközökkel. Sorra kipróbálta a különböző technikákat, mindmáig az olaj és a pasztell a legkedvesebb számára. Úgy gondolja, az, hogy újra lábra állhatott, ennek a munkának köszönhető. A gyógyulás érdekében később hosszú sétákat is tett férjével, és ezekről a természet szépségét úgy vitte haza, hogy közben nem bántotta azt, csak lefestette. Olajjal kezdte, aminek az élénk színei ragadták meg figyelmét, majd az üvegfestészet következett, most a pácképek felé fordult, ahol egyazon szín hígítása és töménysége adja a különböző árnyalatokat.

A festészet mellett később kukoricasziromból kezdett szobrocskákat készíteni. Ezt sem mástól tanulta, a saját fantáziáját és kézügyességét használja. Egy séta alkalmával a szél egy kukoricaszirmot sodort elé, és a csuhé törtfehér színe, selymes tapintása megigézte – gyűjtögetni és alkotni kezdett. Hogy szobrocskáit egyedivé varázsolja, papírruhákba öltözteti őket. A kompozíciókban megörökített mozdulatok és maguk a témák az élet egy-egy pillanatát mutatják meg; közel negyven különböző életképet örökített már meg eddig a kenyérsütéstől a lekvárfőzésig. A női alakok mellett a bibliai történetek is visszatérő elemek a csuhékompozíciókban.

Az elmúlt hét évben folyamatosan voltak kiállításai, főleg Békés és Csongrád megyében, de külföldre is eljutott munkáival: Cseh-, Német-, és Franciaországba, Törökországba, Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba. 2002-ben a Szegedi Nemzetközi Kézműves Fesztiválon alkotásai az Év Kiállítója díjat hozták el. Most közel negyven képet állított ki a makói József Attila Városi Könyvtárban. Egyik nagy álma, hogy portréfestészetben is kipróbálja magát.

Dékány Dóra
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grafikusok makói művészvacsorája a megújult Koronában

Új helyen, a Korona báltermében mutatták be idei alkotásaikat a makói grafikai alkotótábor… Tovább olvasom