Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Az önkormányzatok napját ünnepelték Makón

A tizenöt évvel ezelőtti első önkormányzati választásokról emlékezett meg elsőként tegnapi ülésén Makó képviselő-testülete. Az ülésen később többek között döntöttek a mezőőri járulékok csökkentéséről, s elfogadták a város hulladékgazdálkodási tervét.
A helyi önkormányzatok napja alkalmából ünnepi ülést tartott tegnap délután Makó képviselő-testülete, amelyen Dubeczné Károlyi Éva, a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője mondott beszédet. A helyettes államtitkár a magyar közigazgatás elmúlt tizenöt évében lezajlott átalakulásokról szólt, és kiemelte, ebben a folyamatban a kistérségi társulások egyre nagyobb szerephez jutottak, s ezen a téren Makó és a környező települések összefogása példamutató.

Az ünnepség kapcsán Buzás Péter polgármester a rendszerváltás óta eltelt időszakot a lehetőség idejének nevezte, amiben sikerült a korábbinál élhetőbbé tenni Makó városát. Jelen volt Mihály Zoltán, Makó rendszerváltás utáni első országgyűlési képviselője, és Sánta Sándor , az első szabadon megválasztott polgármester is. A méltató szavakat a város dolgozóinak kitüntetése követte: a fürdő, a tűzoltóság, a könyvtár, a kommunális kht. és a városi televízió összesen tizenkét munkatársa vehetett át elismerő oklevelet.

A polgármester javaslatára a testület határozatban köszönte meg Mágori Józsefnének, hogy megszervezte és személyesen is támogatta Makó szimbolikus részvételét a birkózó-világbajnokságon. A képviselőnő további köszönetet mondott a kezdeményezést támogató vállalkozásoknak. Az idei időjárási viszontagságokra tekintettel az önkormányzat összesen 20 százalékkal csökkentette a termelők által befizetendő mezőőri járulék mértékét.

Elfogadta a testület a panellakások felújításáért benyújtandó pályázat tervezetét, amihez a város hárommillió forintos önerőt különít el. Ennek kapcsán Buzás Péter javasolta: jövő kedden este 5 órától tartsanak minden panellakásban élő számára nyilvános fórumot a városházán. A képviselők elfogadták Makó környezetvédelmi programját és hulladékkezelésről szóló tervét. Ezzel kapcsolatban Orbán Imre képviselő felvetette: jelentős probléma a háztáji gazdálkodók körében, hogy hogyan szállítsák el az állatok ürülékét, és információt kért arról: hogyan áll a Maros tisztaságát fenyegető romániai bányavállalatok fejlesztésének ügye. Kiss Béláné a szemétkonténerek kitakarításával kapcsolatban kezdeményezett vizsgálatot, míg Nagy-György József képviselő a gazdaságok szennyvíztárolásával kapcsolatos anomáliákra hívta fel a figyelmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tabutéma a makói baleset

A bérlő továbbra sem nyilatkozik, a munkaügyi főfelügyelőség pedig vizsgálja, milyen minőségben… Tovább olvasom