Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Az utasok védték meg a leköpött buszsofőrt

Makó - Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indított büntetőeljárást a Makói Rendőrkapitányság egy 31 éves helybeli férfi ellen, aki hétfő kora délután bántalmazott egy buszsofőrt.

– Nem emlékszem, hogy Makón az utóbbi időben előfordult volna ilyesmi – mondta a történtekről Szirbik Csaba, a Tisza Volán makói területi igazgatója. – Kollégáink rendszeresen részt vesznek konfliktuskezelő tréningeken, pszichológus is foglalkozik velük, a vitás helyzetek megoldását lehet tanulni. Arra azonban, hogyan kell elhárítani egy ilyen támadást, nem lehet fölkészülni. Nagyon fontos körülmény, hogy az utasok a sofőr védelmére keltek.

A megütött buszvezető szerencsére csak könnyebben sérült meg. Kedden is dolgozott, nem vett ki szabadságot: azt mondta, túltette magát a történteken, el tudja látni a föladatát.

A megyében leggyakrabban Szegeden történt ilyen atrocitás. 2007 novemberében született először jogerős ítélet egy buszvezetőt bántalmazó utas ügyében: egy 41 éves nő minden előzmény nélkül pofozta le a 10-es busz sofőrjét, aki már nem volt kezdő, akkor épp 31 éve dolgozott ezen a pályán.

2009 júliusában egy ittas férfi ököllel csépelte a 21-es járat vezetőjének vállát, mert szerinte nem állt meg ott, ahol ő le akart szállni. Szeptemberben a 8-as sofőrjét leköpte, lökdöste, majd megütötte egy férfi, akinek nem tetszett, hogy a vezető csendre intette zajongó családját. Szentesen ugyanabban az évben egy 24 éves ittas fiatalember vágta fültövön a buszvezetőt, mert nem akarta fölengedni a járműre.

Korábban írtuk:

A Csanádpalota és Makó között közlekedő járatról a jéggyári megállónál szállt le a gyanúsított, de még előtte leköpte a sofőrt. Utóbbi utána ment és kérdőre vonta a 31 éves makói férfit, aki erre kétszer is megütötte a buszvezetőt. A támadót végül egy utas fogta le, míg egy másik leintett egy rendőrautót.

Az elkövető elmenekült, de a személyleírás alapján a rendőrök felismerték a már büntetett előéletű embert, akit előállítottak. Kihallgatása során részben beismerte tettét. Ellene közfeldatatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárás, várhatóan 30 napon belül bíró elé állhat. A sofőr szerencsére csak könnyebben sérült meg - mondta a delmagyar.hu-nak Szenti Szabolcs, a a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Mint kiderült, a férfi azért volt mérges a buszsofőrre, mert amikor korábban otthon hagyta az igazolványát, nem engedte 90%-os kedvezménnyel utazni.

A férfi a bűncselekményért akár három év szabadságvesztést is kaphat.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Moniq 2012. január 21. 13:57
  „Kedves fóbia!!!!!
  A busz olyan amilyennek a köcsög utas teszi ne regélj itt nekem a szentbeszédről ha még más sz...-t nem takarítottad kipróbálhatod és meglátod milyen találóak a kedves társaid!!!!
  Egyébként ha van lehetőség rá és az idő engedi kizárom magam a tömegközlekedésből !!!!!!!!!!!!!
  Azért hogy betegséget szedjek össze a buszon meg a sok idegbeteg idiótát elkerüljem legalább az egészségemnek is jót teszek és a friss levegőn jól érzem magam nem mint a birka karámban.
  Na de hát ez Magyarország!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 41. szentmiki 2012. január 18. 09:37
  „Végig olvasva a hsz-eket látnom kell, hogy nagy az Isten állatkertje, de valaki már megint nyitva hagyta az ajtót!!!:) A sofőr az egyik legjobb a környéken, nagyon empatikus, a gádzsó pedig most szabadult kitudja hanyadszor, a hozzá hasonló lételemek (moderáltam magam!) alanyi jogon járónak veszik, hogy ingyen utazhatnak buszon, vonaton.Ezt sajnos sűrűn tapasztaljuk, a viselkedésük pedig nem is említhető az emberi viselkedésformák között, sajnos ez nem is fog belátható időn belül megváltozni, mert nekik nincs rá igényük.”
 • 40. Jozsoci 2012. január 18. 08:29
  „Nem ismeritek ezt a kedvezmény típust. Évente csak 5 oda-vissza utazásra jogosít. Tehát ha nincs, ott,nem tudja a sofőr bejelölni a felhasználást. Ha ellenőr jön, a sofőr 6 hónapra 10%-os fizetéscsökkentést kap, második esetben elbocsátás.
  Ennek megfelelően ítéljétek meg. Szinte minden nap utazom helyközi és helyi járatokon. Felmutatom a bérletet és köszönök. Mindig visszaköszönnek.
  Még látszólag értelmes emberek is a sofőrt hibáztatják,mint például Moniq.”
 • 39. catroot 2012. január 18. 08:27
  „32. 3évesférfi 2012.01.17. 17:51

  Látom nagy lehet a vonzerőm, hogy csak engem kérdezel.”
 • 38. saturnus 2012. január 18. 06:14
  „Hát eléggé zavarosak az itt előadott szövegek amik a fejekben motoszkálnak bizonyos dolgokról. Azért a fő vezérlő gondolat az legyen,hogy ha minden igaz" emberek "vagyunk írott és írattlan szabályok egy folyamatossan fejlődő társadalmi közösségben élünk. Normatívák szelik át életünket minden érintkezés emberek közötti viszonylatban társadalmi normatívák szsabályok szerint kell viselkednünk. Öntörvényű viselkedés konfliktusokat okoz amely ha törvénybe ütköző vagy szabálysértést okoz megszegőjének tisztában kell lenni,hogy megtorolja a társadalom így vagy úgy.Tehát ne okoskodjunk,hanem kultur lényként minden körölménynek megfelelően kell viselkedni. Ha én felszállok egy közösségi járműre legyen az bármi a normális menetben nincs ütközés az utas és a vezető között,ne feledjük kialakult szabályok irják elő az ilyen jellegű járműveken való utazási feltételeket. Például az említett trolis példa adódhatott olyanból is,hogy nem azon az ajtón szállt le a panaszos hanem ott ahol a felszállás is történik. Így a zavartalan utas áramlás jelentőssen befolyásolhatja a menetrend betartását.Mert ugyan is aki nem volt tanúja az eseménynek az csak azt tapasztalja,hogy késik a járat és ez neki valamilyen oknál fogva nem tetszik.Ez a személy akinek szóvá tették a szabályok betartását sérelmesnek vette. És ő így adta elő. Mi lenne ha elvadulnának a dolgok akkor önhatalmu folyamatok indulnának el, amik a társadalmi viszonyok elmérgesedéséhez vezetnek, ami ma elég zaklatott amúgy is. Tehát ha nem tartják be a közösségi közlekedés szabályait és ezeknek a járműveknek a vezetői saját biztonságuk és testi épségük veszélyeztetve látják és érzik le állnak.Akkor mindenkinek saját magának kell megoldani az eljutást az a-bol a b-be. Út közben ezer veszély leselkedni fog rá mert ma épp arra tart a társadalom,és nem biztos ,hogy el fogja érni az uti célját.Senki sincs biztonságban abban az esetben ,és senki mellett sem fog vagy is mindenki mellett rendőr vagy testőr/csapat/ állni.”
 • 37. bánki 2012. január 17. 21:55
  „31 éves férfi 99 %-os kedvezménnyel ?

  Jól olvastam ?”
 • 36. fóbia 2012. január 17. 21:41
  „Ó kedves Moniq!
  Akkor miért utazol busszal, ha úgy érzed, hogy patkánynak néz téged az a csúnya buszos? Én a helyedbe bevágnám magam a cedilekkembe, és saját sofőrrel furikáznék! Ott biztos nem találnál taknyos papírzsebkendőt az ülés mellé dugva, rágógumit a függönybe ragasztva, szotyi héjat a padlón és had ne soroljam, még milyen meglepetésekkel szoktak kedveskedni a kedves utasok.. /persze tisztelet a kivételnek/. Ha már olyan sokat buszozol, ezeket is észre vehetted volna, de mint a mellékelt ábra mutatja, igen szelektív a látásod. /szemorvos látott mostanában?/ Nyilván, ha törzsutas vagy, akkor a nyári kánikulában is utaztál már! Furcsa szagokat nem szoktál érezni? Mert ilyen is van ám! Utazunk, utazunk csak éppen elfeljtünk fürödni. Tovább nem is ragozom, amint látod az éremnek két oldala van, úgyhogy az utasnak sem kéne sokat arcolni!”
 • 35. Moniq 2012. január 17. 20:03
  „Én ha csak a személyes tapasztalatomat gondolom át amit ha naponta járok busszal és sok esetben úgy beszélnek mint a kocsis a lovával tisztelet a kivételnek!!!!!!!!!!
  Nem kell ezen csodálkozni persze ők felelnek a rendért a kocsin meg stb...stb...,de mint embert nem nézik az utasokat úgy néznek ránk mintha patkányok lennénk és nem kell csodálni ha történnek ilyen csodák az életben.
  Az utasnak mindig kuss ha azt nézem minden második buszosnak a telefon lóg a kezébe vagy támasztják az ajtót a nők vagy a haverok arról meg ne is beszéljek ha a cigifüsttől átitatott kabátban szállok le a buszról ,de biztosan csak én látom negatívan.
  Nem voltunk ott ,de lehet hogy a kedves sofőr úr is rászolgált utólag mindenki a saját igazát mondja ,de azért ha csak a magam tapasztalatát gondolom át sok sofőrbe én is szívesen belerúgnák pedig nő vagyok ,de nagy hatalmat éreznek a kezükbe ebből a arcból lehet venni kéne vissza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 34. SP 2012. január 17. 18:25
  „22. bakosandras
  :)
  Nem válaszolok újságíróknak. A szakdogám sem plágium. :)”
 • 33. TrombiFrédi 2012. január 17. 18:02
  „Nem szép dolog köpködni...”
 • 32. 3évesférfi 2012. január 17. 17:51
  „28. catroot: Ha meg nincs kérdésed, akkor mi a probléma?”
 • 31. 3évesférfi 2012. január 17. 17:50
  „30. igazságkereső: Mi köze van ennek ahhoz, hogy egy utas leköpte és megverte a sofőrt, mert az korábban nem engedte fel a járműre igazolvány nélkül? Ezen nincs mit magyarázni és mentegetni, a saját személyes sérelmeinket felhánytorgatni.”
 • 30. igazságkereső 2012. január 17. 17:30
  „Újabban ezzel szórakoznak a busz-és trolibuszvezetők, hogy a megálló előtt felgyorsítanak és a megállóban hirtelen lefékeznek. Ma is volt egy ilyen élményem, tehát nem kifejezetten konfliktuskezelő tréningre kellene őket küldeni, hanem 2012-ben ideje lenne már intelligensebb embereket foglalkoztatni a troli-és buszvonalakon! Na és persze ugyan ez vonatkozik a Dakört Kft ellenőreire is,persze a Dakört KFt vezetőjével együtt! Elég nehezen akar kialakulni az a fajta helyzetfelismerési készség, ahol egyértelműsíteni lehet,hogy az utas valóban bliccelt,valóban rossz bérlettel utazott, vagy csak a haszonszerzés gátlástalansága folytán bírságolnak.Ez utóbbit támasztja alá a Maya Lilla MTV Hírcentrum szerkesztő-riportere által Császár Bélával / a Dakört Kft.ügyvezetője/ folytatott televíziós interjú is( 2011.december 29. TV Híradó M1 19:30) Szóval van még mit javítani!!”
 • 29. morci 2012. január 17. 17:20
  „azért annak örülök,hogy a sofőr eltudja látni a dolgát ill. idéznék "föladatát"”
 • 28. catroot 2012. január 17. 16:14
  „21. 3évesférfi 2012.01.17. 13:20

  Látom sikerült megfognod a lényeget a kommentemben! :D

  (most látom, hogy előítéletet írtam előélet helyett...)

  jó, akkor vegyük ki a "több" szócskát és kész.”
 • 27. Qllancs 2012. január 17. 15:44
  „Volna egy tippem melyik kissebbséghez tartozik ! Honnan van 90% os kedvezménye ?? v. esetleg diák ?? 32 évesen ????”
 • 26. zsóka 2012. január 17. 14:35
  „Tegnap kétszer utaztam a 8-as trolin egy olyan sofőrrel, hogy esküszöm, halálfélelmem volt a hátsó ajtónál.
  A körforgalomnál a hátsó rész kisodródott és felkapott a padkára, az egész troli billegett. Egy idős néni két kézzel kapaszkodott, nehogy elessen. A sofőr látta, hogy majdnem elestünk, de rá se bacott, még rátett egy lapáttal: a megállóban satufékkel állt be.
  Tudeom, ez nem tartozik ide, csak úgy kijött......”
 • 25. rosenrot 2012. január 17. 13:52
  „5. Vasútnál volt rá példa, hogy a kalauz hasonló esetben segítőkész akart lenni és az ellenőrzés után kirúgták. A mai munkanélküliségi ráta és munkatörvénykönyv mellett luxus a segítőkészség.”
 • 24. Queenmargareth 2012. január 17. 13:34
  „Ez úgyis kezdődött, hogy visszaütött.Vagyis lehetett ilyen is ha nem is fizikálisan, de tényleg vannak nagyon modortalan buszsofőrök- megvan még a 9-es trolit vezető iszonyú mocskos szájú asszonyka?”
 • 23. bubuska73 2012. január 17. 13:30
  „Megjegyzem a köpködés se egy tipikus magyar szokás! Mikor a lányomék suliját összevonták egy másik sulival,már az első nap úgy fogadott,hogy leköpte egy gyerek. Na vajon milyen gyerek?? Nálam is előfordult már,hogy a sofőrnek rossz kedve volt és nem valami szépen nézett,de soha eszembe se jutott,hogy esetleg le kellene köpnöm! Ha meg nincs nála a kedvezményre jogosító igazolvány akkor mégis milyen alapon kellene neki kedvezményt adni?”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap képe: a kismalac és a puli

Egy kedves fotóval lepte meg szerkesztőségünket egy olvasónk. A képen egy kismalac és egy puli ismerkedik. Tovább olvasom