Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Az új tanévre készülnek a makói középiskolák

Makó - Kihasználják a nyári szünetet a makói középiskolák: mindenütt végeznek kisebb-nagyobb felújításokat. A legtöbb pénzt a Juhász Gyula nevét viselő református iskola költi épületére.
A makói középiskolák közül – műszaki szempontból – kétségtelenül a József Attila Gimnázium van a legjobb helyzetben, hiszen több mint százesztendős épületét nyolc évvel ezelőtt bővítették, és ezzel együtt újították fel. Rója István igazgató lapunknak elmondta: mivel intézményük fenntartója, a megyei önkormányzat megbízott egy céget, hogy évről évre vizsgálják felül iskoláikat többek között érintésvédelmi szempontból is, a győrihez hasonló probléma (az átnedvesedett fal a rossz szigetelés miatt megrázott valakit) eleve nem fordulhat elő náluk.

Ugyanakkor az is tény, hogy a korszerűsítés óta természetesen nem romlott úgy az épületegyüttes állapota, hogy ez komoly felújítást igényelne. A nyár ettől függetlenül itt sem múlik el kisebb építészeti munkák nélkül: 1,7 millió forintért új védőbevonatot kap a folyosói lábazat a földszinten, amelyet így a diákok már nem tudnak rongálni, firkálni.

A legkomolyabb, negyvenmilliós felújítás ezekben a napokban a Juhász Gyula nevét viselő református középiskolában folyik. Fotó: Tésik Attila
A legkomolyabb, negyvenmilliós felújítás ezekben a napokban a Juhász Gyula nevét viselő református középiskolában folyik. Fotó: Tésik Attila

A város legnagyobb középiskolája a két tagintézménnyel rendelkező Makói Oktatási Központ. Mind a kettőben dolgoznak a mesterek – tájékoztatott Horváth Zoltán igazgató. A Galamb József nevét viselő tagintézményben régi, használaton kívüli szertárakból nyolc új tantermet alakítottak ki, hat régit pedig felújítottak – festettek, nyílászárókat és aljzatburkolást cseréltek –, az Erdei Ferencről elnevezettben pedig négy tantermet tesznek ezekben a napokban is szebbé, használhatóbbá. Erre összesen 15 milliót költenek, többek között szakképzési hozzájárulás címén befolyt pénzből. Itt nem az elektromosvezeték-rendszer, hanem a tető veszélyezteti az arra járókat. A legsürgősebb tennivalókra nyert is az intézmény 6 milliót pályázaton, hamarosan nekifognak a munkának, ám a teljes tetőszerkezet rendbe tétele jóval nagyobb összeget igényelne.

A legkomolyabb munkálatok ezekben a napokban a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola épületén folynak. A gazdasági igazgatótól, Szűcs Sándornétól megtudtuk: az intézményt fenntartó egyház támogatásával mintegy 40 millió forintos felújítás kezdődött el, amelynek keretében mindenütt leverik a régóta málló, balesetveszélyes külső homlokzatot, hőszigetelő réteggel, majd nemesvakolattal vonják be. Ezenkívül leszigetelik a tetőt, új ereszcsatornát szerelnek fel, és ahol kell, lecserélik az ablakokat. Mindezt elsősorban energiamegtakarítási céllal: a beruházástól nagyjából húszszázalékos spórolást várnak. Később belső, a fűtési rendszert és a világítást is érintő rekonstrukcióra is sor kerül.

Olvasóink írták

  • 2. K 2008. szeptember 09. 20:55
    „Hát a Jgara is ráférene de mOstmár Jugyu is elég szépe állapotban van fpont akkor mikor már ebben az évben végzünk. hurrá :)”
  • 1. (L) 2008. augusztus 12. 16:05
    „A JAG-ben a 7-es termet is felújíthatnák. Szegény elég ramaty állapotban van... Még a kőkorszaki téglák is látszana, a vakolat meg ránk hullott az izgi fizika óra közben. Na, de azt meg kell hagyni, hogy a mi sulink van a legjobb állapotban, ennek meg csak örülni lehet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szepesi Mihály hobbija az időjárás

Makó - Négy éve ad pontos időjárás-jelentést Makóról Szepesi Mihály. Nyugdíjazása óta foglalkozik… Tovább olvasom