Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Bence életet mentett az utcán

Makó - Életet mentett a napokban a makói Juhász Gyula Református Gimnázium egyik diákja, Moravszki Bence: útban az iskolába egy eszméletét vesztett, földön heverő férfi segítségére sietett.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A 17 esztendős Moravszki Bencét egyszer, néhány hónappal ezelőtt már bemutattuk lapunkban mint lelkes vöröskeresztes aktivistát – akkor ő volt az, aki diáktársainak bemutatta, hogyan kell egy elsősegélyversenyen élethűen megjeleníteni a különböző baleseti sérüléseket. Hogy nem csak ebben profi, az nemrégiben kiderült: gyors, szakszerű beavatkozásának köszönhe-
tően sikerült megmenteni egy ember életét.

Mint a Juhász Gyula Református Gimnázium diákja lapunknak a helyszínen elmesélte, épp az iskolába tartott reggel 7 óra után gyalog a Vaskapu utcában, amikor az egyik keresztutcába bepillantva észrevette, valaki a földön fekszik. Azonnal odafutott.

Az eszméletlen férfin már megpróbált segíteni egy ismerőse, akivel beszélgetett, mielőtt elájult, ő azonban látta, szakszerűbben tud beavatkozni. Felhúzott egy pár gumikesztyűt – mindig van nála rendkívüli helyzetekre –, és megpróbált pulzust tapintani. Szabaddá tette a légutakat, és elkezdte az újraélesztést. Ezt nem sokkal később átvette egy véletlenül épp arra járó betegszállító kocsi személyzete, majd perceken belül megérkeztek a mentők is, akiket a rosszul lett férfi ismerőse értesített.

Bence lélekjelenléte, gyakorlott mozdulatai nélkül nem biztos, hogy sikerült volna megmenteni az 54 esztendős makói férfi életét, ő azonban szerényen azt mondja: ez csapatmunka volt. Amit tett, rutinszerűen tette, ideje sem volt gondolkozni. A drámai percek után ugyanúgy elment a suliba, mint máskor, és egyedül az édesanyjának mesélte el, mit élt át.

Moravszki Bencénél mindig van gumikesztyű – a Fiumei utcában szükség is volt rá. Fotó: Bakos András
Moravszki Bencénél mindig van gumikesztyű – a Fiumei utcában szükség is volt rá. Fotó: Bakos András

A második órán tudatosult benne, milyen éles helyzetben volt – remegett a keze, a lába, a gyomra, nem tudott figyelni semmire. Azóta nagyon sokan gratuláltak neki, többek között a felkészítő tanára. A fiatal életmentő rendszeresen vesz részt katasztrófavédelmi, honvédelmi és elsősegélynyújtó versenyeken. Hangsúlyozza: az önkéntes csapatból bárki képes lett volna arra, amit ő tett.

A megmentett férfit Szegedre, intenzív osztályra szállították. Bence meglátogatta, beszélt is vele pár szót – könnyek között köszönte meg neki, hogy segített. Úgy tudja, azóta jobban van, de még nem térhetett haza. A srác egyébként majdani hivatásának tekinti, hogy másokon segítsen: tűzoltó akar lenni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország hallgat a makói katonáról

Máig nincs tisztességgel eltemetve az a szovjet katona, akinek földi maradványait három évvel… Tovább olvasom