Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Benzinturizmus indult a román kutakhoz

Makó - Január elseje előtt 30, most 50–60 magyar rendszámú autó tankol naponta a kiszombori átkelőhöz közeli, romániai Csanád benzinkútjánál. Nem csupán Makóról és a közeli falvakból, de már Szegedről is járnak át Csanádra a magyar benzinturisták.
Megélénkült a magyar–román határ menti benzinturizmus: tegnap fél óra alatt 5 magyar és 17 egyéb – főként román, valamint néhány német és olasz – rendszámú autó tankolt a kiszombori határátkelő túloldalán lévő, onnan néhány száz méterre található csanádi Lukoil benzinkútnál. A romániai tankolási lehetőség iránt január elseje óta nőtt meg ugrásszerűen az érdeklődés, amikor is a hazai üzemanyagárak alaposan megemelkedtek. A világpiaci mozgásokat odaát is követték az árak, ám – főleg a jövedéki terhek különbözőségéből adódóan – ezzel együtt is sokan gondolják úgy, hogy a közeli magyar településekről érdemes átruccanni Romániába.

Tegnap a kútnál azt mondták lapunknak, hogy túlzás az a magyar sajtóban megjelent szám, amely szerint 20 százalékban magyarok tankolnának itt, hiszen nagyon komoly a tranzitforgalom. Tény viszont, hogy amíg a múlt héten naponta mintegy 30 magyar kocsit számoltak meg az alkalmazottak, most 50–60-at. Az is jellemző, hogy a Magyarországról érkező kocsik szinte egy csepp üzemanyag nélkül érkeznek, és teli tankkal távoznak.

Itt 277 forint egy liter 95-ös benzin. Fotók: Karnok Csaba
Itt 277 forint egy liter 95-ös benzin.
Fotók: Karnok Csaba

Amikor tegnap délelőtt a töltőállomáshoz értünk, épp egy idős házaspár tankolt. Az autót vezető férfi név nélkül annyit volt hajlandó elmondani, hogy Makóról jött, és az áremelés óta kétszer járt itt – korábban ritkán tankolt a határon túl. Majdnem 40 liter 95-ös benzint tankolt. Számítása szerint ezzel körülbelül 3 ezer forintot spórolt. Minőségi problémája még nem volt az üzemanyaggal. Hozzátette: minden ismerőse ide jár. Találkoztunk egy szegedi férfival is, aki először jött a csanádi benzinkútra. Azt mondta, szerinte most már a 35 kilométeres utat is érdemes vállalni – igaz, ő nemcsak az autó tartályát töltötte meg gázolajjal, de egy 20 literes kannát is. A férfi elmondta, sokat autózik, dolgozni is kocsival jár. Számítása szerint ez a mennyiség 800 kilométer útra, körülbelül 3–4 hétig elég lesz.

A kiszombori átkelő túloldalán 50–60 magyar rendszámú autó tankol naponta
A kiszombori átkelő túloldalán 50–60 magyar rendszámú autó tankol naponta

Hogy miért éri meg a határ túloldalán tankolni? Megnéztük a csanádi kút tábláját: a 95-ös benzin literje 4,1 lej, a gázolajé 3,9, ami még hivatalos áron (67 forint) számolva is 277,3, illetve 263,3 forint. Ezzel szemben Makó belvárosában a 95-ös benzin literéért 322,9, a gázolajért pedig 307,9 forintot kell fizetni a kúton. Azaz: egy tankolással legkevesebb 2 ezer forint körüli összeget biztosan megtakarít az ember.

Az OMV nem nyilatkozott

Szerettük volna megtudni, hogy a fellendülőben lévő benzinturizmus hogyan érinti a makói benzinkutak forgalmát. Az OMV-nél érdeklődtünk, mert a cég kútja a belvárosban van, ezért valószínűleg kisebb a tranzitforgalma, így az esetleges változást jobban megérzi. A kútnál azonban senki sem nyilatkozott.

Olvasóink írták

99 hozzászólás
 • 99. Ro.matricaárus 2010. január 16. 16:45
  „Ma tiz magyar autos volt tankolni egesz nap , napi nem is kuton tankol , van olcsobb lehetoseg is ha van ismeros !”
 • 98. napiszar 2010. január 14. 09:33
  „"horvathi" ahogy átértél Nagylakon a faluban jobb oldalt kék üzlet szemben vele egy autó kereskedés van, előtte meg egy autó mosó!:)”
 • 97. horvathi 2010. január 14. 04:10
  „Akkor hol lehet kapni Nagylakon Csíki sört?”
 • 96. napiszar 2010. január 13. 10:23
  „"uborka" már a vámosok ellenőrzik a traktorokat a földeken 15-perce jöttem Románból, két szememmel láttam, egyébként nincs sor és matricát se kértek, pedig kint volt az Aradi Nissan Patrol a rendőrökkel!”
 • 95. uborka 2010. január 12. 21:56
  „HOLNAP A MEGFELELŐ IDŐBEN OTT LEGYETEK, KANNÁKAT IS HOZZATOK. 10-ESSÉVEL INDULUNK 15 PERCENKÉNT. VEVŐ VAN ...ITT A MI VILÁGUNK. HAJRÁ MAGYAROK...A TRAKTOROSOK VESZIK ÉS UTÁNNA ELSZÁMOLJÁK. IGY JÓ????????? IGY SEGITSÜK MEG A GAZDASÁGOT ÉS A TAXISOKAT................”
 • 94. valakiiii 2010. január 12. 19:59
  „tisztelt összes beíró!!!!!
  kérlek pártállástól függetlenül alaposan olvassatok el itt mindent:
  www.korrupedia.hu”
 • 93. lacipapa68 2010. január 11. 22:48
  „88-as!Az,hogy mi van a külügy honlapján írva a matricáról,az egy dolog.Hitelesebb,ha megnézed a határátkelónél a taxát,mind a díjakról,mind a büntetési tételekről.A legjobb esetben sem úszod meg a büntit 1000 RON alatt /ez az adat dec. 31-ig élt,azóta emeltek a tarifán/.A határon visszafelé meg nem fogadják el azt a magyarázatot,hogy csak a legelső faluban voltál.Bizonyítsd be!”
 • 92. lacipapa68 2010. január 11. 22:40
  „92-es!Kifelejtetted a sörök felsorolásából a 2,5 literes palackban kapható Albacher sört.Egy ilyen butykosért kb.5,5 RON-t kell fizetni.És nagyon finom.”
 • 91. horvathi 2010. január 09. 19:11
  „Gyakori Paerium, Bánát és Erdély járóként én a Petrom - www.petrom.com - és a MOL - www.molromania.ro/hu - kutakat ajánlom főként. Sajnos a MOL árai - rossz irányban - az utóbbi időkben nagyon elhúztak a Petrom áraktól, ezért mostanság már főként csak a Petromnál tankolok.

  Úthasználati matricát főként a MOL kutaknál szoktam vásárolni, mert korrektek és bankkártyával is ki lehet fizetni. Ráadásul ott is ki lehet váltani egy bónusz pontokat gyűjtő MOL kártyát, amelyen a vásárlás értékének megfelelően később beváltható pontokat gyűjthet az ember. Pl. nagyon megéri az ottani MOL kutaknál MOL motorolajat vásárolni, mert ugyanazért a minőségű olajért ott az itteninek csak kb. 40 %-át kell fizetni.

  Ezeket a matricákat eddig a kutya se ellenőrizte eddig, ezért a gúnyhatár közelébe tett egy napos átruccanások idején eddig nem is vásároltam soha. A több napos székelyföldi utazások idején azért megvettem mindig a 7 napos vinyettát, mert az a kevés pénz nem ér meg semmi idegeskedést. Kiragasztani ma már ott sem kell a szélvédőre, mert elektronikus a nyilvántartás.

  A makóiak biztosan tudják, hogy Nagylakon hol lehet megvásárolni a legfinomabb erdélyi sörnek számító, Csíkszeredában főzött Csíki (Ciuc) sört? Nem az Ursusra, BergenBierre, Skol stb. sörökre gondoltam, hanem csak és kizárólag a Csíki sörre.

  Aradon, a nagy bevásárlóközpontban - Carrefour - egy doboz Csíki sör kb. 2,2-2,4 RON volt legutóbb. Egy kiváló sörért, - amely vetekszik a legjobb német sörökkel is - ez egy nagyon baráti ár. Nagyszentmiklóson sajnos nem lehet kapni sehol sem Csíkit, csak Temesvári sört. A múltkor ugyan találtam a nagyszentmiklósi Petrom kúton Csíki sört, de valami 3,30 RON volt darabja.

  Jó utat mindenkinek a Partium, a Bánát és Erdély szent földjén!”
 • 90. magyar36 2010. január 09. 15:10
  „Hurrá Tömjük a Románokat! Nem gondolkodik ez a behajtó kormány, ha nem itt fizettjük a jövedéki adót az nem haszon, hanem kár! Csökkentsék le a benzin adóját és máris nő a hazai forgalom, nő a bevétel! Ja ehhez józan "paraszti ész" kell, nem behajtó agyasság!”
 • 89. adamantium 2010. január 09. 15:00
  „én úgy tudom, hogy a Rovigneta, vagy útdíj az országutak (és a kevés sztráda) használatára jogosít fel, a településen belüli utakon elvileg nem kötelező, azokért a településen lakók külön adót fizetnek, az átutazók meg semmit, tehát nagylakon belül nem büntethetnek meg, azon meg túlmenni fölösleges hisz van a határ közelében rögtön benzinkút. egyébként szerintem a petrom, petromV, lukoil esetleg rompetrol kutakat kell használni, ebben a sorrendben. én egyszer OMV nél tankoltam 98 as benzint vagy 2 éve (gyakorlatilag ugyanannyi volt ott mint a 95 ös, gondoltam akkor mér ne) hát 100 fölött nem akart menni az autó vele, de ilyen magyar benzinnel is történt már meg velem, a kis családi vállakozások által működtetett kutaktól általában szintén óvakodni kell”
 • 88. kukuruntyu 2010. január 09. 14:14
  „én 6 honapja járok Bukarestbe és még az eurot se fogadják el mert azt mondja erös a lei és nem kell nekik euro!és egy párszor voltam otthon egyszer se kérték a matricát pedig volt és nem volt felragasztva az üvegre!2008-2009 ota eltelt egy kis idő”
 • 87. ráérő 2010. január 09. 13:56
  „.."Úthasználati díj

  Romániában 2005. év elejétől kezdve kötelező az úthasználati matrica vásárlása minden gépjárműre, kivéve a két- és háromkerekű motorkerékpárokat. Neve: ROVIGNETA. Beszerezhető: a határátkelési helyeken, postahivatalokban és a benzinkutaknál. A Rovigneta nélkül közlekedők komoly pénzbüntetésre számíthatnak.A matrica lehet egy évre szóló, a belföldi járművek esetében, illetve egy napos, hét napos, harminc napos, hat havi és egyéves időtartamú külföldi járművek részére.

  A matricák árai függenek a jármű környezetvédelmi besorolásától ((Euro-minősítés nélküli, Euro 1, Euro 2 vagy annál jobb minősítés). A jármű Euro-minősítését a román forgalmi engedély tartalmazza. A külföldi vagy igazolja az Euro-minősítést (forgalmi engedéllyel vagy törzskönyvvel), vagy legrosszabb minősítés szerinti (Euro-minősítés nélküli) díjat fizeti. A matrica hiánya miatt személygépkocsik esetén 300-450 RON (75-112 EUR), míg autóbuszok és teherautók esetében 1.000-4.500 RON (250-1.125 EUR) közötti büntetést szabhatnak ki..."a Külügyminisztérium honlapján találtam és nem azt veszem ki belőle hogy bárkivel is kivételt tenne.”
 • 86. Mil 2010. január 09. 13:11
  „Az LPG mennyi, tudja valaki? Lefotozzák, de ki nem írnák..”
 • 85. ráérő 2010. január 09. 13:05
  „2008-ban 6 2009 ben 8 honapot dolgoztam romániában(autopálya és vizépitő... oktober 15 ota nincs munka) ez idő alatt kb. 50000km-rt vezettem le .Nem kell bemutatni az ottani állapotokat. Az itthon szokásos dolgokért büntetnek ott is,de egyetlen esetben (a legutolso) éreztem hogy a büntetés a közös kasszába kerül. A forintot még a legeldugottabb falu rendőre sem utasitotta vissza. Mégegyszer az országbol valo KILÉPÉS előtt kérték a matricát,én biztosan veszek azota.”
 • 84. kukuruntyu 2010. január 09. 12:36
  „ráérő!

  és a román mit kezd 25ezer forinttal?ha még leit adtál volna!Spala putina”
 • 83. Ro.matricaárus 2010. január 09. 11:58
  „ráérő 2010.01.09. 10:49 jól írta "napiszar és SztrogofMihály " is a Nagylak tábla elhagyásáig nem büntethetnek, én sem hiszek neked én román oldalt árulom, egyébként egy 30 napos tényleg durván 1850-forintra jön ki, tehát ha átmész nyúgottan tankolhatsz , de ha elhagyod Román Nagylakot akár 100-méterrel ők is büntethetnek, ja és ezt nálam jobban biztos nem tudja senki mellé a testvérem Román rendőr kétlem hogy zsebre levesznek, mivel több rendőrt elbocsájtottak nem szórakoznak az állásukkal , bár van biztos kivétel, de ha te közölted hogy Aradon jártál jogos volt a büntetés ami durván 50-euró , tehát kétlem hogy 25-ezerrel le vettek, egyébként a rendőrséggel szemben a posta ott nyugottan befizetheted a büntetést, még egyszer hangsúlyozom Nagylakon belül nem büntethetnek meg! Lehet tankolni!!!!!!!!!”
 • 82. nsanyi 2010. január 09. 10:56
  „Az eddigiekből még mindig nem egészen tiszta az úthasználati díj kérdése előttem. Tudomásom szerint az árusításukra kijelölt helyekig (egyes helyeken a határ, bizonyos benzinkutak, egyéb árusítóhelyek) nem büntethetnek a hiánya miatt, és az információim szerint eddig nem is ellenőrizték a határ közelében.
  Mi lesz, ha a román SÜN-nek pénzre lesz szüksége és a megszaporodott benzinturista pénze számára tökéletesen megfelelő lesz? A kiszombori határtól csanádi kútig még hivatkozhatsz arra, hogy a határon nem kaptál matricát, de mi van visszafele, amikor olyan helyről jössz, ahol vehettél volna? A határ és a csanádi kút közötti szakasz is Románia (sajnos). Egyébként az eddigi hsz.-ekből úgy tűnik, néhányan keverik az úthasználati díjat az autópályadíjjal. (nem ugyanaz)”
 • 81. ráérő 2010. január 09. 10:49
  „..DRUM BUN..”
 • 80. ráérő 2010. január 09. 10:47
  „62..63..64 csináljátok ahogy akarjátok hátha nektek bejön. A régi átkelő előtt volt felállitva poszt ott állitottak meg a kilépés előtt. Ez volt volt az első mikor ellenőriztek, az országon belül még soha .Ti pedig bátran mondjátok mindekinek hogy még véletlenül se vegyen matricát!Ha pedig mégis ellenőriznek a szerv mosolyogva kiván jo utat.."DRUM BUM" nektek is.”
99 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rója István, az igazgatórekorder

Ha újraválasztják, ha nem, Rója István rekordot állított fel a 115 éves makói József Attila Gimnázium történetében: 15 éve direktor. Tovább olvasom