Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Bemondó ül a zenetanár helyére Makón

Makó - Közel 67 millió forintból felújítják az Istók-házat, és egy részébe beköltözik a Makói VTV. Az épület fennmaradó helyiségeiben a népszerű zenészcsaládnak állítanak emléket.
Évek óta üresen áll és pusztul a makói József Attila utcában az úgynevezett Istók-ház. Az 1900-as években épült ingatlan – amelynek mállik a vakolata, több ablaka betört, és repkény takarja el a még meglévő díszeit – tulajdoni viszonyai tisztázódtak. Az örökösök és a makói önkormányzat közös tulajdonába került az épület. Az örökhagyó, a 94 éves korában elhunyt Istók Margit végrendelete szerint emlékházat és kulturális központot kell létrehozni az egykori családi kúriából.

A ház felújításának költsége 67 millió forint, amelyből 53 millió a támogatás, a többi önerő. A beruházás elkészülte után a pályázó, vagyis a Makói Városi Televízió Nonprofit Kft. venné birtokba az ingatlan egy részét. Mivel a fejlesztés egybeesik az önkormányzat turisztikai elképzeléseivel, a város a pályázat teljes költségét – visszatérítendő támogatásként – biztosítja a televíziónak. A költözés oka, hogy a stúdió jelenleg a régi városházán működik, de az 1855-ös épületet szállodává akarják átalakítani. A tervek szerint 2011-re elkészül az új élményfürdő, és a közelében lévő épületekből, mint a már említett régi városházából szálloda lesz.

A lepusztult ingatlan felújítása 67 millióba kerül. A szerző felvétele
A lepusztult ingatlan felújítása 67 millióba kerül.
A szerző felvétele

Az Istók-ház fennmaradó részében pedig a családnak állítanak emléket. Istók Zoltán egykori városi főmérnök lánya, Margit Kodály Zoltán tanítványa volt. A zongoratanárnő számos értékes kottát, illetve egyéb zenei eszközt hagyott az utókorra.

Szentpéteri Csillát is tanította

A 94 éves korában elhunyt Istók Margit egészen a 90-es évek elejéig fogadott otthonában tanítványokat. A zongoratanárnő keze alól olyan ismert zongoraművészek is kikerültek, mint Szentpéteri Csilla vagy Kerek Ferenc. Emellett az idős hölgy munkássága jelentősen hozzájárult Makó XX. századi kulturális életének fejlődéséhez.

Olvasóink írták

 • 16. rudi 2010. január 02. 14:25
  „Itt volt már az ideje jó 10 év után hogy kezdjenek vele valamit.”
 • 15. paffabűvös 2010. január 01. 15:51
  „Mond az nektek valamit, hogy végrendelet? Mármint aki a lebontás mellett érvel. Az áll a végrendeletben, hogy emlékszobát alakítsanak ki, ahol esetleg koncerteket is lehet szervezni. De ti oda biztos nem fogtok eljárni.”
 • 14. Csanádka 2009. december 31. 16:58
  „Semmi gond nincs Szentpéteri Csillával,valóban az egyik legismertebb tanítványa volt Margit néninek.Az előző hozzászólóval annyiban értek egyet,hogy nagyon sok fórumon,megemlékezésen csak egyedüli emberként Szentpéteri Csilla van megemlítve,holott rengeteg más, nagyon tehetséges növendék is elindult tőle.

  Szóval összegezve,úgy lett volna helyes,ha úgy írta volna: Margit néni munkásságát ne csak Szentpéteri Csillával azonosítsuk.:)”
 • 13. proli 2009. december 31. 14:37
  „Mi a probléma Szentpéteri Csillával?
  Jól zogorázik, szép nő. Mi kell még?”
 • 12. vidéki09 2009. december 29. 19:39
  „örömmel olvastam a felújításról szóló cikket , miután személyesen is ismerem az ingatlant sokszor jártam benne anno...
  sőt ismerem Margit néni elképzelését is...ezért aztán nagyon rajta lesz a szemem
  és még valami, jó lenne kedves tudósító Margit néni munkásságát nem Szentpéteri Csillával azonosítani , mert vagyunk sokan akiket a zenei pályára készített fel, hihetetlen zenei elkötelezettséggel és szeretettel ! és még jelen körülmények között is zenészek vagyunk ...csak lehet a tv bennünket nem szárnyaltat...de az emlékszobát kellő körültekintéssel lenne jó megálmodni, melyben nem csak az ismertek kapnának helyet hanem a hálás tanítványok is !!!!!!!!!!!!”
 • 11. Csanádka 2009. december 29. 19:31
  „A ház belsejével semmi gond nincs,egyáltalán nem romszerű. Ezeket még elég jól megépítették,nem úgy mint a mai házakat. :)”
 • 10. cucusz 2009. december 29. 14:06
  „Eszméletlen pénz pocsékolás”
 • 9. napiszar 2009. december 29. 04:56
  „Jut eszembe , 80-as években suliba járat is ez az épület ilyen állapotban volt, az épületet elnézve nagyméretű számozott téglából van , nem jobban járna mindenki ha lebontanánk és eladnánk a téglát?! Külföldön most ez keresett dolog díszítéshez , a ház helyét meg bevetnénk fűvel , egész éjjel gondolkodtam hogy ki volt az az észlény akinek érdeke ez a felújítás mert értelme nem sok ,vagy esetleg mit hagyott a városra mert egy két sz@..ros kottáért nem hiszem hogy ennyire ugrálnának,ja és több évtizeden keresztül mért nem akarta senki,nem tiszta ügy ez az már biztos!”
 • 8. bo 2009. december 28. 23:48
  „Most tisztázódtak a tulajdon viszonyok?! Tisztelt Földhivatal, nem kellene ezeknek az adatoknak naprakésznek lenniük!? Javasolnám az ellenőrző hatóságnak egy kimerítő vizsgálat tartását, lenne csodálkozás! Vagy egyszerűen meg kellett volna kérdezni mszp2009 hozzászólót, Ő biztos tudta volna a tutit.:-))))”
 • 7. kt 2009. december 28. 20:52
  „Csak most tisztázódtak a tulajdoni viszonyok, ezért nem lehetett felújítani korábban.”
 • 6. Alkalmazott:-)) 2009. december 28. 18:40
  „Tényleg drága az a jó ember :-)) !”
 • 5. mszp2009 2009. december 28. 18:12
  „Mint hogy örülnétek,hogy ez a drága jó ember Buzás Péter tesz a kultúráért is valamit,mi is kaptunk már tőle pályázati pénzt amit ti sose fogtok!:)”
 • 4. napiszar 2009. december 28. 17:46
  „zolcsi44 szerintem nem nagy összegért mivel tisztázatlan volt a tulajdon,gondolom az önkormányzat kifelé nem nagyon adakozó,szerintem potom összegért kelt el,de szerintem a fő falakon kívül semmi se jó,lesz vele meló az tuti belülről is romhalmaz,szerintem ha normálisan pincétől tetőig újítják a 63-milla nem nagyon takarja!”
 • 3. zolcsi44 2009. december 28. 16:28
  „Jo-jo felujitás 67 milla, de mennyiért kelt el???
  Miért kellett megvárni mig igy tönkre megy? Netán valaki vagy valakik érdeke?
  Erre a cikre miért nem válaszol vagy reagál a nagy okos MSZP 2009-es jelü valaki?”
 • 2. napiszar 2009. december 28. 15:28
  „ja 2009.12.28. 14:56 nem pártolni akarom a cikket,én a túloldalt akartam hasonló állapotú házat venni ,annak a renoválása lett volna 30-milla le tettem róla,ezeknek a felújítása abból áll,hogy totál újra kell építeni!”
 • 1. ja 2009. december 28. 14:56
  „Énszerintem 67misi-ért legalább kettő ilye házat lehetne építeni.Nem,hogy egyet felujítani.De gondolom sok zsebet meg kell tömni.Ezek a nagy bajok.És senki nem törődik vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegénység elől menekültek

Kiszombor - Mély szegénységben éltek hazájukban, ezért úgy döntöttek, hogy Magyarországon keresztül… Tovább olvasom