Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Benépesülnek a megürült üzletek

Makó - Az utóbbi időben Makó főterén több megürült épületben nyílt új üzlet – ez azért figyelemre méltó, mert eddig jobbára a bezárás, a kiürítés volt jellemző. Trendfordulóról azért még korai beszélni, bőven vannak új gazdára váró ingatlanok.
Az utóbbi években Makó főterére az volt a jellemző, hogy egymás után zárnak be, ürülnek ki az üzlethelyiségek. A bérlők vagy feladták, vagy kisebb, olcsóbb helyiségeket kerestek a további működéshez. Ennek leglátványosabb példája a csipkesori Maxi üzletház volt. De az elmúlt időszakban bezárt például a Maros Gyógyszertár is, és ugyancsak kiürültek azok a helyiségek, amelyek a Csanád vezér tér és a József Attila utcán lévő, műemléki homlokzata miatt felújított épületegyüttesben vannak.

Az egykori patika helyén üzlet nyílt. A szerző felvétele
Az egykori patika helyén vegyesbolt nyílt. A szerző felvétele

Azt már jó egy évvel ezelőtt is megírtuk, hogy nem maradt sokáig üresen a Lordok háza alatti üzlethelyiség, amelyből az illatszerbolt a volt 1-es ABC helyére költözött: éjjel-nappali üzlet nyílt benne. A kedvező tendencia aztán a múlt év végén folytatódott: olcsó áruk boltja nyílt a Maros Gyógyszertár épületében, a szecessziós homlokzatú sarki épület legkisebb helyiségében pedig gyorsétkezde. Az egyik szállodának kijelölt épületet, a volt Kállai-kollégiumot is megvásárolta egy építőipari vállalkozás – a felújítás a napokban indul.

Trendfordulóról azért persze még korai beszélni. A város központi terén továbbra is vannak üresen álló, kihasználatlan ingatlanok. Ilyen például az egykori Korzó Kaszinó épülete, a Maxi üzletház, illetve a Csanád vezér tér és a József Attila utca sarkán lévő épület 2 helyisége. A rekorder közülük kétségtelenül a Bérpalota földszintjén lévő egykori Hóvirág cukrászda, amelyre 4 éve tett lakatot utolsó bérlője.

Olvasóink írták

 • 14. pog 2013. január 12. 08:12
  „valamikor jó volt,de mostanában hibát hibára halmoznak..nincs motivációjuk" mintha érdektelenek lennének, csak jussukat kapják meg.. 13-as hogy ki lenne jó polgármesternek bízzuk a jövőre ...”
 • 13. makovaros 2013. január 11. 13:05
  „12. Jó ez a városvezetés, amúgy szerinted killene jó polgármesternek? Nem sok jó jelölt volt eddig, Fideszest meg inkább ne ültessenek a székbe”
 • 12. pog 2013. január 11. 11:23
  „Pedig a szoci oldalon is a képviselő testületben ülnek vállalkozók és tartják is magukat annak ,akkor miért nem cselekednek ésszerűen..véleményem, hogy a város vezetésen már eljárt az idő...váltani kellene..”
 • 11. asdiob 2013. január 11. 10:33
  „Kedves barátfüle!!!

  AZ Önkormányzat véleményem szerint szívesen eladná az üzleteit (mostmár), de korábban egy gyors tűzoltás kapcsán állítólag a Raiffeisen jelzálog jogot alapított az üzleteken. Gondolom hitelért, vagy elmarad törlesztő részlet fejében...”
 • 10. asdiob 2013. január 11. 10:15
  „Folytassuk a sort:
  - posta utcai írószer üzlet (július óta üres)
  - a Lordok átjárójánál lévő volt illatszer (magán)
  - az Úri utcai új társasház alján lévő kávézó (magán)
  És azért azt is jegyezzük meg, hogy sok olyan üzlet van, amit a tulajdonos nem tudna bérbe adni, ezért maga hasznosítja, hogy a fix költségeit kitermelje. Mert ha bezárja, akkor is ki kell neki fizetni a számláit. Dolgozik azért, hogy ne legyen vesztesége, de eredményt sem tud realizálni.
  Egy kicsit más vetület:
  - Lonovics sgt (a régi ideg osztály)
  - lassan a régi városháza, azaz az Üttörő ház
  - Bajza József iskola épülete (most csak átmenetileg van hasznosítva)
  - FÉG óvoda épülete
  - MÁV szálló épülete
  - a régi rendőrség épülete
  - és jónéhány kisebb (önkormányzati tulajdonú, vagy fenntartású) ingatlan

  És arról is jó lenne átfogó képet kapni, hogy mennyi magáningatlan (lakás és magánház) áll üresen több, mint egy éve ebben az "élhető, patináns kisvárosban"!!! Mindenki meglepődne az eredményen.”
 • 9. +36 2013. január 10. 10:35
  „a magánkézben lévő üzleteknek több mint 50%-kal is olcsóbb lett a bérleti díja!
  200 BAZÁRT szegedi üzletről nem ír semmit SENKI! 1 újranyitott makóiról meg IGEN!
  ez az információáramlási hungarikum?”
 • 8. barátfüle 2013. január 10. 09:49
  „A főtér nem kezd benépesülni. Ez alaptalan lelkesedés, mint ahogy a fürdő indításakor is lelkesedtünk, majd jött a hideg zuhany.
  Most még tart a karácsony hatása, de hamarosan becsuk több üzlet. Menekülnek a magas bérleti díjtól, a negyven éve korszerűtlen üzletektől. A bérleti díjból semmit nem forgat vissza az önkormányzat, de eladni sem akarja. Persze nem is tudja, mert ezek az üzletek a hitelfelvételkor be lettek terhelve. Ezért nem eladók.
  Az optimista cikk cím félrevezető. Mégha az erről szóló hozzászólásaim el is tűntek.”
 • 7. makovaros 2013. január 10. 07:39
  „6. Sajnos igaz a összeomlás kb a rendszerváltás után megkezdődött mikor elkezdték eladni az állami cégeket, Bezárták a Szocialista rendszer számtalan munkahelyét, gyárait. Azóta csak egyre rosszabb lesz, Mára már hihetetlen nagy számú munkanélküli van, a Fiatalok kimennek külföldre-Családjuktól elszakadva !!!! csak azért hogy kapjanak munkát-és mellesleg meg is tudjon élni ha már dolgozik. Nyugdíj korhatárt hányszor megemelték már? Rokkant nyugdíjasok vissza küldenék többségit betegen dolgozni, közben a fiatalok meg menekülnek a kilátástalan helyzet előtt.

  Örülök hogy kezd benépesülni a főtér újra.”
 • 6. scott1 2013. január 10. 07:30
  „Az összeomlás elkezdődött? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  Az összeomlás már akkor elkezdődött majom úr, amikor 900 ezer körül járt a BAR listások száma, amikor félmillió fölé nőtt a munkanélküliek száma, amikor a megkétszerezett államadósság miatt finanszírozhatatlanná vált az állami költségvetés, amikor 10 ezrével rakták az embereket az utcára az ingatlanjaikból, amikor 300 ezer fiatal már elhagyta az országot, amikor 2009-re összeomlott a magyar ingatlanpiac, amikor már olyan szinten eladósították a lakosságot devizában, hogy arra már külföldi jegybank is figyelmeztetett, de akkor te még vagy aludtál, vagy lelkesen tapsikoltál... Isten hozott a való világban!”
 • 5. veszettmajom 2013. január 10. 02:08
  „Az idei évben rekord mennyiségű céget számoltak fel. Ez a folyamat továbbra is folytatódni fog.Mostanában bevezetett adók , a csökkenő bérek, a megemelkedett árak miatt kevesebb elkölthető pénze van/lesz az embereknek. További súlyosbító körülmény hogy egyre többen hagyják el az országot.Az ingatlanpiac meghalt. Az üresen maradt házakat nem lehet értékesíteni, így csak áll benne a pénz.
  Az összeomlás elkezdődött.”
 • 4. Qllancs 2013. január 09. 13:23
  „A Csipkesori volt Maxi üzlet pl. 1973. óta NEM volt felújjítva ! csak esetleg kifestették..
  Az önkor.MIÉRT kér horror árakat a bérletért ??Válság van ! munkanélküliség ! pénztelenség !”
 • 3. NoComment- 2013. január 09. 12:17
  „Azta ! Mekkora szám hogy 1 üzlet kinyitott !”
 • 2. Amme89 2013. január 09. 09:51
  „Örülni kell azoknak az üzleteknek, amik kinyitottak. Persze sokkal jobb volna, ha az önkormányzati kézben lévő üzletek is mihamarabb bérlőt tudnának találni. De ha nincs vállalkozó, aki üzemeltetné azokat a hatalmas, nagy alapterületű üzleteket, akkor mit tehet az önkormányzat? Sajnos azokkal az üzletekkel az a legnagyobb baj, hogy korszerűtlenek, nagy a hátsó raktár, amire a mai világban már nincs szükség. Régebben még volt raktárkészlet, de ma már ez nem jellemző. Azért reménykedjünk, hogy egyszer csak benépesül a főtéri üzletsor is.”
 • 1. pog 2013. január 09. 08:50
  „cikk írója nem a realitások talaján él,hisz a képen látható üzlet magán kézben van, és már régen nyitva van...az önk.üzletekről kellene írni,hogy azok miért nem akarnak benépesülni..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs baj a makói vízzel, késés miatt zacskóznak

Január másodika óta zacskós vizet osztanak a makói víztoronynál. A csapvíz iható, de az uniós norma fölötti az arzéntartalma. Tovább olvasom