Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Békülne a Bükki Bánya

Makó - 19 makói ember veszti el az állását, ha a makói önkormányzat nem velük építtet utat, járdát – érvel a Bükki Bánya Kft. Makó szeptember elején szerződést bontott a céggel, mert nem kezdte el időben az építést. A kft. békülni szeretne, a város vár.
Szeptember 2-án este 6-kor a makói képviselő-testület zárt ülésen úgy döntött, hogy szerződést bont a Bükki Bánya Kft.-vel. A cég még április 8-án nyerte meg a városközpontot érintő, 141 milliót érő munkát, többek között utat, járdát kellett volna építenie. Két másik beruházást is elnyert, ezzel együtt összesen nettó 620 millió forint értékben. A képviselő-testület szerint azonban a cég súlyosan megsértette a szerződést: bár május 10-én megkapta a munkaterületet, a kivitelezést csak többszöri felszólításra, július 19-én kezdte el, majd félbehagyta. Emellett nem bizonyította, hogy milyen alvállalkozókkal dolgozik együtt, a felelős műszaki vezető 18 munkamegbeszélésből 14-ről hiányzott, a villamos szakági felelős egyre sem jött el.

A kft. egyeztetést kért az önkormányzattól, majd a polgármestert és a képviselőket fórumra hívta egy vendéglő különtermébe. A polgármester nem ment el. Testületi ülésen, a tévé nyilvánossága előtt Buzás Péter arra kérte a Bükki Bányát, szálljon ki a választási kampányból, és azokat a makói dolgozókat, akiket felvett, a másik két megnyert munkánál foglalkoztassa; és nehogy már a város legyen a hibás azért, mert a kft. hozzáállása miatt veszélybe került az emberek állása. Lapunk kérdésére Buzás most, a választások után hozzátette: megrendült a bizalmuk is a cégben. Számít arra, hogy a kft. pert indít, de a város ügyvédje szerint simán el is fogja veszteni.

Miközben az építkezés áll, az érintett József Attila utcai vállalkozások egyike sajátos módon tiltakozott az ellen, hogy irodájuk nehezen megközelíthető: árvácskákkal ültette be a felszedett járda hel
Miközben az építkezés áll, az érintett József Attila utcai vállalkozások egyike sajátos módon tiltakozott az ellen, hogy irodájuk nehezen megközelíthető: árvácskákkal ültette be a felszedett járda helyét.
Fotó: Szabó Imre

A Bükki Bánya valóban készült a perre – ezt nyilatkozta az igazgató a választások előtt a Hír Tv-nek, a cég ügyvédje is biztos győzelmet ígért –, de most mégis próbál megegyezésre jutni az önkormányzattal. Ebben közrejátszik, hogy még a szerződés felmondása előtt, Makói Építő Kft. néven céget alapított a városban, egyelőre 19 embernek ad munkát, de ezt a vállalatot be akarja vonni a megnyert beruházások elvégzésébe, és fejlesztené.

– A képviselők szerintem egyoldalú tájékoztatást kaptak: a szerződésünk nem lépett hatályba, és ez nem rajtunk múlt – mondja lapunknak Tihanyi Zoltán, a cég ügyvezetője. – Mi írásban nyilatkoztunk az alvállalkozókról, a felelős műszaki vezetőnek pedig mindig volt helyettese. Korábban jó volt a kapcsolatunk a várossal, külön kérésre elvégeztünk olyan munkát is hitelbe, amely már a jövő évi beruházáshoz tartozik. Amit pedig megcsináltunk, azt első osztályú minőségben vették át. Remélem, az önkormányzat partner lesz abban, hogy rendezzük a helyzetet, és a jövőben a félreértésekből ne alakuljanak ki ilyen szituációk.

Elfogyott a bizalom

A konfliktus fő oka az, hogy január elseje óta – a körbetartozások miatti bizalmatlanság miatt – a 191/2009-es rendelet szerint az építési szerződés akkor lép hatályba, ha az építtető a Magyar Államkincstárnál fedezetkezelői és fedezetbiztosítási számlát nyit, és a pénzmozgást lehetővé tevő kezelői szerződést is megköti. Ezzel igazolja, hogy a munkát ki is tudja fizetni. Ez nyilvános dokumentum, közérdekű adat, öt évig bárki elolvashatja. A kivitelező csak ezután tudja nyilvántartásba venni az alvállalkozóit és megrendelni az anyagot. Mivel – állítja Tihanyi – az önkormányzat nem mutatott fel ilyen fedezetkezelői szerződést, ők nem tudtak mozdulni. Bánfi Margit, Makó jegyzője erre azt mondja, a cég is tudja, hogy a város megnyitotta azt a számlát április 19-én. A fedezetkezelésről szóló szerződés tényleg nem készült el addigra, az irányító hatóságnál volt – de a munkakezdésnek csak a számlanyitás volt a feltétele, a város és a cég között megkötött szerződés szerint.

Olvasóink írták

 • 7. belimo 2010. október 25. 11:57
  „Az érintett makói cég viszont nagyot dobott azzal, hogy virágokkal beültette a félbehagyott területet.
  Ez nagyon nagy volt :-) Gratula az ötlethez!”
 • 6. trixym 2010. október 21. 11:15
  „Tudjátok ez a baj ebben az országban hogy itt mindenki a felelősség súlyát figyelmen kívűl hagyva bárkit bűnözőnek,szemétnek nevezhet büntetlenül. Borzalmas hogy anélkül ítélkeznek hogy látnák a történetet a másik szemszögéből is. Ehhez persze hozzájárul a sajtó a maga esetenként egyoldalú tájékoztatásával és az egyik fél felé történő részrehajló megfogalmazásával. El szeretném mondani hogy én is dolgoztam a cégnek több évig de a kommentelők által itt leírtak nem fedik a valóságot. Rajtam kívűl ezt még többen állíthatják ugyanis a ,,törzsgárda" szintén hosszú éveket dolgozott együtt. Jól összeszokott csapat voltunk akik mindig időben megkapták a fizetésüket,bármi is volt a dolgozók fizetése volt az első. Miért is dolgoztak volna éveket egy helyen ha nem kapják meg a bérüket??? Bármilyen problémánk volt, a főnökeinkhez bármikor fordulhattunk segítségért. Mindig minden problémánk megoldásra került, sokszor olyanok is amik nem az ő felelősségük lett volna. Én azt gondolom hogy ítélkezni valaki/k felett nem lehet csak úgy hogy nem ismerjük a teljes történetet..Kedves Yca!Az hogy a párodnak állítólag nem lett kifizetve a szabadság pénze ezzel a problémával fordulhattatok volna a főnökséghez már ha van miért....Sajnos volt rá példa hogy valaki könnyebbnek tartotta otthon azt mondani nem fizette ki a főnök a fizetését mint hogy otthon bevallotta volna hogy tartozása volt több felé és arra költötte el a pénzét..Biztosan állíthatom hogy ha elmaradása lett volna a cégnek akkor ezt rendezték volna ha ezzel a problémával megkeresik őket és jogos is..A másik problémám ezzel a történettel hogy nem hiszem hogy a mai vagy akár az elmúlt években bárki aki vállalkozóként próbált érvényesülni mindig biztonságban érezheti magát. Az hogy cégeket felszámolnak ez szerintem nem egyedi probléma és nem is hiszem hogy erről kellene beszélni hanem arról hogy a cége vagy volt cégei hány év óta ad munkát az embereknek és ezáltal hány család megélhetéséről gondoskodott eddig..Ezt csak azért írtam le mert a tények azok tények és ezeket azért érdemes volna végiggondolni mielőtt valakit a háta mögött kifröcsögünk!Ami biztos hogy sokan köszönettel tartozunk a cégnek, én mindenképpen nagyon hálás vagyok nekik!”
 • 5. yca 2010. október 18. 21:22
  „Az én páromat semfizették ki pedig csak szabadságpénzel tartoznak,nameg címátírással ami vágett lehet hogy nemszámoljákbele a munkaviszonyba.Hagyon bénák!”
 • 4. richifater 2010. október 16. 14:09
  „Tihanyi szegeden a katalin útca környékén se fizette ki az alvállalkozóit, de az alkalmazottaitsem. EZ EGY SZEMÉT!!”
 • 3. asdiob 2010. október 16. 13:06
  „Tihanyi egy gerinctelen gazdasági bűnöző. Szintén nyilvános adat, hogy hány felszámolt cége van már (sőt a vállalkozások egy része a barátnője nevén van).
  A magyar építőipar az ilyenektől tart ilyen rossz helyzetben.

  És a törvényeink is rosszak, mert egy ilyen embert nem lehet kizárni a közbeszerzésből...

  Takarodjon a Bükki Bánya Makóról!!!”
 • 2. KamuNeni 2010. október 16. 08:27
  „Szerintem a bukki banyaval meg kell szuntetni a kapcsolatot teljesen. Nem megbizhatok ha tenyleg ok voltak azok aki miatt az epites huzodik. Minek tartani oket? Van makon boven aki dolgozni szeretne es annak oda kell adni a munkat. Az a kotelessege a varosnak hogy a helyieket segitse tehat a varosnak kellene a munkat elvegeztetnie makoiakkal. Milyen nehez azt megcsinalni? Semmilyen. Csak a burokracia van az autjaban !!!”
 • 1. exchange 2010. október 14. 15:29
  „Kedves "Bükki bánya KFt"
  Remélem olvassák a fórumüzeneteket de szerintem kezdjék el azt a másik kettő munkát (Kerékpár út és Városközpont rehab. 2 rész Én úgy tudom a testületiből hogy ezt a kettőről van szó) És akkor hátha rendeződik ez a mérges helyzet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színjátszók nemzetközi találkozója Palotán

Szombaton 9 órakor kezdődik a harmadik nemzetközi színjátszó-találkozó a Kelemen László Művelődési Házban. Tovább olvasom