Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Bagoly foglalta el a gólyafészket

Makó - Nem költöztek gólyák idén tavasszal abba a gólyafészekbe, amely a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola kazánjának kéményén van.
A fészek a belváros egyik látványossága. A költöző madarak évtizedek óta visszatérnek a fészekbe.

Most azonban nem a gólyák költését szemlélhették a makói madárbarátok, hanem azt, hogy hazatértük után csak köröznek a fészek fölött a gólyák, de nem szállnak rá. Emiatt sok telefont kapott állatvédőktől az intézmény igazgatója, Horváth Éva. A rejtélyt végül az iskola egyik dolgozója, Szemerédi Róbert oldotta meg, aki felmászott a fészekhez. Megdöbbenve tapasztalta, hogy az nem üres, 5 erdeifülesbagoly-fióka lakik benne. A fiatal madarakat le is fotózta. A váratlan felfedezés dilemma elé állította az iskola vezetését: mit tegyenek? Az évtizedek óta megszokott vendég, a gólya védett madár, egy-egy példány eszmei értéke 100 ezer forint – de ugyancsak védelmet élvez az erdei fülesbagoly is, amelynek eszmei értéke 50 ezer forint.

Bagoly foglalta el a gólyafészket. A szerző felvétele
Bagoly foglalta el a gólyafészket.
A szerző felvétele

A megoldásban lapunk közreműködésével Veprik Róbert ornitológus, a Szegedi Vadaspark igazgatója segített, aki elmondta: ilyen esetben a gólyák megoldják fészekgondjukat, újat építenek, így a kémény tulajdonosának nincs tennivalója. Hozzátette: az gyakran előfordul, hogy az erdei fülesbagoly más madár fészkébe rakja tojásait, olyan esetről azonban még nem hallott, hogy épp egy gólyafészket szemelt volna ki erre a célra.

Olvasóink írták

 • 9. kgb696 2011. május 16. 17:20
  „6 ezért nem, de nem jelenti azt, hogy nem érdemelne kötelet! :)”
 • 8. Lacusch69 2011. május 15. 21:07
  „Tegnap Makón a Liget utca-Lonovics sgt. kereszteződésnél a lakótelep előtt két, fészekből kiesett bagolyfióka tetemét láttam.”
 • 7. maradando 2011. május 15. 18:23
  „6.demeterkornel
  Nem lenne szerencsés a védtelen "gerinces"madárvilág,és a védett "gerinctelen"politikusok- röptetését- összehesonlitani.”
 • 6. demeterkornel 2011. május 15. 18:07
  „Már túl vagyunk az ötödik hozzászóláson, és senkinek sem jutott eszébe, hogy Orbán Viktort hibáztassa az esetért??? Gyerekek, szedjétek már össze magatokat, nincs ez megszokva! :-)”
 • 5. Utazo 2011. május 15. 17:43
  „Nezd mar, illegalis hazfoglalok! :-)))
  De jopofak! :-)))”
 • 4. bagoly 2011. május 15. 16:03
  „Hogy milyen illetlenül viselkedik a rokonság!”
 • 3. szilencium 2011. május 14. 21:10
  „Érdekes ez a "bagoly probléma" !
  A környékünkön 2 éve tűnnek fel rendszeresen,valami kisebb testű baglyok.Költöttek is a közelben,mert esetlenebb példányok is előjöttek.
  A legnagyobb probléma az,hogy nálam van több fa,ami ideális vadászáshoz nekik.A tavalyi szezonban,sajnos kinézték, a használaton kívüli istállóban található fecske fészket,és az összes fiókát elvitték élelemnek.Reménykedtem abban,hogy visszajönnek a szülők.Szerencsére visszajöttek,de sajnos a baglyok esti zenéjét is egyre többször hallom,amiből azt következtetem,hogy az idén is minden a tavalyi forgatókönyv szerint zajlik.
  Ha van valakinek tapasztalata,humánus bagoly riogatásban,kérem segítsen!
  A fecskék utódait fontosabbnak tartom megvédeni,és egyben a gólyákat is,ők kiszolgáltatottabbak,mint a nagyfejű baglyok!”
 • 2. johanella 2011. május 14. 19:13
  „Magyarcsanádon is a falu közepén egy bagolycsalád lakik, holott eddig mindig gólya volt a fészekben. Most 5 kis bagolynak örvendhetnek a falu lakói.”
 • 1. ráérő 2011. május 14. 12:13
  „..."Vadaspark igazgatója segített, aki elmondta: ilyen esetben a gólyák megoldják fészekgondjukat, újat építenek, így a kémény tulajdonosának nincs tennivalója. ..."
  Esetleg épitsen a golyáknak egy másik kéményt.

  Hihetetlen erre azért senki sem gondolt volna!
  Azt hittem hogy jól bepukkadnak és vissza húznak Afrikába....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holnap nyílik meg a kétnapos Makó Expo

Makó - Holnap délelőtt 11 órakor, az Erdei János Sportcsarnokban nyílik meg a makói kistérség… Tovább olvasom