Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Az apátfalvi Tombácz Erikának üres a hűtője, három hétre 100 forintja maradt

Apátfalva - Nagyjából 20 ezer forint jut élelmiszerekre egy hónapban az apátfalvi Tombácz Erikának, aki most özvegyült meg, egyedül neveli fiát. Azt reméli, ahogy tavaszodik, lesz majd napszám, amivel szerény jövedelmét kiegészítheti.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Az apró hűtő szinte üres – mutatja az apátfalvi Tombácz Erika. Van benne egy kis gyökér, meggy, cseresznye, amit még a nyáron szedett az utcai fákról, és egy kis levescsont. 22 ezer 800 forint szociális járadék, 13 ezer 700 forint családi pótlék, 14 ezer forint ösztöndíj – összesen ennyi az a pénz, amit jelenleg be kell osztaniuk. Miután a számlákat befizetik – ehhez az önkormányzat is nyújt most támogatást –, jó, ha 20 ezer marad minden másra. Régebben bejártak busszal Makóra bevásárolni, mostanában erre sincs pénz. Amit lehet, megvesz a faluban, szomszédoktól, boltba csak kenyérért, tejért, cukorért és hasonlókért járnak, és mindenből a legolcsóbbat keresik. Legutóbb egy kollégájától, aki disznót vágott, vett egy kiló kolbászt, hurkát, csontot meg zsírt, 5300 forintért. Egy utcabelitől krumplit kért, de még nem tudta kifizetni – ő maga nem tud termelni semmit, mert a kert zsebkendőnyi.

Tombácz Erika a csaknem üres hűtőnél. A szerző felvétele
Tombácz Erika a csaknem üres hűtőnél. A szerző felvétele

A nemrég megözvegyült, 15 esztendős fiát egyedül nevelő asszony a Kölcsey utcában, egy igen szegényes, rossz állapotú házban lakik. Párja pék volt, ő maga konyhai kisegítőként dolgozott. 1997-ben ismerkedtek össze, fiuk, Nagy Attila, aki most kőművesnek tanul, egy évvel később született. Sorsuk azt követően fordult rosszra, hogy három évvel később a férfi egészsége megromlott: agyinfarktust kapott, epilepsziás lett, a végén már csak szociális otthonban tudtak róla gondoskodni, s közben, 2009-ben Erika is állás nélkül maradt. Ő 8 osztályt végzett mindössze, így szinte reménytelen elhelyezkednie. Azt mondja, mivel nem kötöttek házasságot, özvegyi nyugdíjat sem kap. A pénzét napszámmal egészítené ki – ha lenne. De a téli időszakban ez sem jellemző. Most ígérték neki, hogy a jövő héten elmehet Makóra gyökeret szedni, 4-500 forintos órabérért. A pucolás 120 forint szokott lenni ládánként.

– Most összesen száz forintom van – árulja el a végén. Hozzáteszi: legközelebb 3-án csenget pénzzel a postás. Ha csak ki nem fizeti addig a biztosító az életbiztosítás összegét – az nagyjából kifutja majd a temetés költségét. Közben a fiú azt is elárulja, miről álmodik: gépházat szeretne a számítógépéhez, mert kellene a tanuláshoz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötleteket várnak

Az önkormányzat idén is várja a helyi polgárok, civilszervezetek, intézmények javaslatait, ki kapja meg a Makó Városáért emlékplakettet. Tovább olvasom