Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Beindult a tüzelőszezon

Hétszázhetven mázsa fát különítettek el a Bárányos sori Tüzép-telepen a makói rászorulóknak, akik önkormányzati utalványra vihetik majd haza a tüzelőt. A szén és a fa népszerűsége egyébként továbbra is töretlen: azt mondják, más hőérzetet ad, mint a földgáz.
Fából, szénből egyaránt bőséges a kínálat a makói Bárányos sori Tüzép-telepen. Fotó: Gyenes Kálmán
Nem számít a tavalyi, közepes télnél hidegebbre idén sem a makói Tranzit Tüzép-telep vezetője, Pintér Lajos. Mint megtudtuk tőle, a hagyományos szilárd tüzelők vásárlási szezonja igazán két-három hete indult be. Ma már nem szokás – meséli –, mint régebben, hogy az emberek előrelátóan, még a hideg idő beállta előtt előre megveszik az összes tüzelőt télire: a szezon végén, az összegyűlt számlák dátuma alapján nagy pontossággal meg lehet mondani, mikor köszöntött be egy-egy hidegebb periódus.

Ráadásul mindenki csak kisebb mennyiséget, mondjuk öt-tíz mázsát visz el egyszerre. Ennek nyilván főként anyagi oka van: így nem kell egyszerre nagyobb összeget kiadni a fűtésre és a szállítást is meg lehet oldani saját kocsival, mondjuk utánfutót kapcsolva hozzá. Egy átlagos, nyolcvan négyzetméteres családi otthon fűtéséhez egyébként nagyjából harminc mázsa szénre és tíz mázsa, begyújtani való tűzifára van szükség.

A tapasztalt makói szakember úgy látja: ha szerény mértékben is, de továbbra is növekvőben van az érdeklődés a hagyományos tüzelőféleségek iránt – pedig, ha figyelembe vesszük a meleg folyamatos biztosításával együtt járó munkát is, már alig valamivel olcsóbb a fa és a szén, mint a vezetékes földgáz. Az áremelkedés a szilárd tüzelők esetében mindössze öt százalék körüli – a szén kevésbé, a fa jobban drágult, mert fogynak az erdők. Ami a konkrét árakat illeti: a tölgyet, kőrist, bükköt és gyertyánt tartalmazó, jelenleg leginkább fogyó vegyes keményfa mázsája 1750 forint, az alacsonyabb kalóriaértékű, kályhák fűtésére alkalmas cseh barnaszén 1790, míg a központi kazánokba való, magasabb fűtőértékű lengyel lángborsó például 3150 forintért vihető el mázsánként.

Mi a titka a hagyományos tüzelőanyagok népszerűségének? Egyrészt az, hogy aki fával tüzel, az például fagyűjtéssel ki tudja egészíteni a vásárlással beszerzett mennyiséget, másrészt az, hogy a kályhák, kazánok, kandallók más hőérzetet adnak.

A Tranzit Tüzép-telepen egyébként már felkészültek a rászorulók fogadására is: hétszázhetven mázsa, az erdészeten keresztül beszerzett és a Maros ártéri erdejéből származó jó minőségű kőrisfát különítettek el. Ezeket az önkormányzat utalványára vihetik el a nehéz körülmények között élők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonosi György megköszöni

Megköszönte Gráf József agrárminiszternek a makói parlamenti képviselő, Martonosi György, hogy… Tovább olvasom