Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Bár a pénz kevesebb, nem változik a makói fürdő terve

Bár a pénz kevesebb, nem változik a makói fürdő terve

Makó - Bár 300 millió forinttal kevesebb a beruházásra fordítható pénz,a makói fürdő olyan lesz, mint amilyennek eredetileg eltervezték – ez derült ki a kiviteli tervek nyilvános bemutatóján.

Szabó Imre - 2009.01.23. 16:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Nem változtak az új makói fürdő tervei azt követően, hogy a város pályázatára az előzetesen reméltnél 300 millió forinttal kevesebbet ítéltek meg. Lapunkban megírtuk, korábban 3,5 milliárd forintot terveztek erre a célra, ám a regionális operatív program bírálóbizottsága úgy vélte, a beruházást 300 millióval kevesebb pénzből is meg lehet valósítani. A fönnmaradó 3,2 milliárd közel felét mindenesetre elnyerte az önkormányzat az első fordulóban – most következik a második. Az építkezés várhatóan idén tavasszal, márciusban kezdődik, és 12-13 hónapon át tart majd.

A kiviteli tervek nyilvános bemutatásakor kiderült: a fürdőfejlesztésre tényleg elég lehet az eredetileg elgondoltnál kevesebb pénz is, hiszen az új elképzelések gyakorlatilag megegyeznek a régiekkel. Ezeket korábban már bemutattuk lapunkban: egy önmagában is nagy vonzerővel bíró, különleges látványt nyújtó Makovecz-épületegyüttesről van szó – 11 ezer négyzetméteren. A fürdőnek egyaránt lesz élmény-, gyógy-, wellness- és sportfunkciója, összesen 1800 négyzetméternyi vízfelülettel.

Tavasszal kezdődhet a Makovecz-épületegyüttes építése. Fotó: MTI-reprodukció
Tavasszal kezdődhet a Makovecz-épületegyüttes építése.
Fotó: MTI-reprodukció

A látványtervek alapján néhány perces kisfilm is készült, amit a városháza zsúfolásig megtelt házasságkötő termében levetítettek szerda este az érdeklődőknek, amit megtapsoltak az emberek, és a bemutatót követő fórumon sem fogalmazott meg ellenvéleményt senki, csupán praktikus kérdések hangoztak el a fejlesztéssel kapcsolatban.
Vörös Imre, a beruházás koordinálására felkért szakértő lapunknak a fórum után elmondta: bíznak abban, hogy miután az építőipart amúgy is recesszió sújtja, a reménybeli kivitelezők a megbízás elnyerése érdekében igyekeznek majd minél olcsóbb ajánlattal élni, így nem kell az eredeti tervekből elhagyni semmit. Ha mégis szükség volna erre, egy úgynevezett családi pihenőhely kialakítása maradna el, amit utólag is meg lehet építeni.

Buzás a kötvényről

– Jó időben bocsátott ki kötvényt a beruházás finanszírozására az önkormányzat. Ha most próbálkoznánk ezzel, csak rosszabb feltételekkel, vagy esetleg egyáltalán nem kapnánk hitelt – mondta a fórumon Buzás Péter makói polgármester. Mint ismeretes, Makó 2,5 milliárd forint értékben vállalkozott a kölcsönfelvétel eme formájára – a pénz nagy részét a fürdőberuházásra fordítják. A város első embere hozzátette, a forint gyengülése miatt jelen pillanatban valóban van árfolyamvesztesége a városnak, ám mivel a törlesztést csak négy év múlva kell megkezdeni, az akkori árfolyam ismeretében derül csak ki, lesz-e tényleges veszteség.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 9. madamsik 2009.02.14. 22:05

Én csak annyit nem értek hogy mért nem lehetne egy szép aranyos kockát építeni amiben elférne annyi medence hogy kiszolgáljuk a mélyen tisztelt románokat.ezt az épületet amit most említettem az kb. hőszigetelt nem fenyőfa hanem műanyag ablakokkal ajtókkal meglehetne építeni (sokat mondok)1 milliárd forintból...de nem ! nekünk jó hagymaparaszt makóiaknak fából készült török jurta kell mert olyan még nincs sehol se! a törökök megirigyelnek bennünket!!!!ja és hogy 300 milióval kevesebb! kiváncsi lennék min sikerült ennyit spórolni! de ennyi erővel meglehetne építeni 3miliárd forinból is.amúgy ezt a fürdőt nem most kellene építeni! már rég elkéstünk vele!! viszont remélem a 3 miliárd 200millió forintba belesér egy két szauna is!!!!

Moderálásra küldöm 8. Mc_Mi 2009.01.28. 21:06

"Bár a pénz kevesebb, nem változik a fürdő terve"
Miért is változna? 3,5 milliárd helyett ugyanaz megkapható 3,2 milliárdért. Csak az ajtók lesznek fenyőfából, csak az automata helyett jegyszedő engedi be a vendéget, csak a rézfedésből lesz műanyag, csak a keményburkolatból lesznek olcsó kerámiaburkolatok, csak a felszerelés egy részét kell elhagyni. Szóval megoldható. Miért is ne? Azt mondták, hogy ez csak akkor fog hatni, ha nagy durranás lesz. Ez most egy kicsit olcsóbb, hallkabb durranás lesz.

Semmi baj. Most jön a kampánydömping. Ezzel lenyomják ezt is a tokunkon.

A baj az, hogy a be nem jött vállalkozás után senkit sem fognak felelősségre vonni. Tévedés ne essék, siker esetén azt gondolom, hogy megérdemli a szobrot és az utókor megemlékezéseit a polgármester, de kudarc esetén is járna ezért valami. Éppen most zajlik az áron alul eladott ingatlanok ügye Budapesten. Ott is azzal védekeznek, hogy nem büntethetők az önkormányzat tagjai a döntéseikért. Kiváncsi vagyok mi… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 7. lawyer 2009.01.26. 16:41

Miért jó egy ilyen nagyberuházás ? A költségei miatt. Minél nagyobb az összeg, annál inkább belefér a hagyományos 10 % . Talán valamit sejtenek a regionális operatív bírálóbizottságban? vagy csak oda nem szántak a pályázók? Hiba. De szerintem így is jutni fog a következő választás kampányfinanszírozására, meg még ahova kell... Egyébként érdemes lenne tanulmányozni a zalaszentgróti fürdő esetét, (ha jól tudom a helyszínt) ahol szuper fürdő épült a Széchenyi tervből, csak be kellett télire zárni, mert nem futja a bevétel a működési költségeket. A makóit ki fogja fenntartani? A románok ? Kétlem.

Moderálásra küldöm 6. MANDELA 2009.01.26. 13:51

EZ A FÜRDŐ BERUHÁZÁS TÖNKRE TESZI A VÁROST!! BÁR NE LEGYEN IAZAM

Moderálásra küldöm 5. BrigAnti005 2009.01.26. 10:15

Maradiság tudom, de valóban nem kéne a meglévő dolgokat teljesen szétverni és totál újat építeni, ami nem is biztos, hogy tetszene a közönségnek, főleg a makóiaknak. Igaz ebben a dologban főleg az utóbbiak számítanak legkevésbé, hiszen a remélt bevételt biztos nem ők hoznák...

Moderálásra küldöm 4. Streeter 2009.01.26. 06:24

Nem értem miért nem jó ha felújítják normálisan a meglévő épületet esetleg kibővítik a volt rendőrség irányába. Kicserélnék a nyílászárókat kapna valami szép bejáratot felújítanák a büféket szépen kifestenének és kész. Lehetne még áldozni kicsit a két régi medencére is pl a melegvizes medencét kicsempézhetnék szépen, hogy ne a beton vályúba kelljen pancsikolni. Ennyi sztem bőven elég lenne ha nagyon akarnak még költeni akkor építsenek még egy élménymedencét meg 1-2 csúszdát és kész.

Moderálásra küldöm 3. nagyi8 2009.01.25. 15:47

Gondolatok az ,,erőszak projekthez"
*****************************

Elöljáróban avval kezdem, hogy nagy tisztelője vagyok Makovecz építész úrnak.

Köszönettel tartozik a lakosság az eddigi munkájáért, még akkor is, ha jó néhány dologban nem értünk egyet: például a sportcsarnok légtere extrém nagy és felesleges, a Hagymaház építési minősége gyenge és állandó javítást igényel, stb.

A makói fürdő az egy ,,erőszak projekt", amit a lakosság jelentős része - úgy ahogy van - nem akar. Makovecz úr el van ragadtatva a megvalósítási levetőségétől, amíg mi lakosok úgy gondoljuk, hogy súlyosan veszteséges lesz. Ma a makói fürdő közel 100´000´000 veszteséget jelent a városnak évente. Úgy gondoljuk, hogy a ,,Buzás (MSZP)-Makovecz féle álom" több százmilliót sújt a nyakunkba évente. A ,,Buzás (MSZP)-Makovecz álom" ellen felemelte a város a szavát. Népszavazási kezdeményezés indult ellen, amit elfojtott az önkormányzat. Aláírásgyűjtés folyik petícióra, aminek… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 2. lacipapa68 2009.01.24. 00:50

Teljesen felesleges ez az új fürdő.Ennyi.

Moderálásra küldöm 1. greencat 2009.01.23. 22:49

:) Világpénzügyi válság ide vagy oda, ez akkor is meg fog épülni akárhogy is tépjük a szánkat, ez nem számít:(
Arra azonban kíváncsi lennék, hogy a csatornázásra eddig befizetett részletek, vajon megvannak e még?? Vagy elúszott a tőzsdén?? Erről viszont nagy a csend!!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...