Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Batikol az egész család Kiszomboron

Némethné Koczka Gabriella az egész családot bevonja batikkompozícióinak elkészítésébe. A textilfestés a kicsik és a nagyok számára is egy nagy játék. Az alkotó szerint a szép ősz a legjobb idő az alkotáshoz.
Dinamikus kompozíció a Németh család otthonában. Fotó: Dékány Dóra
A Kiszomboron élő Koczka Gabriella kiskora óta úgy érzi: képzőművészettel kell foglalkoznia, ám a körülmények úgy hozták, hogy csak harminc évesen kezdhette megvalósítani elképzeléseit. Férjhez ment és két gyermek édesanyja lett, majd amikor a kicsik felcseperedtek, az alkotásra is jutott idő. A festeni vágyó asszonynak Borsi Sándor tanár úr mutatta meg a batikolás technikáját egy nyári tábor alkalmával – hét éve. Itt megtanulta az alapokat, de művészi fokra csak a kísérletezések tapasztalatai emelték. Grafikákat és portrékat is szívesen készít, már két kiállítása is volt: Maroslelén és Zomboron.

– Az alkotás maga egy játék! Én festem meg azokat a témákat, amelyekre sokszor a gyerekekhez fűződő élmények adnak inspirációt, a férjem pedig nyugalmat és megfelelő alkotói légkört biztosít számomra. Mindig a téma határozza meg a színeket és a megjelenítés méretét. Kedvenc technikám, hogy az anyagot egyszerre több alapszínbe is belemártom, és a színek mégsem folynak össze. Ezt a módszert egyébként én kísérleteztem ki – mondta az alkotó.

Volt olyan idő, amikor a különféle táncfajtákat festette meg, természetesen saját anyai örömeit is megörökítette. Az alapanyag egyébként sima lepedővászon.

Az elmúlt hét év során két képére tettek árajánlatot, ezeket el is adta, ám utólag nem esett jól neki, hogy árucikké váltak alkotásai. Azt vallja, a tudását Istentől kapta, ez az ismeret azonban nem az övé, hanem mindenkié, ezért úgy érzi, nincs joga eladni a képeket, amiket ezután már csak elajándékoz. Gabi célja: műveivel felhívni a hasonló helyzetben lévő emberek és családok figyelmét arra, hogy alkossanak közösen valami maradandót.

D. D.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón marasztalnák a szolgáltatókat

Kedvezményes bérleti díjakkal próbálja Makón tartani az irodájukat megszüntető nagyszolgáltatókat a… Tovább olvasom