Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Belvízvita Makó mellett: kinek a sara?

Makó - Nagy esők vagy hóolvadás után víz alá kerülhet a makói ipari park és a város egy része, mert az M43-ast a régi 43-assal összekötő út csapadékelvezetője rossz. A vízgazdálkodási társulat szerint ez az állami útépítő sara, a NIF szerint inkább a társulaté.
Egy évvel az M43-as autópálya átadása után még mindig vannak vitás kérdések a belvíz elvezetésével kapcsolatban – derül ki a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat tájékoztatójából, amelyről mai ülésén tárgyal a makói képviselő-testület. Balla Iván, a társulat igazgatója arról számol be, hogy az M43-ashoz tartozó rendszer hibáit a kivitelező javította, így az autópálya és vízelvezetője „szervesen kapcsolódik" környezetéhez. A befogadó csatornákra vonatkozó szerződés még függőben van az Állami Autópályakezelő Zrt.-vel. Ez adminisztratív hiányosság, a víz ettől jó irányba folyik. Az igazi gond az, hogy az M43-ast a 43-assal összekötő út elvezető rendszerét máig nem adták át. A beszámoló szerint azért, mert a beruházó Nemzeti Inrastruktúra Fejlesztő Zrt. „nem teljesítette az érvényes vízjogi létesítési engedélyben előírtakat". A társulat úgy látja, azzal, hogy a tervbe vett jángori szivattyútelepet végül nem építette meg a beruházó, nagyobb eső idején az ipari park és a városi belterület egy részét is elöntheti a víz.

Egy-egy nagyobb eső után már két éve is állt a víz az ipari parkban – most a szélsőséges mennyiségű csapadék akár el is moshatja. Fotó: Schmidt Andrea
Egy-egy nagyobb eső után már két éve is állt a víz az ipari parkban – most a szélsőséges mennyiségű csapadék akár el is moshatja. Fotó: Schmidt Andrea


Ez szélsőséges időjárási viszonyok mellett tényleg előfordulhat, de erről nem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tehet – állítja a NIF közleménye. Loppert Dániel, az állami vállalat kommunikációs vezetője lapunk kérdésére közölte: erről a lekötő útról a csapadékvíz egy része – amely 80 liter lehet másodpercenként – abba a jángori csatornába folyik, amelynek névleges kapacitása 1400 liter másodpercenként. Tehát az útról bevezetett mennyiség ennek 5,7 százalékát töltené ki. Az pedig, hogy a csatorna ténylegesen annyit bír-e, amennyi a névleges kapacitása, az a fönntartó – a társulat – felelőssége.

„A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat a plusz vízmennyiség okán a vízjogi létesítési engedély kezelői nyilatkozatában előírta »lefolyást gyorsító« szivattyú építését, plusz 600 l/sec kapacitással. Úgy ítéljük meg, hogy a magyar adófizetők pénzéből indokolatlan az 1400 l/sec – 80 l/sec arány alapján egy ilyen mértékű beruházás. A makói ipari park magánberuházás, aminek a víztelenítését/vízelvezetését is a park vállalkozásainak, vezetőinek bevonásával kell megoldani" – fogalmaz a kommunikációs vezető.

Olvasóink írták

 • 9. csmano 2012. május 23. 14:30
  „Sajnos az a cikk nem az ipari parkról szól, hanem a maroslelei átemelőről, amit,meg is építettek.”
 • 8. szentmiki 2012. május 23. 13:07
  „a mi falunkban is mindig felfelé vezetik a vizet, már az átkosban is, itt is meg kéne próbálni először a vizet meggyőzni, (nálunk nem sikerült, csak folyik a saját feje után!)”
 • 7. acidrain 2012. május 23. 10:11
  „Ez a hab a tortán:
  "Úgy ítéljük meg, hogy a magyar adófizetők pénzéből indokolatlan"

  ---> mi alapján ítélitek TI meg, hogy indokolatlan, mikor KÖTELEZŐ LETT VOLNA megépíteni????

  "a vízjogi létesítési engedély kezelői nyilatkozatában előírta "lefolyást gyorsító" szivattyú építését"

  "A szivattyú állomást a kivitelezőnek a szerződésben rögzítettek alapján pótmunkaként kötelező megépítenie 2011. március 16-áig"

  "törvényben rögzített egyfajta plusz feladat"

  Miközben a kivitelezés ERRE IS vonatkozott, EZ IS ki lett nektek fizetni már!
  HÁT MIÉRT KERÜLNE MÉG PÉNZBE???????”
 • 6. acidrain 2012. május 23. 10:05
  „"természeten mindemellett kiemelten fontos célunk a térség árvízvédelmi rendszerének javítása is." - NIF”
 • 5. acidrain 2012. május 23. 09:59
  „- azaz a saját sajtóközleményük alapján egyértelműen a NIF sara...”
 • 4. vip007 2012. május 23. 09:58
  „"Gyúccsány a hibás, monnyonle!"”
 • 3. acidrain 2012. május 23. 09:56
  „Idézném anno a NIF válaszát:
  http://www.nif.hu/hu/hirek/Tajekoztatas_az_M43_autopalya_atadasaval_kapcsolatban
  Erre a cikkre:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyarra_tolodhat_az_m43-as_autopalya_atadasa/2196181/

  Hivatkozva a Délmagyarország előző héten megjelent cikkére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az alábbi tájékoztatást nyújtja az M43 autópálya átadásával kapcsolatban.
  .....
  "Szeretnénk kiemelni, hogy a megjelent cikkben említett szivattyú állomás nem tartozik közvetlenül az autópálya forgalmi létesítményeihez..."
  ....
  "A szivattyú állomást a kivitelezőnek a szerződésben rögzítettek alapján pótmunkaként kötelező megépítenie 2011. március 16-áig"
  ...
  "Ennek kiépítésével társaságunk egy törvényben rögzített egyfajta plusz feladatot hajt végre..."

  - mindenki vonja le következtetéseket és ajánlom a cikkírónak a fentebb említett sajtóközleményt, ami pont egy délmagyaros cikkre reflektál.”
 • 2. Egyolvasó 2012. május 23. 08:22
  „Az elmút nyóc év a hibás.”
 • 1. Horthyszobor 2012. május 23. 08:15
  „Botka a hibás :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a tűzoltók láncfűrészeit - majd lelkiismeretesen visszavitték

Betörtek a Földeáki Polgármesteri Hivatalba és ellopták a tűzoltók két láncfűrészét - egy héttel később letették azokat a polgármester háza elé. Tovább olvasom