Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Bánsági Ildikó orvosnak készült

Makó - Eredetileg orvos akart lenni a Páger-díj idei kitüntetettje, Bánsági Ildikó, csak a felvételi jelentkezési lap leadása előtt gondolta meg magát. A kitüntetés híre szíven találta, mert nagy tisztelője Téni bácsinak. Ma már lánya színészi karrierjének kibontakozását figyeli féltékenységgel vegyes aggodalommal.
- Miért választotta a színészi pályát?
– Majdhogynem véletlenül. Amikor a felvételi jelentkezési lapot kellett kitölteni, én az orvosi pályát jelöltem meg, embereken szerettem volna segíteni, de a leadás előtti estén belém villant: színész akarok lenni! Maga hülye – jegyezte meg a tanár, akinek le kellett adni. Jó néhány évvel később egyszer találkoztunk, és mosolyogva köszöntem rá: Jó napot, itt a hülye! A felvételi előtti napon meg elmentem a színművészeti épületéhez, és megsimogattam a falát, hogy felvegyenek – és bár nem voltam hajlandó a vizsgabizottság előtt verset mondani, ez bevált. Egyébként amikor felhívtak azzal, hogy én nyertem az idei Páger-díjat, a hír szíven talált, és szó szerint megremegtem. Sosem játszottam vele egy színpadon, de láthattam őt, és ez máig ható élményt jelentett számomra.

– Nemrégiben Londonban járt egy szerepre készülve.
– Nekem ez nem valami különleges dolog, csináltam én már máskor is hasonlót, még ha nem is kellett hozzá ennyit utaznom. Most a Stuart Mária című darab miatt ültem repülőre – Erzsébet királynőt fogom alakítani benne. Egyedül utaztam ki úgy, hogy egy picit beszélek angolul... Elmentem a Towerbe, a Westminsterbe, látni, érezni akartam, milyen lehet egy királynőnek. Persze, ha már ott voltam, megnéztem a Globe Színházat is!

Bánsági Ildikó ma is örömmel emlékszik a Szentesen, Gáspár Sándorraltöltött nyarakra. Fotó: Karnok Csaba
Bánsági Ildikó ma is örömmel emlékszik a Szentesen, Gáspár Sándorral töltött nyarakra.
Fotó: Karnok Csaba

– Makón viszont korábban nem járt, Csongrád megyéhez mégis kötődik.
– Csakugyan, új élmény volt látni számomra Makót, no meg Téni bácsi szülőházát. Szegeden viszont játszottam néhányszor, amikor a pályám indult. És van még egy kötődésem a megyéhez: volt férjem, Gáspár Sándor szentesi születésű, és máig jó szívvel emlékszem azokra a vidám nyarakra, amelyeket itt töltöttünk a szüleinél.

– Gyerekei követik önt a színpadon?
– Mindkettőjük számára ismerős a színpad – igaz, a fiam, Gáspár Gergely számára másként: ő dobos. Többek között a Kispál és a Borzból ismerős Lovasi András zenekarában, a Lovasi és a Véletlenben üti a bőröket. A lányom, Gáspár Kata viszont most indul a színészi pályán, a nemzetiben bontogatja szárnyait. Amikor én a színészi pálya mellett döntöttem, édesanyám boldog volt: mindjárt megírta az édesanyjának is, aki egyébként Oroszországban él. Bennem inkább féltés és aggodalom volt, no meg – bevallom – eleinte némi jó értelemben vett féltékenység is. Nehéz a saját lányomnak tanácsokat, instrukciókat adni... Igazából akkor békéltem meg a helyzettel, amikor őt figyelve egyszer csak megfeledkeztem róla, hogy a lányomat látom, és az alakítása kötött le.

Névjegy

A budapesti születésű Bánsági Ildikó a Színiakadémia elvégzését követően 1972-ben Debrecenbe szerződött, majd 1973-tól a József Attila Színháznál, 1976-tól a Vígszínháznál, 1987-től pedig újból a József Attila Színháznál játszott. 1990 és 1993 között a Nemzeti Színház, majd 1996-ig a Művész, illetve Thália Színház tagja volt. Ezután a Thália Társulat, a Kelemen László Színkör művészeként láthatta a közönség, majd 1998-ban az Új Színházhoz szerződött. Összesen 85 filmben tűnt fel eddig kisebb vagy nagyobb szerepekben – ilyen például a Szindbád, a Mephisto, a Napló szerelmeimnek vagy a Szabadság, szerelem. Megkapta a Jászai- és Kossuth-díjat.

Olvasóink írták

  • 3. szilléri 2010. április 01. 07:16
    „<moderálva> - nyilván színész és nem szénbányász”
  • 2. sunyifigyelő 2010. február 13. 11:37
    „Na ez aztán a nagy hír!:) Igazából én is orvos akartam lenni, de azt mondta apám, lesz az életben elég bajod fiam , ne törődj máséval!:)”
  • 1. zolcsi44 2010. február 12. 18:19
    „Jo-JO már elég volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

423 millió a makói sportra

Makó - Összesen 423 millió 424 ezer forintot fordít idén Makó önkormányzata a sportra, ebben az… Tovább olvasom