Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Az első gyorsfilm Makóról

Makó - Elkészült a műfaj kritériumainak mindenben megfelelő első time lapse videó Makóról, amely a város egy napját mutatja be bő 4 percben, 6 ezer fénykép segítségével. Készítője, Antóni Péter az alkotást művészi kísérletezésnek szánta - nem a filmezésből él, épp nincs munkája.
- 2 éve vettem egy digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amivel rögtön látható, amit az ember megörökített, nincs szükség előhívásra. Ez teremtette meg a technikai hátteret, az ötletet pedig olyan filmek ihlették, mint a híres Baraka vagy a Koyaanisqatsi - mondja Antóni Péter arról, miként készítette el a filmet. A 4 perc 10 másodperces videóban szülővárosának egy napját mutatja meg, és jellegzetes helyei bukkannak fel: a piac, a főtér, a fürdő, templomok, templomok, a Maros-part és hasonlók.

Az alkotó: Antóni Péter
Az alkotó: Antóni Péter

Mint mesélte, választása teljesen szubjektív volt, afféle művészi kísérletezésnek, önkifejezésnek szánta az alkotást, amiből az derül ki, ő hogyan érez Makó iránt. Összesen egyébként 6 ezer képkockából áll, és a képsorok alatt Horváth Gergő, a makói Durr-ex zenekar fiatal gitárosa muzsikál.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a munkát idén április-május fordulóján kezdte el, majd két hónap kihagyás után fejezte be és összesen egy hónapot töltött fotózással az első 3 ezer kockát egyébként kitörölte. Antóni Péter amúgy igen fiatalon, 1999-ben került a Makói Videó- és Művészeti Műhely pártfogásába, nevéhez több sikeres alkotás fűződik. Később a Szegedi Tudományegyetem hallgatója lett filmelmélet és filmtörténet szakirányon - a képi művészet ugyanakkor számára inkább szenvedély, ebből megélni nem tud. Jelenleg épp állást keres, legutóbb, egy hónapja bárpultos volt egy hajón.

Az alkotás egy képkockája
Az alkotás egy képkockája

Mi a time lapse?
Az 1910-es években megfogalmazott time lapse eljárás a hagyományos mozgókép rögzítéstől abban tér el, hogy míg ott 24 képkockát rögzít a kamera 1 másodperc alatt, ami a szemünk által látható mozgás természetességét és folyamatosságát adja, itt 2 képkocka rögzítése között 1-2 vagy akár 20-30 másodperc is eltelhet. Ezek pedig szemünk által felfoghatatlan gyorsaságában mutatja be világunkat úgy, hogy mégis természetesnek és folyamatosnak hatnak. Az átlagember ezzel a technikával leginkább ismeretterjesztő filmekben találkozik: a csillagok mozgása vagy egy növény fejlődése így könnyen bemutatható, hiszen 5-6 másodpercbe akár több óra történése is bezsúfolható. A makói videó önmagában nem is lenne ma Magyarországon egyedülálló, ha nem az új Ultra HD 4K-s minőségben készült volna, ami a jelenlegi HD minőséghez képest négyszer annyi pixelt tartalmaz.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott BMW-t fogtak Nagylakon

Csak néhány órája körözték az olasz hatóságok a Nagylakon lefoglalt BMW-t.
Tovább olvasom