Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Az önkormányzatnak ítélték a makói mozit

Makó - Egy évet kellett várni a Kúria végső döntésére – most megvan: az önkormányzaté az egykori Páger mozi épületegyüttese. A város most már keresheti a magánbefektetőt, hogy idegenforgalmi célra hasznosíthassa.
Utoljára 6 esztendeje vetítettek a makói születésű Páger Antal nevét viselő filmszínházban, amely azóta üresen áll, lakat lóg rajta, romlik, pusztul. Annak, hogy ilyen hosszú idő után sem nyitott ki semmilyen formában, az a legfőbb oka, hogy a nagyjából 2000 négyzetméteres, 70 és 100 millió forint között becsült értékű ingatlanegyüttes tulajdonjogáért egészen mostanáig pereskedett az önkormányzat és a mozit a bezárásáig működtető Makói Ipartestület.

Befektetőre várva. A szerző felvétele
Befektetőre várva. A szerző felvétele
A jogvita alapja az volt, hogy az épületet, amely az államosítás előtt is az iparosoké volt, nem a központi kárpótlás keretében igényelte vissza az ipartestület: a rendszerváltás utáni első önkormányzat adta vissza, de feltételhez kötve. E szerint mozit kellett üzemeltetni benne megszabott vetítésszámmal. Amikor aztán a filmszínház az évi 2 milliós veszteség miatt fenntarthatatlanná vált, és megszűntek az előadások, a város a szerződésnek megfelelően szerette volna visszakapni a tulajdonjogot. A kérdés eldöntése érdekében a két fél még évekkel ezelőtt az igazságszolgáltatáshoz fordult. A pert első fokon az ipartestület, másodfokon, azaz jogerősen a város nyerte meg, ugyanakkor az iparosok még ezt követően is felülvizsgálati kérelemmel éltek. Ez utóbbiról határozott – jó egyévnyi várakozást követően – a Kúria a napokban, és döntött végérvényesen a város javára.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Mucsi Lajos Tamás, az ipartestület elnöke azt mondta, sajnálják, de természetesen tiszteletben tartják a Kúria határozatát. A városházán úgy tájékoztatták lapunkat: az önkormányzatnak változatlanok az elképzelései az épületegyüttesről. Most, miután tisztázódott a jogi helyzet, befektetőt keresnek, hogy piaci alapon valamilyen turizmushoz kötődő célra lehessen hasznosítani a komplexumot. Komoly érdeklődő eddig – talán éppen az évek óta húzódó per miatt – nem volt, de ötletekkel korábban többen is jelentkeztek. Volt, aki outlet-bevásárlóközpontot álmodott ide kismozival, más éttermet, de lehetőségként felmerült már a bowlingpálya is.

Olvasóink írták

 • 17. Cillit_bang 2013. április 10. 15:17
  „Sánta van púpod?????
  Nincs!
  Akkor tessék, legyen (még) egy!!!”
 • 16. Egyolvasó 2013. április 09. 15:00
  „Legalább gondos kezekbe került.:)”
 • 15. Takavaka 2013. április 08. 15:46
  „Szinte csupa pozitív hozzászólások.”
 • 14. dara 2013. április 07. 18:35
  „Kérlek Dareky!
  Vala mondá a viaszbábú, Fletó gyere megcsináltuk,igen ezt is.”
 • 13. triatlonos 2013. április 07. 15:19
  „Tisztelt Francois!
  Nem szeretnék személyeskedni, de azért az az állítás, hogy én tanítottam Önt, egy kicsit túlzás! A tanitási-tanulási folyamathoz minimum két személy határozott akarata szükséges. Szerintem ez eleinte csak nekem volt meg - majd később az is alább hagyott a teljes reménytelenség miatt - de azt igazolhatom, hogy Ön is néha járt a HARVARDRA. Arra is szeretném emlékeztetni, hogy az "érzékeny búcsú" alkalmából abban állapodtunk meg, hogy erről nem beszélünk. Szükséges ez azért, mert mindkettőnket elég sokan ismerik ebben a városban, és feleslegesen ne hozzuk egymást nehéz helyzetbe. De ettől függetlenül - jó tanárhoz méltóan - figyelem valamennyi tanítványom életútját, és azt gondolom, hogy az Ön életpályája "művészi magasságokban" szárnyal!”
 • 12. dareky 2013. április 07. 13:31
  „Egyébként 3. dara 2013.04.06. 10:10 ötlete is nagyon jó, bár én egy olyan elvarázsolt kastély képzelnék a nagyterembe, mint a Tanú című filmben, úgy megvalósítva az ijesztgetést mint ott, és a legváratlanabb pillanatbana végén egy szőkés őszes hajú 140 kilós fürdűnadrágos viaszbábú is előpattanhatna a sötétből.”
 • 11. dareky 2013. április 07. 13:25
  „Én azt javaslom, hogy költözzön át a polgármesteri hivatal. Úgy is a romos épületeket szereti Döbrögi uram. A nagyteremben elfér 42 ember csak úgy amerikásan, plexivel elválasztva egymástól. A mozigépész szobája lehetne a polgármesteré, onnan megfigyelhetné, hogy a kollégák dolgoznak-e, sőt, ha egy irányba nézne minden íróasztal, még a monitorokat is szemmel lehetne tartani távcsővel! Így közelebb lenne a járási hivatalhoz is az épület, s ha nem tudná valaki, hogy az ő ügyét hol intézik, pillanatok alatt át lehetne menni a másik helyre. A Széchenyi téri és az Úri utcai épületet pedig Buzás kiadhatja árendába zsíros bérleti díjért, amit persze nem fizet meg senki. Így aztán majd elpusztul magától az az épület is, mint a régi rendőrségi épület és még sok más a városban. De a Makovecz téren sok millióért állnak a fák, majd abban kell gyönyörködni, nem egy klasszicista épületben. Ezt várja már az a huszonháromezer ember, aki még itt maradt a városban és nem menekült el.”
 • 10. makovaros 2013. április 07. 12:58
  „Szerintem egy kis mozi mindenképp kellene valami 3D-s kütyüvel annak lenne értelme. És akkor nem kéne 900 ft-ért beutazni szegedre.
  Amúgy régi mozi is évi 2 millós veszteséget hozott csak ha jól tudom De szerintem valamivel biztos nyereségessé lehetne tenni. (Kapásból a 3D-s vetítés kitörési lehetőség, mert azt Otthon a torrentről lelopott filmmel úgyse jön össze.)”
 • 9. Francois 2013. április 07. 10:17
  „8. triatlonos 2013.04.06. 15:03 Pont ezt akartam én is írni, azzal a kikötéssel ha 2-éven belül nem hozzák rendbe vissza száll a városra. Hiába, azért látszik hogy tanított engem, így a koszon kívül ragadt rám valami! :)”
 • 8. triatlonos 2013. április 06. 15:03
  „Szégyenteljes ez a történet, és azt gondolom, ha van legalább egy tisztességes ember ebben a "bagázsban", akkor hétfőn reggel azt javasolja a többieknek - már csak a háborgó lelkiismeret miatt - hogy adják át 99 évre 1 Ft/év bérleti díjért az ipartestületnek! Ott van szakértelem, tégla, festék, vállalkozói kedv, és kedden lehet kezdeni a felújítást. Gondolom, hogy a hosszú pereskedés alatt kitalálták, hogy mit szeretnének kezdeni vele. Mindegy hogy mi lesz, csak a makóiaknak hasznos legyen.”
 • 7. vip007 2013. április 06. 14:18
  „6. Egyolvasó 2013.04.06. 12:02

  Ez lehet, nem is akkora blődség. Hamarosan már minden évfolyamnak napi tesiórák lesznek, szükség lesz tornateremre, vagy valamilyen sportolási helyre a giminek, meg a többi sulinak.
  Amúgy esetleg még lehetne benne tekepálya, squash(bár ez a kelemenben sem jött be), ping-pong terem, stb. A mozit is nagyon pártolnám, de 1 teremmel (többel sem) lehet nyereségesen csinálni. Így az felejtős.”
 • 6. Egyolvasó 2013. április 06. 12:02
  „Nem lehetne a gyerekeknek megcsinálni fedett focipályának? Arra még a kormány is adna pénzt.
  Vagy arra csak fideszes vezetésű város kap?”
 • 5. Qllancs 2013. április 06. 11:50
  „Válság van .Nincs befektető. ez egy halott város . Rengeteg épület áll üresen már évek óta . Csak romlik, düledezik. Ha olyan nagy bizniszt lát Búzás ..a vagyonából..millárdos...miért nem veszi meg és hasznosítja ?? A csipkesoron HÁNY üzlet üres?? Bérpalota alatti cukrázda ??Régi kismozi ?? Régi rendőrség épülete? v. a Bajcsi Zs . kórház épülete ...stb.
  Innen a fiatalok menekülnek, csak idős, beteg marad .”
 • 4. Amme89 2013. április 06. 10:38
  „Mondja már meg nekem valaki, ki akar itt ma Makón bármibe is befektetni. Én csak azt látom, hogy minden bezár... Nem veszik észre, hogy itt a turizmus nem fog működni? Könyörgöm valaki mondja már el az illetékeseknek, ha maguktól nem jönnek rá, még mindig ezt a nótát fújják... A vége úgyis az lesz, hogy életveszélyessé válik és bontás!”
 • 3. dara 2013. április 06. 10:10
  „Legyen a hely Rémségek Háza. Amit elkövettek a helyi baloldal képviselői és híveik az elmúlt közel hetes évtized alatt a józanul gondolkodó magyarok ellen, azt itt lehetne bemutatni. Másnak van Terror Háza nekünk legyen a szocialista Hősök Háza!”
 • 2. pog 2013. április 06. 08:14
  „Fel kellene ébreszteni álmukból a T.város vezetést; hogy a befektetési kedv nulla hisz mennyi önk.üzlet helyiség üres...tényleg rá férne gondolkodás béli váltás a város élén...”
 • 1. Francois 2013. április 06. 07:16
  „És ez a nagy pereskedés mire volt jó, az állapota bontásra való, ki lesz az a befektető aki kiveszi, mellé mire lehetne használni?! Semmi értelmes dologra! Elrendezése végett semmire nem jó csak mozinak, arra viszont 100 milliókat kellene költeni. És egy mozi kétséges hogy vissza hozná a befektetett pénzt! Idegenforgalomra meg nem lehet alapozni makón, de ebben az esetben is mire lenne alkalmas?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázott és elhallgattott a magnó a temetésen

Olvasónk panaszolta: férje temetésén egyszer csak elhallgatott a zene, mert beázott a magnó. Tovább olvasom