Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az éhezőket lopták meg Makón: eltűnt a rászorulóknak szánt persely

Makó - Óriási a felháborodás Makón: a napokban ellopták a Megyeház utcai Jäger sörözőből azt a pénzzel félig megtelt gyűjtőedényt, aminek a bevételéből rászorulókat vendégelt volna meg meleg étellel a Heti Betevő helyi önkéntes csapata.
– Nem találtam szavakat, úgy feldühített az eset. Ennél nagyobb szégyenről még életemben nem hallottam – mondta Makszi Lászlóné, a makói Jäger söröző tulajdonosa. A napokban innen vitték el a Heti Betevő nevű civil csapat egyik gyűjtőedényét, amelybe azért lehetett pénzt dobni, hogy abból önkénteseik hajléktalanokat és más rászorultakat vendégeljenek meg egy-egy tál meleg étellel.

A befőttesüvegből készült, magyar és angol nyelvű felirattal ellátott perselyt nagyjából egy héttel ezelőtt helyezték ki a Megyeház utcai sörözőben, és a vendégeknek köszönhetően félig már megtelt apróval. Pár száz, esetleg ezer forint lehetett benne. Maksziné azt mondja, nem is az összeg miatt vérlázító az eset, hanem mert valaki így szerencsétlen sorsú embereket lopott meg.

Biztos abban, hogy nem valamelyik törzsvendég volt a tettes. Az egyik pultosnak tippje is van – a befőttesüvegnek ugyanis egy korábban ott meg nem fordult alkalmi társaság látogatása után veszett nyoma.

A Heti Betevő egyik gyűjtőedénye. Az ellopott befőttesüveg félig már megtelt apróval, pár száz, esetleg ezer forint lehetett benne. Fotó: Szabó Imre
A Heti Betevő egyik gyűjtőedénye. Az ellopott befőttesüveg félig már megtelt apróval, pár száz, esetleg ezer forint lehetett benne. Fotó: Szabó Imre

A Fair Society-díjjal kitüntetett, országos mozgalomként működő Heti Betevő makói csapata – mint korábban megírtuk – magánadományokat, illetve vállalkozások segítségét igénybe véve kéthetente oszt meleg ételt a szegényeknek. Amikor legutóbb ott voltunk, 150-en kaptak enni, de alkalomról alkalomra többen jelentkeznek. Eddig már több mint ezer tál ételt tudtak biztosítani vendégeiknek.

A csapat pénztárnoka, Gémes Tiborné lapunknak azt mondta, szerte a városban 22 helyen – vendéglőkben, kocsmákban, cukrászdákban, üzletekben és hasonló helyeken – raktak ki perselyeket a múlt év vége óta. Az adománygyűjtő helyek száma egyébként hétről hétre nő a városban. Ez volt az első alkalom, hogy valamelyik edényt ellopták. Két-három hetente ürítik azokat, és a befolyt pénzből az utolsó fillérig élelmet vásárolnak a nehéz sorsúaknak.

Gémesné az esetről felháborodott hangnemű posztot tett közzé a Facebookon, amivel nagyon sokan fejezték ki egyetértésüket. Azt mondta, azért hozta nyilvánosságra az esetet, mert abban bízott, a tettes esetleg elszégyelli magát, és visszaviszi a gyűjtőedényt a sörözőbe. Ez, mint meggyőződtünk róla, tegnapig nem történt meg, így hamarosan pótolni fogják. Az újat azonban nem a pultra, hanem hátrébb, egy polcra helyezik, és a pultosok közreműködésével lehet majd bele pénzt tenni – egyébként maguk is szoktak bele aprót dobni. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramellátási hiba miatt nem volt víz Makón

Az Alföldvíz elmondta, a víztoronynál van áramellátási probléma. Tovább olvasom