Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Baráth Lajos folytatná a megkezdett fejlesztéseket

Makó - Nehéz időszakon van túl a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház, de úgy tűnik, az egészségügyet jobbára kedvezőtlenül érintő változásokból győztesen került ki az intézmény. Bizonyára ezért szavazott bizalmat, immár határozatlan időre a fenntartó megyei közgyűlés a főigazgatónak, Baráth Lajosnak, aki a szentesi kórházat is vezeti.
Baráth Lajos 5 esztendeje került Makóra. Legfőbb sikerének azt tartja, hogy a nemrégiben százesztendős kistérségi kórházat sikerült beilleszteni az egészségügyi ellátórendszer regionális munkamegosztásába, és van jövőképe is. – Az intézmény struktúráját ehhez persze át kellett alakítani: a lakossági igényekhez igazodva új ellátási formákat vezettünk be, mint például a korszerű egynapos sebészetet és a rehabilitációt. Ezzel együtt csökkent az aktív, és nőtt a krónikus, illetve rehabilitációs ápoláshoz szükséges ágyak száma – mondta a főigazgató.

Az átszervezések közepette meg kellett birkózni azzal, hogy a makói kórháztól a központi átszervezés keretében közel 600 millió forintot vontak el. Ennek ellenére az intézmény anyagi helyzete saját, illetve a fenntartó megyei önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően nem romlott, stabil. – És hogy jól működik, azt nemcsak az jelzi, hogy a gyógyító munka hatékonyságát országosan is jegyzik, de az is, hogy felméréseik szerint a betegek 90 százaléka ismerőseinek is ajánlja az intézményt – hangsúlyozta a főigazgató.

Baráth Lajos (jobbról) Tóth Tibor főorvossal a makói kórház belgyógyászati osztályán. Fotó: Veréb Simon
Baráth Lajos (jobbról) Tóth Tibor főorvossal a makói kórház belgyógyászati osztályán.
Fotó: Veréb Simon

Mik a tervei? Baráth Lajos fontosnak tartja a megkezdett fejlesztések folytatását, így például a 300 millióval támogatott sürgősségi osztály után rehabilitációs és pszichiátriai központot is akar, illeszkedve a megyei egészségügyi piac elvárásaihoz. Minthogy a múlt év nyara óta a megye másik kórházát, a szentesit is igazgatja, a hetet megosztva tölti Makón és Szentesen. Szeretné a két intézmény munkáját az eddigieknél jobban összehangolni.

A legfontosabbnak azonban azt tartja, hogy minden változás közepette a pénzügyi egyensúly megőrzésével együtt is betegcentrikus maradjon az intézmény, hogy a páciensek és az itt dolgozók egyaránt elégedettek legyenek.

Makón gyógyult

A makói kórház főigazgatója, aki egyébként Szegeden lakik, nem csupán szavakban tesz hitet az általa vezetett intézmény mellett: amikor legutóbb megbetegedett, itt kezeltette magát. Az egészségügyi miniszter, Székely Tamás nemrégiben Makón tett látogatásakor ezt úgy kommentálta, ebből az is látszik, hogy megbízik a kollégáiban. Egyébként nemcsak gyógykezelése alkalmával ragaszkodik a kórházhoz, találkozásunkkor is épp a helyi menzán ebédelt.

Olvasóink írták

  • 1. Léni 2010. március 10. 14:19
    „Végre egy jó hír! További jó munkát és jó egészséget kívánok az
    elkövetkező időszakhoz! Nem lesz biztosan könnyű, de legyünk optimisták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két brigád épít biciklutat Makón

Makó - 68,8 millió forintból, 75 százalékos hazai pályázati támogatással bicikliút-építés kezdődött… Tovább olvasom