Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Az M43-as út építését sürgetik Makón

Nem látni nyomát, hogy megkezdődtek volna a 2007–2013-as időszakra ígért M43-as gyorsforgalmi út építésének előmunkálatai, miközben a városon átzúduló forgalom Románia és Bulgária uniós csatlakozása miatt megháromszorozódott. Az önkormányzat ezért a szaktárcánál érdeklődik a munkálatokról, egyúttal sürgetve az indulást – döntött tegnapi ülésén a makói képviselő-testület, miután elfogadta gazdasági és munkaprogramját.
A makói képviselő-testület tegnapi ülése egyperces néma felállással kezdődött: a jelenlévők így tisztelegtek a közelmúltban elhunyt makói származású színművész, Kocsis György emléke előtt. Ezt követően – miután a képviselők minden vita nélkül elfogadták az Egyesített Népjóléti Intézmény szakmai munkáról szóló beszámolóját és az önkormányzat gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló tájékoztatót – délutánba nyúló polémia alakult ki a város gazdasági és munkaprogramjáról. Az anyag azokat a fejlesztési és városüzemeltetési elképzeléseket összegzi, amelyeket az önkormányzat a 2007–2013-as időszakban szeretne megvalósítani.

Orbán Imre a stratégiát és az ütemezést hiányolta az összeállításból, Gilicze János pedig több konkrétumot szeretett volna olvasni benne – Marosvári Attila viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a jövő pályázati, költségvetési lehetőségeit senki sem ismeri, a megfogalmazottnál alaposabb programot nemigen lehet készíteni. Így vélekedett a polgármester, Buzás Péter is. Vele a legélesebb szópárbajt a fideszes Endes Zsigmond vívta. Utóbbi a végén ki is kérte magának Buzás Péter szerinte elfogadhatatlan hangnemét. A város első embere erre már nem reagált, de megjegyezte: a jobboldali képviselő által hozott kisteleki, mórahalmi és vásárhelyi példák a gazdaságfejlesztésre Makón értelmezhetetlenek, itt ugyanis egészen mások a viszonyok és a lehetőségek. A testület többsége végül elfogadta a munkaprogramot.

A gazdasági munkaprogram kapcsán került szóba – Gazdag János és Mágori Józsefné is rákérdezett Buzás Péternél – , hogy hol tart az M43-as gyorsforgalmi út építésének ügye. Gazdag János mint elnök a pénzügyi bizottság véleményét is tolmácsolta, amikor úgy fogalmazott: már látható, hogy rossz volt a Románia és Bulgária uniós csatlakozása miatti forgalomnövekedés becslése, hiszen nem harmadával-felével emelkedett a kamionok száma a várost átszelő 43-ason, hanem a háromszorosára nőtt. Ez már-már elviselhetetlen, miközben semmi nyoma annak, hogy a 2007–2013-as időszakra ígért útépítés előmunkálatai elkezdődtek volna.

Gazdag János azt javasolta, a testület forduljon az illetékes minisztériumhoz, sőt ha lesznek tiltakozó akciók – mert ilyenekre számítani lehet – , a város is csatlakozzon hozzájuk. Buzás Péter, aki nem csak polgármestere, de parlamenti képviselője is a városnak, osztotta a két képviselő aggodalmát, ezért javaslatára a testület külön határozatot fogalmazott meg a gazdasági minisztériumnak, érdeklődve a munkálatokról, egyben sürgetve azokat. Ha szükséges lesz, a miniszterelnököt is megkeresik. Mi több, Buzás Péter megígérte: hogy a levélnek nagyobb súlya legyen, honatyaként interpellál is az ügyben a parlamentben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert hoztak Hollandiából

Hollandiából jöttek és a kiszombori átkelőhelyen Romániába tartottak azok a fiatalok, akiknél tegnap… Tovább olvasom