Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Bálint gazdát is érdekli a makói szivacstök

Makó - Bálint gazda érdeklődését fölkeltették egy ritka növényt termesztő makói kertbarát eredményei. A gazda szivacstökkel foglalkozik. Bálint György javaslata nyomán ezt a Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi befogadó falujában is termesztenék Kovács István tapasztalatai alapján.
Szivacstök szárítva, mosva. Kovács István a budapesti biopiacon is árulta a termést. A szerző felvétele
Szivacstök szárítva, mosva. Kovács István a budapesti biopiacon is árulta a termést. A szerző felvétele
Kovács Istvánról, a szivacstököt – más néven luffatököt (Luffa cylindrica) – termesztő makói kertbarátról lapunk Otthon-Kert magazinjában olvasott Bálint György kertészmérnök. A növény különlegessége, hogy megszárítva, a héját lefejtve szivacsos állagú, szívós anyagot kapunk, amellyel kellemes a fürdés, de üvegpoharakat, ablakot is lehet vele mosni, mert nem karcol.

Kovács István, a Bálint gazda által is jól ismert Bruder János Kertbarátkör régi tagja a keceli virágkiállításon látta meg először a növényt, és 33 évvel ezelőtt, Rákosi út melletti kertjében kezdett kísérletezni vele. A trópusokon és a mediterrán vidékeken sokkal elterjedtebb és nagyobbra növő kabakost a 100. napon veti, mint a dinnyét, szinte nyersen szedi le, szárítja, mosószappannal, forgótárcsás gépben mossa át. A magvakat sokáig Tunéziából szerezte be, ma már saját maga termeli. Egy időben Szegeden és a budapesti Vámház körúti biopiacon árulta a szivacsot.

Bálint gazda örült, amikor meglátta a beszámolót. – Kapcsolatban állok a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, amelynek tarnabodi befogadó faluja elesett embereken segít. Korábban fölvetődött, hogy ott lehetne termeszteni ezt a növényt, csak eddig nem sikerült találni olyan embert, aki foglalkozik vele. Ezért érdekelnek a makói kertbarát tapasztalatai – mondta érdeklődésünkre Bálint György. Hozzátette: a luffatök ma ugyan különlegességnek számít, de vannak adatok arról, hogy 500 évvel ezelőtt termesztették Magyarországon, ezzel fürödtek az úriasszonyok. Bálint gazda lapunkon keresztül felvette a kapcsolatot Kovács Istvánnal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így csúsztunk a Maros fölött és másztunk a kalandpályán! Videóval!

Küzdöttünk a magasban, csúsztunk, másztunk. És átlibbentünk a Maros folyó fölött. Tovább olvasom