Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Az utcasöprést is megbecsülik a közmunkások

Makó - Falevelet szednek össze, járdát söpörnek, szemetet szednek. A közmunkások nap mint nap azon dolgoznak, hogy Makó belvárosa szép és tiszta legyen.
A főtéren sétálva sűrűn láthatunk szorgosan dolgozó, a tisztaságért felelős közmunkásokat. Ők napi nyolc órában fáradoznak azon, hogy a városlakók és az idetérő turisták számára élhető és szép környezetet biztosítsanak. Sok a dolguk ősszel: a fák ekkor hullajtják le levelüket, amiket a közterekről nekik kell összegyűjteni. Emellett a szokásos feladataik is megvannak: utcaseprés, a szemeteskukák kiürítése, és a járókelők által eldobott hulladékokért, cigarettacsikkekért is ők a felelősek.

Az utcasöprést is megbecsülik a közmunkások Makón.
Az utcasöprést is megbecsülik a közmunkások Makón.

Amikor arra jártunk épp ketten söprögették a lehullott faleveleket a szökőkút előtti téren. Mint mondják: nekik csak a járdáról, és az út széléről kell ezeket összeszedni, a fűből már nem, az a kertészek dolga. A leveleket nagy zsákokba gyűjtik, míg a szemétnek külön zacskót használnak. Azt mondják, utóbbiból sok van, de nem mindig a kukákban találkoznak vele. Az emberek nem figyelnek arra, hogy hova dobják a szemetet, egyszerűn csak kiesik a kezükből, és ezt mind a közmunkásoknak kell összeszedni.

- Ezt is meg kell csinálni valakinek, no meg örülünk, hogy van munka - mondja egy középkorú hölgy, seprűvel a kezében. - Végzettség híján ez a munka jutott, de megbecsüljük - tette hozzá munkatársa, egy hasonló korú férfi. Mint mondják, jó érzéssel tölti el őket, hogy kis mértékben ők is tesznek valamit a városért.

Olvasóink írták

 • 17. lacipapa68 2012. november 24. 18:07
  „En a nyaron leleptem a kilatastalansag miatt az orszagbol, mert sehol sem talaltam munkat. Most egy neves vilagcegnel dolgozom, ahol erdekes modon megfelelek. aki tud, huzzon el az orszagbol. Bocsi, nemet a billentyuzet.”
 • 16. Qllancs 2012. november 23. 14:30
  „A közmunkások között :MIÉRT nincs cigány ??? azok miért nem dolgoznak ?? nekik alanyi jogon jár a segély?
  3 hónapig --közmunka ---és utánna MIBŐL él meg ??
  Mikor lesz meg a beígért 1 millió munkahely ??
  Már inkább : 1 millió MUNKANÉLKÜLI lesz. Jelenleg : 400 000 regisztrált magyar dolgozik külföldön, kb. ugyan annyian feketén !
  1-8 hónapban : 20 000 ember költözött ki pl.csak Németországba ! 40 % pályakezdő fiatal !
  Diplomás ..nem megy közmunkásnak ..inkább kivándoról.”
 • 15. maros50 2012. november 21. 07:25
  „A munkanélküliek foglalkoztatása akár közmunkával helyes lépés a kormány részéről.Az előző kormányok nem ösztönözték a munkanélkülieket a munkára.Inkább segélyezett.A segély összege a minimálbér összegével közel azonos
  szinten volt.Nagyon sokan a segélyre rendezkedtek be.Bár elismerem,hogy a közmunkáért járó fizetés lehetne több is,de a jelenlegi segély összegénél jóval több és életmód váltást is jelent a közmunkaprogram.Ma a segély folyósításának a feltétele a közmunkaprogramban való részvétel.Aki nem vesz részt nem kaphat segélyt.Tényleges munkáról nem beszélhetünk a szakképzetlenek esetében , különösen Makó vonatkozásában mert a rendszerváltozás óta sorra szűntek meg a munkahelyek.”
 • 14. 80sFan 2012. november 20. 13:15
  „Az átlag sosem tükrözi a valóságot...”
 • 13. lisa01 2012. november 20. 12:11
  „Egyedül annak lehet örülni, hogy a közmunkások többsége bolldog, hogy 47-ért dolgozhat, vagy ne adj Isten lóghat. Az átlagfizetés 220.000. HUF, tehát ekkora hatalmas vagyonért, úgy gondolom valóban nem kell megszakadni. Arra vigyázzanak, hogy ne fázzanak meg, vagy legyen valami bajuk, mert könnyen lehet, hogy rá megy a havi keresményük. Gondolom családot egyikük sem nevel, így csak saját maguk ellátására kell a fizetés. Dehát valóban örülni kell neki, hogy az átlagfizetés alig több, mint egyötödéért, vagy a minimálbér feléért nyolc órában "dolgozhatnak". A szakképző iskolákban lassan oktatni kellene a közmunkásságot, mert oda érünk, hogy Magyarországon, ha valaki munkát kap ennyiért, az már egy szép karrier.”
 • 12. Kutya11 2012. november 19. 18:27
  „Azért munkaruhát adhatnának rájuk, mert azt is fizetik.

  Utcai ruhában, cipőben dolgoztatnak?

  Megfelel ez munkavédelmileg? Bakancs, védőruha stb. stb”
 • 11. papsajt 2012. november 19. 18:14
  „szerintem intim kérdéseket kellett volna feltenni , hogy a közmunkások hány százaléka megy el ténylegesen dolgozni, és mennyi ,aki csak várja a pénzt. Merthogy állami előírás,hogy mennyit KELL foglalkoztatni, de sajna a valóságban az dolgozik aki eddig is ezt tette.”
 • 10. makoilakos86 2012. november 19. 17:49
  „Sajnos valóban sok ember eldobálja a szemetet pedig egy olyan hely sincs a városban ahonnan kilépve nagyon sokat kéne gyalogolni az első kukáig. Igen a közmunkások tesznek azért, hogy a város szebb legyen mégis sajnos az ő fizetésük elég alacsony. Reméljük ezen változtatni fognak a közeljövőben.”
 • 9. makovaros 2012. november 19. 16:48
  „Hát sajnos nincs olyan sok lehetőség országszerte se hogy ne csináljanak minden munkát meg. Közmunkásokat is becsülöm mert szépen dolgoznak csak sajnos hála a pesti nagypolitikának röhejes fizetést kapnak (nekik kéne 47 ezerből megélni) azonban akik meg szétdobálják a szemetet azok szégyeljék meg magukat sok kuka van a képen lévő területen is.”
 • 8. nemecsekerno_007 2012. november 19. 15:24
  „5. papika56 2012.11.19. 13:08

  Közalkalmazott, köztisztviselő, jegyző, képviselő, orvos, rendőr se termelő. Soroljam még?!

  Azt kéne világossá tenni, hogy kik azok akik a közösbe VALÓBAN betesznek. Az ennél is sokkal fontosabb, hogy a államnak gyorsan ki kéne találni, hogyan segítheti ezeket. Akkor lesz több pénz amit osztogatni lehet. Persze csak azok felügyeletével, akik megtermelik. Nem járnának ilyen sűrűn a villamosok, meg nem lenne ennyi díszburkolat.
  Ha kilóg a s****nk a gatyából, nem veszünk plazma TV-t. Ezt kell megtanulni.”
 • 7. KamuNeni 2012. november 19. 15:07
  „Minden munkat meg kell becsulni mert ajandek. Mas is megkaphatta volna.”
 • 6. DobóI 2012. november 19. 13:53
  „3. Kutya11 2012.11.19. 12:05

  Szegeden is szépen dolgoznak...
  Hol a belvárosban csak, többi tisztasága nem érdekli a városvezetést..”
 • 5. papika56 2012. november 19. 13:08
  „Ennek a munkának is lehet örülni. De nem termelő, értéket előállító. Mi bért kapnak ?,8 órában ??? 3 hónapig csinálják ?
  Rendes, bejelentett munkát ..rendes fizetésért !!! kb. 700 000 a munkanélküli !!! ennek 40 % fiatal, pályakezdő !!!
  Vajon cigányt MIÉRT NEM LÁTNI köztük ???? azok ALANYI jogon kapják a segélyt ?? még 1 nap leadózott munkaviszonyuk sincs ??? MIÉRT ???”
 • 4. szilencium 2012. november 19. 12:16
  „Tisztelt Francois !

  Mivel most nem foglalkozik cikk a Hummeres idiótával,így ide írom élményeim!

  Most láttam a videót ami a helyszínen készült.A döbbenet van rajtam úrrá!Francois!Te igazi,hős vagy,és ezt a felvételen látható megmozdulásod alapján jelentem ki!Szörnyű ami ott történt!Minden elismerésem a Tiéd ,nevezetesen a civilként,bátor helytállásodért!

  Ez a felvétel iszonyat!Remélem nem lesz perdöntő az idióta,Hummeresnek,ami segítségével kevesebb büntetést kaphat,mint amit megérdemel!”
 • 3. Kutya11 2012. november 19. 12:05
  „Szegeden is szépen dolgoznak nem csak Makón erről is írni kellene!

  Nap mint nap látok falevelet gyűjteni sörögetni, több csoport szorgalmas kékruhást Belvárosban is meg Tarjánban is.”
 • 2. Egyolvasó 2012. november 19. 11:03
  „Akik pedig eddig segélyt kaptak, azok most is megkapják egy perc munka nélkül, míg a másik segélyesnek bizonyítania kell, hogy dolgozott X napot.”
 • 1. 80sFan 2012. november 19. 08:21
  „Egyik nap valahol pont levelek söprése és összegyűjtése történt, két férfi és egy nő csinálta, a nő lehetett a felelős. A férfiak egyike már nagyon unta a dolgot és ott akarta hagyni a maradékot, a nő győzködte, hogy még ezt a kicsit meg kell csinálni. A férfi szerint ráért volna másnap is, de a nő kérdezte, hogy jobb-e neki, ha másnap ide is vissza kell jönni, meg máshová is menni és akkor több munka lesz vele, de a férfi szerint nem baj, ő menni akar haza...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Timár Edit tragédia árnyékában alkot

Sokfelé hányta-vetette a sors, talán ezért is sokszínűek az egykori légecsetfestő, a makói Timár Edit mostani alkotásai. Tovább olvasom