Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Beleszédültek az emelkedőkbe

Makó - A közelmúltban két makói fiatalember, Joó Zoltán és az egykori rendőr, Szabó Mihály teljesítette az ország legkeményebb, legnehezebb teljesítménytúráját, az 55,6 kilométeres Mátrabérc Trialt. A táv megtételéhez nekik 7 óra 46 perc kellett.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Ilyen túrán még életemben nem vettem részt. Nagyon nehéz volt! Olyan emelkedők voltak – akadt köztük 60 fokos is –, amikor belenéztem, elszédültem; rossz volt arra gondolni, hogy erre még fel kell menni. De megcsináltuk – idézte fel emlékeit, érzéseit a Mátrabérc Trial teljesítménytúráról az egykori makói rendőr, a 47 éves Szabó Mihály.
Társával, cimborájával, a szintén makói Joó Zoltánnal (47) egymást segítve küzdötték le a nehézségeket. A katonaság alatt ismerkedtek meg, azóta is „kilométergyűjtéssel", vagyis futással oldják a hétköznapok feszültségeit, keresve a természet szépségeit.

Teljesítménytúra. Joó Zoltán meredek, sziklás, csúszós, embert próbáló terepen kapaszkodik felfelé. Fotó: DM
Teljesítménytúra. Joó Zoltán meredek, sziklás, csúszós, embert próbáló terepen kapaszkodik felfelé. Fotó: DM

Futótípusok
Joó Zoltán szerint háromféle futótípus létezik. Az első, aki a mozgás öröméért, a természet, a teremtés csodáiért csinálja. A második, aki mások elismerését szeretné kivívni, és ez a „harc" fűszerezve van egy kis (vagy nagy) becsvággyal.

A harmadik, aki csak a minél jobb helyezésért, nagyobb sikerért és több szponzorért fut. Ők az elsőbe tartoznak – mondta el Joó, ezt aranyszabályuk is jól példázza: „Ne az órádat nézd, inkább a tájat, és hidd el, gazdagabb ember leszel!".
Ebben az évben a már említett április 12-én az ország legnehezebb futható pályáján, a Kéktúra útvonalán rendezett Mátrabérc Trialt választották kihívásnak. A táv 55,6 kilométer, az összesített szintkülönbség 2800 méter. A rajt Sirok-Kőkútpusztán (magassága 158 méter) volt, hajnali 5 óra 30 perckor, a szintidő 10 óra, amelynek a teljesítésére 120-an vállalkoztak, 109-en értek célba – köztük a makói duóval. A távon különböző ellenőrzőpontokat helyeztek el, ahol a résztvevők frissítőt vehettek magukhoz, és pihenhettek kicsit. Ezek a következők voltak: Oroszlánvár (600 méter), Kékestető (1014 méter), Galyatető (960 méter), Mátrakeresztes-Muzsla (805 méter), és végül a cél, Szurdokpüspöki (144 méter).

– Nagyon meredek, sziklás, csúszós, embert próbáló tereppel volt dolgunk – mondta Joó Zoltán –, és az 55,6 kilométeres távot szerettük volna 7 óra alatt teljesíteni, 7 óra 46 perc alatt sikerült. De nem vagyunk csalódottak, munka mellett, szabadidőnkben készülünk a különböző megmérettetésekre, jómagam már futottam maratont, teljesítettem triatlonban az iron mant. Arról nem is beszélve, hogy csodálatos látványban volt részünk, amikor patakok mentén, napsütésben futva élvezhettük a festői szépségű tájat.

Elmondták: 3 éve készültek a Mátrabérc Trialra, és idén érezték magukat elég erősnek, felkészültnek ahhoz, hogy belevágjanak. Örülnek, hogy sikerült, és még azt is elárulták: a közhiedelemmel ellentétben lefelé nehezebb és veszélyesebb is futni, fékezni kell, és ügyelni arra, hogy az embert nehogy elragadja a hév, a sebesség, mert könnyen összetörheti magát. Felfelé futni, kocogni, gyalogolni „csak" nagyon fárasztó.

Szabó Mihály és Joó Zoltán egymást segítve küzdötték le az akadályokat. Fotók: DM
Szabó Mihály és Joó Zoltán egymást segítve küzdötték le az akadályokat. Fotók: DM

– Nem akarunk senkit rábeszélni, hogy ennyit fusson, ilyen távokat teljesítsen – közölte Joó Zoltán –, ez egy átlagembernek irreális lehet, fokozottan terheli meg az ízületeket. De azt jó lenne elérni, hogy mindenki legalább annyit mozogjon naponta, amennyi jólesik neki, és lehet, hogy egyszer mégis találkozunk valamelyik futóversenyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállnak az apátfalvi iskola megvádolt tanára mellett

- Mi nagyon ragaszkodunk hozzá, jó embernek és jó tanárnak tartjuk - mondta Antalné Furák Ildikó. Tovább olvasom