Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Békés vasárnap a legkisebb faluban

A megye legkisebb falujában, a négyszáznyolcvan lelkes Kövegyen csendes kampány után, békésen zajlott a szavazás: a helyi kocsmában sem szólalkoztak össze a két tábor hívei. Voltak, akik a kerti munkát hagyták félbe a voksolás kedvéért.
Palazinszki Sándor, Szabó Mihály és Sipos Sándor a Gusztiban Fotó: Gyenes Kálmán
A Kövegy főutcájának számító Kossuth utca tegnap késő délelőtt csöndes volt, ekkor épp kevesen tartottak a községháza felé – csak itt lehetett szavazni. A nyolc éve a faluban lakó Borbély Istvánné – korábban faiskolában dolgozott, most rokkantnyugdíjas – épp törökszegfűt palántált a kertben. Az ebédre főzött húsleves és sertéspörkölt már készen volt. Borbélyék úgy tervezték, délután négy-öt fele szavaznak majd. Az asszony, aki egyébként keveset foglalkozik politikával, elmondta: nézték a tévévitákat és beszélgettek a választásokról. Arról viszont nem beszélt, kire voksol.

Közlékenyebbek voltak az emberek a falu egyetlen kocsmájában, a helyiek által Gusztiként emlegetett Otthon büfében. Palazinszki Sándor úgy vélte, Kövegyen sokan szavaznak a szocialistákra – maga egyébként reggel kilenckor adta le voksát. Két ismerőse, Szabó Mihály és Sipos Sándor ottjártunkkor még nem tette tiszteletét a szavazófülkében. Szabó Mihály szűkszavúbb volt, Sipos Sándor viszont elmesélte, hogy felesége és a család többi tagja már szavazott – méghozzá Washingtonban, a fia ugyanis ott dolgozik a világbanknál, neje pedig épp ott van látogatóban.

Sipos Mihály szintén baloldali győzelemre tippelt – mint mondta, amióta Gyurcsány vezeti az országot, jobban mennek a dolgok. Nyomban elnézést is kért azoktól, akik másképp vélekednek, ám senki sem szállt vele vitába. – Szoktunk a politikáról beszélgetni, de itt még szóváltás sem volt emiatt, megférünk békében – mondta a nyugdíjas könyvelő.

A hatvannégy esztendős Fejes Jánossal és fiával, a huszonkét éves, munkanélküli Varga Imrével már a község egyetlen szavazóhelyiségénél találkoztunk. A valaha szövetkezetben dolgozott férfi elmondta: mielőtt eljöttek volna, otthon a kertet fogasolták szamárral, ha visszaérnek, ezt a munkát fogják folytatni. Felesége a szavazás pillanataiban épp ebédet főzött, ő ebéd utánra tervezte a voksolást. Fejes János korábban is eljött minden választásra.

Azt mondta, mielőtt eldöntötte volna, hogy kit tisztel meg a bizalmával, nem beszélt senkivel: a család életét, a falu sorsát tette mérlegre, és a Fideszt választotta – fia nemkülönben. Az apa úgy fogalmazott: azért döntött így, mert azt szeretné, ha nagyobb nyugdíjat kapna, ha egy kicsit könnyebb lenne a családnak. – Bízom benne, hogy számít a szavazatom, hogy változnak a dolgok – mondta.
A 480 lelkes Kövegy 365 választópolgárából összesen 164 – 44,9 százalék – járult az urnákhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elöntötte a Maros a makói hullámteret

Árad a Maros: a tetőzés ma vagy holnap, közel ötméteres vízszinttel várható. A folyó várhatóan egész… Tovább olvasom