Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Belga pappá szentelték, de a szíve hazahúzta

Csanádalberti - Nem mindennapi életutat járt be Rényes Imre. A 84 éves katolikus pap a 40-es évek végén a politikai rendszer miatt külföldre ment tanulni. Arra, hogy álmát valóra váltsa, több mint 35 évet kellett várnia.
Rényes Imre 1930-ban született Budapesten, értelmiségi családban. A sors úgy hozta, hogy a családfőt Szegedre helyezték a paprikamalomba és a fűrésztelepre, vele költözött felesége és öt gyermeke is.

– Két nagyobb testvéremmel a piarista gimnáziumba jártunk. Legidősebb bátyám, Endre az iskola elvégzése után Ausztráliába ment, könyvelő lett, akárcsak édesapánk. Antal bátyám teológiai és filozófiai tanár volt Argentínában. A mostani pápa, I. Ferenc volt az elöljárója. Én szintén a papi hivatást választottam, de itthon az akkori rendszer beszüntette a képzést. Ezért 1949-ben nyakamba vettem a világot. Ausztriában fél évet töltöttem, Németországban kettőt, majd Belgiumban telepedtem le. Elvégeztem a papi iskola első részét, de megbetegedtem, emiatt félbe kellett szakítani a tanulmányaimat, tudományos munkámat. Nem is kevés időre, 25 évre, ezalatt sekrestyésként dolgoztam, valamint 15-féle mesterséget tanultam ki, kerti és iparos munkával kerestem a kenyerem. Ez egyébként nem állt távolt tőlem. Most, idős koromban, különösen nagy hasznát veszem, hiszen egyedül élek, mindent magam végzek a ház körül – mesélte. Rényes Imre 1978-ban Dél-Amerikában járt egy háromhetes cserkésztáborba. Kötelező volt kinint szedniük, amitől elmúlt a fiatalkori légúti betegsége, amire korábban nem találtak gyógyírt az orvosok.

– 1980-ban visszaültem az iskolapadba. 1985-ben szenteltek „belga" világi pappá. A belgát idézőjelben értem, hiszen a szívem mélyén mindig is magyar maradtam – tette hozzá. Imre bácsi Liege-ben végzett plébániai és kápláni papi munkát, a munkásnegyedben. Nagyon szerette Belgiumot. Általában francia nyelvterületen élt ahol a belgák kiválóan ötvözték a franciák nagyvonalúságát a németek precizitásával. Ezt a mentalitást az évek során igyekezett átvenni. Közben szoros kapcsolatot ápolt az itthoni rokonaival. 1970-től már haza lehetett jönni látogatóba. Sajnos édesanyjával már nem találkozhatott, ő korábban meghalt.
Mint sokan mások is, a magyar pap is felvette a belga állampolgárságot, ami biztonságot jelentett a hazautazásoknál, mert így nem eshetett bántódása. – Minden nyáron egy hónapot töltöttem itthon, végiglátogattam a a rokonaimat. Két öcsém is itthon él. Édesapámmal sűrűn találkoztunk, ő is gyakran látogatott ki hozzám. Együtt jártuk be Európát. Sajnos nem élhette meg a rendszerváltozást, de a változás szelét már előre érezte és gyakran mondogatta is – idézte fel. Rényes Imre II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatásakor is itthon volt. Akkor döntöttem el, hogy végleg hazajön. Közben belga nyugdíjas lett, ma is ebből él. Idehaza kisegítő lelkészként segítette az egyházat fizetés nélkül, 5 évig Szegeden, 3 évig Makón, majd hosszabb-rövidebb ideig kisebb megyei településeken. Végül Újkígyóson lett az idősek otthona lelkésze. Tavaly 83 évesen lett igazi nyugdíjas.

Rényes Imre élete meghatározó részében a híveket szolgálta. Ma Csanádalbertin él, ideje nagy részét könyvei olvasgatásával, rendezgetésével tölti. A szerző felvétele
Rényes Imre élete meghatározó részében a híveket szolgálta. Ma Csanádalbertin él, ideje nagy részét könyvei olvasgatásával, rendezgetésével tölti. A szerző felvétele

Az idős pap kisebb könyvtárnyi könyvet hozott haza Belgiumból. Amikor Csanádalbertin szolgált két évig, a gyűjteménye nem fért el a paplakban. Az idősek klubjának segítségével vette meg a házat, ahol jelenleg is él. – Nagyon szeretetre méltó, csendes, nyugodt falu ez. Szolgálatom alatt szinte mindenkit megismertem, és úgy döntöttem, egyelőre itt maradok. Papi hivatásom gyakorlása alatt, a belga tapasztalataim felhasználásával, igyekeztem minden erőmmel az ország erkölcsi felemelkedésén dolgozni, a polgári szabadság és a vallási türelmesség szellemében, különös figyelmet fordítva a rászorulókra – emelte ki. – Bízom benne, hogy hasznos volt a munkám. Most időm jelentős részét felemészti a ház körüli munka. Pihenésképpen a könyveimet olvasgatom, rendezgetem, ami nagy örömmel tölt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két új emlékfa Makónak

Vertán Endre városi tanácsnok, majd vármegyei főjegyző volt Makón. Tovább olvasom