Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Békaterem a makói csipkeház pincéiben

A polgármesteri hivatal ígérete szerint még idén megoldódik a makói főtér jellegzetes házsorában, a csipkeházban élők gondja: pincéik szellőzőnyílásait ugyanis tavaly leaszfaltozták. Azóta szinte semmit sem lehet ott tartani: a zöldség-gyümölcs rohad, a szerszámok és a kerékpárok rozsdásodnak az áporodott levegőben. A békák viszont ezt szeretik. Az önkormányzat még idén megoldja a problémát.
Takács László az egyik leaszfaltozott szellőzőablaknál. Fotó: Szabó Imre
Fojtogató, poshadt bűz fogad minket a Széchenyi tér 9–11. számú lépcsőház pincéjében. – A zöldségek, gyümölcsök nagyon hamar megrohadnak, az itt tartott kerékpárok, szerszámok rozsdásodnak – mondja az egyik lakó, Takács László, aki lekísér minket a mélybe. A falak penészesek, vizesek. Mindezt nagyjából egy éve kell elszenvednie annak a harminc családnak, amelyiknek a pincében tárolóhelyisége van, de Takács László biztos benne, hogy ugyanez a helyzet a többi lépcsőházban, az egész csipkeházsor alatt is.

A pincék azért párásak, vizesek, mert nem tudnak szellőzni. Tavaly ugyanis, miközben újraaszfaltozták a házsor mögötti utat, a szellőztetést korábban biztosító szénledobó nyílásokat is leaszfaltozták. A lakók problémájukat már a beruházás után egy-két hónappal jelezték a polgármesteri hivatalnál, ám mindmáig semmi sem történt. – Nem értem, miért tart ilyen sokáig újra kivágni ezeket a nyílásokat – dohog Takács László, aki szerint még különösebben nagy kiadást sem jelentene a szellőztetés helyreállítása.

A beruházási csoport vezetője, Olasz Emil szerint azonban a probléma megoldása nem ilyen egyszerű. – A csipkeházak építésekor jó megoldás volt a szénledobó, ma már azonban nem lenne az: az úton nagy a forgalom, a kocsik nehezebben férnének el, esetleg tengelytörést is szenvedhetnének – magyarázza a szakember, miért nem vágják ki újra a leaszfaltozott pinceablakokat. A hivatal megpróbált új, korszerű megoldást keresni. Felmerült, hogy új szellőzőablakokat kellene vágni a lábazatba, ám miután szakértőkkel tárgyaltak, majd próbafúrásokat végeztek az épületen, kiderült, ez veszélyeztetné az épület statikai biztonságát.

Végül arra jutottak, az egykori ledobóablakoknál fognak elhelyezni félig U alakban meghajlított, 150-es csöveket, amelyeken keresztül újra áramolhat majd a levegő a pincékbe. Hogy mikor? Olasz Emil ígérete szerint két hónapon belül, hiszen a munkát egy másik beruházással, a kereskedelmi iskola járdájának meghosszabbításával együtt még idén el akarják végeztetni. Az önkormányzat már árajánlatokat is kért a munkára, a pályázat pedig, amelyben kivitelezőt keresnek rá, hamarosan megjelenik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékhelyet kapott Barlai József

Egykori második otthona, az óföldeáki községháza udvarán áll tegnap óta az az emlékmű, ami a falu… Tovább olvasom