Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 7°C | 15°C Még több cikk.

Balázs Tibor neve Makón egybeforrt a sakkal

Makó - Balázs Tibor 46 éve dolgozik a makói sakkért, és a közel fél évszázad alatt az együttes a járási bajnokságból az NB I 4. helyéig jutott. A 68 éves edzőnek több mint 200 tanítványa sakkozik országszerte.
A 68 éves Balázs Tibor tulajdonképpen kényszerűségből maradt a „pepita tábla" mellett, szeretett focizni, de váltania kellett. – Édesapámnak érszűkület miatt mindkét lábát amputálták, ezért szombaton és vasárnap, amikor a labdarúgó bajnoki fordulókat rendezik, segítenem kellett neki a fodrászüzletben. Olyan sportág után néztem, amit szinte bárhol és bármikor űzhetek. Ez lett a sakk.

Balázs Tibor az érettségi után a városi tanács kereskedelmi csoportjába került, az akkori ifjúsági szervezetben is tevékenykedett, és megnyerte egy KISZ-tábor sakkversenyét. Ekkor figyelt fel rá a Makói Spartacusból Huszkay Miklós, aki 1963. szeptember 1-jén leigazolta, s néhány hónap múlva, 1964. január 18-ától már ő lett a sakkszakosztály vezetője. A járási bajnokságból indultak, évekig a megyei pontvadászatban szerepeltek, osztályozóval jutottak 1978-ban az NB II-be. Az első ligába először 1992-ben kerültek fel, majd 2001-ben és 2003-ban, azóta az NB I-ben szerepelnek Erdős Viktorék, legjobb helyezésüket idén érték el, a 4. helyen végeztek. A csapatnak Balázs Tibor fia, a 42 éves ifj. Balázs Tibor is tagja.

Balázs Tibor azért választotta a sakkot, mert azt bárhol, bármikor űzheti. Fotó: Szabó Imre
Balázs Tibor azért választotta a sakkot, mert azt bárhol,
bármikor űzheti. Fotó: Szabó Imre

Nagy lökést adott a sportágnak a Maros partján, hogy Portisch Lajos 1967-ben – majd az azt követő 10 esztendőben – 35 táblás, sikeres szimultánt adott a városban. 1978-ban Makó volt a házigazdája a Magyarország–Románia női válogatott mérkőzésnek, amelyet a mieink nyertek 27,5–26,5-re. Törést és az NB II-ből való kiesést jelentett 1979-ben három kiváló játékos, dr. Szabó Imre (kollégánk édesapja), Bihari János és Sebestyén Béla halála. Közben Balázs a városi tanács KISZ-titkára, utána a pártbizottság gazdasági osztályának vezetője, majd a rendszerváltáskor munkanélküli lett, egy évre. A Makói SVSE-t 1991-től irányítja főállású ügyvezető elnökként, a szíve csücske mindig a sakk maradt.

– Sok szép emléket őrzök – árulta el Balázs Tibor. – Sohasem felejtem el, hogy Buenos Airesből kaptam egy képeslapot, amit a sakkolimpia-győztes férfi- és az ezüstérmes női válogatott tagjai is aláírtak, megköszönték a segítségemet. Többen nálunk, Makón is készültek erre a világversenyre. Szeretek a fiatalokkal is foglalkozni: nagyjából 200 tanítványom sakkozik országszerte, és az edzésekért, az oktatásért soha nem kértem egy fillért sem. A sakkért és értük tettem, teszem a mai napig. Meddig csinálom? Nem tudom, nagy teher az egész klubért felelni, pályázatot írni, megteremteni az anyagi hátteret, és még játszom is. De addig szeretnék maradni, míg a sakkcsapat ki nem jut a nemzetközi porondra.

Olvasóink írták

 • 7. 3évesférfi 2010. július 03. 23:39
  „Szerencsére ezt nem te döntöd el.
  Az órrodat is tisztíccsa?”
 • 6. xmanó 2010. július 01. 18:41
  „Rajta kívül egyáltalán érdekel valakit Makón a sakk?Én nem adnák rá egy fillért sem.Csak a FOCI”
 • 5. babeli 2010. június 27. 22:10
  „Balázs Tibor Makó sakkdiktátora. Olyan érdemeket tulajdonít saját magának, ami nem az övé: pl. Erdős Viktort is saját tanítványának tekinti, aki Makóra igazolásakor már lényegesen jobb volt nála. Ő Viktortól, csak tanulhatott. Kíváncsi lennék ki az a 200 tanítvány országszerte? Az OB I színvonala lényegesen alacsonyabb, mint 20 évvel ezelőtt volt, csak pénzkérdés bejutni, és jól szerepelni. Persze a szervező-munkáért gratulálni kell neki, mert mindent ő csinál, de nem is tűr meg maga mellett senkit.”
 • 4. lajosbácsi 2010. június 27. 18:10
  „inget is vehetne másikat, én mindig ugyanabban látom... de persze gratulálok..”
 • 3. Tony_Soprano 2010. június 26. 20:14
  „Lehet nem ismerkedik utcán, erre nem gondoltatok !:):D”
 • 2. Lenke 2010. június 25. 11:28
  „Ez tény. A rokonoknak sem szokott. Na nem mintha hiányozna... :D”
 • 1. magyarok 2010. június 24. 15:02
  „Biztos nagyon jó, csak a köszönés nem erőssége!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tényleg olcsóbb lehet a fűtés

Makó - 17–20 százalékkal válhat olcsóbbá a távfűtés Makón, miután ismét bevonhatja a város az… Tovább olvasom