Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Bérlőt keresnek a makói Korzóba

Makó - Lehet, hogy új bérlője lesz Makó főterén az egykori Korzó kaszinónak. Ebben most a Kínai Mandarin-molinóról elhíresült ruházati üzlet működne – ha nem lenne szabadság miatt zárva. Az önkormányzat hirdeti a helyiséget.
Hiába szerettünk volna bemenni a minap az egykori Korzó kaszinó épületében működő kínai ruhaüzletbe, nem jártunk sikerrel: egy kínai férfi épp bezárta az ajtót, pedig kora délelőtt volt, jóval a nyitvatartási időn belül. Amikor faggatni kezdtük, úgy tűnt, nem ért magyarul. Végül levette a nyitvatartási időről tájékoztató táblát az ajtóról, és távozott. Azóta mindössze annyi van az üvegre kiírva, hogy „Szabadság miatt zárva". A városban ezt követően, no meg hogy az önkormányzat lapjában már korábban megjelent a helyiség bérbeadására vonatkozó pályázati felhívás, elterjedt: az üzlet bezár.

A Korzó kaszinóban persze nem mindig árultak ruhaneműt. Évtizedekkel ezelőtt cukrászda volt, de működött itt kismozi is, mígnem a rendszerváltás idején újra kaszinó lett – és végül ismét cukrászda, de csak néhány esztendeig. Az egyik felében most is patika működik, a másikban két évvel ezelőttig elektronikai áruház üzemelt, majd néhány hónappal a zárást követően újra kinyitott, kínai üzletként.

Az egykori kaszinó a város talán legforgalmasabb pontján áll. Fotó: Szabó Imre
Az egykori kaszinó a város talán legforgalmasabb pontján áll.
Fotó: Szabó Imre

A bolt először akkor került a figyelem középpontjába, amikor megírtuk: még a képviselő-testület ülésén is szóvá tették, hogy nem illik a városképbe a bejárat fölé kirakott Kínai Mandarin-molinó. Ezt akkor levették, helyette a kirakatba helyeztek ki cégtáblát. És bár sokan mindmáig azt mondják, a városházával szemben lévő neogótikus épülethez nem illik igazán az üzlet profilja, legalább használják – a főtéren jelenleg is van bérlőre váró, kiürített üzlethelyiség. Az épületre ráférne egy alapos felújítás is ahhoz, hogy a belváros éke lehessen.

Információink szerint amúgy egyáltalán nem biztos, hogy az épületből költözik a kínai üzlet. Azt a lehetőséget, hogy meghirdessék új jelentkező számára, a bérleti szerződés rögzíti azzal a feltétellel, hogy ha lesz, aki a jelenlegi használónál többet kínál érte, az övé lehet – ám ha mégsem, a megállapodás érvényben marad. Ami biztos: az önkormányzat szeptember 14-i határidővel hirdette meg a 309 négyzetméteres helyiség pályázatát.

Olvasóink írták

 • 12. Naiv 2011. szeptember 19. 23:09
  „A Korzó kaszinóban persze nem mindig árultak ruhaneműt. Évtizedekkel ezelőtt cukrászda volt, de működött itt kismozi is, míg
  nem a rendszerváltás idején újra kaszinó lett - és végül ismét cukrászda, de csak néhány esztendeig.
  Tuti, hogy ebben a sorrendben és így történtek az események? Persze, én is tévedhetek, mint bárki más....”
 • 11. makovaros 2011. szeptember 15. 10:41
  „7. jó nincs annyi fital mint régen de azért vannak :D Hát a netes letöltéseket hagyjuk (HP7 megvan moziból lett felvéve minden belehallatszik meg nagyon sötét, az eredeti verzióban meg magyar hang nem nagyon van :D Meg ahhoz azért jó lett kell hogy több gigás filmet tölts le nem olyan hogy folyton megszakadt :D.
  Én amondó vagyok hogy fontos lenne makóra is a mozi legalább azoknak akik szeretnek menni. Ha olyan filmet adnak ami érdekli is a népet akkkor mennek is. (Pl garfield azt láttam kb 10 éve- 11 évesen kb :D és elég sokan voltak.)”
 • 10. Francois 2011. szeptember 15. 06:57
  „T:papika56
  Dubajból is jönnek a Makói fürdőbe, sőt az egész közelkeletről, na ezért is fontos Makó számára egy igényes nyilvános ház, a hely adott már csak az engedélyekre kell a hivatalnak rábólintani. A korzó története se tréfa, ugye horribilis összegért felújították, majd olvasókör volt benne ezek után Orosházi kissebség játékgépeket üzemeltetett benne, ezek után nagy nehezen kivette az Euronics, majd következett a Kínai bolt, ezért is tartom fontosnak egy bordély üzemeltetését, csak kell az a sok külföldi vendégnek. Még elcsábítja őket egy másik fürdő város, aztán cseszthetjük az egészet! :D:D:D:D”
 • 9. papika56 2011. szeptember 14. 21:41
  „6-8- Ez MAKÓ nem Dubaj !!!!”
 • 8. Francois 2011. szeptember 14. 19:40
  „3évesférfi 2011.09.14. 19:11
  Na de kupi nincs Makón, pedig még az 50 években működött egy a híd lábánál. Kupi kell, jön az a sok holland, német , spanyol , román vendég a fürdőbe, nekik igényük van színvonalas kupikra. Remélem erre a hivatal is áldását adja. Itt jusson eszükbe a kupi mennyi külföldit vonzana a városba.”
 • 7. 3évesférfi 2011. szeptember 14. 19:11
  „Amikor még működött a mozi a József Attila utcán, volt hogy ketten néztünk meg egy filmet. Olyan is volt, hogy nem volt vetítés az érdeklődés hiánya miatt, és azt a kevés embert, aki megjelent, hazaküldték. Jó 10 éve. Azóta a városból elmentek a fiatalok (külföldre, Pestre), a lakosság létszáma jelentősen fogyott, mindenki szegényebb lett, netről mindent le lehet szedni.
  Nincs értelme Makón moziról beszélni.”
 • 6. Francois 2011. szeptember 14. 16:33
  „Én szívesen kibérelném kupinak, frekventált helyen van, ugye jönnek a fürdőbe a vendégek igény is lenne rá. Ha a hivatal nem gördít akadályt elébem én szívesen belevágnék . Persze valami munkahelyteremtő támogatást elvárnák a várostól az adókedvezményről nem is beszélve.”
 • 5. makovaros 2011. szeptember 14. 15:54
  „4. hát igen csak sajnos nem mindenki tud bemenni szegedre . hát kisebb nézőtérrel esetleg.”
 • 4. dmonlájn 2011. szeptember 14. 14:36
  „3. makovaros 2011.09.14. 10:27

  mikor volt mozi, akkor se oda jártak, hanem Szegedre a plázba vagy a Belvárosiba... Egy ekkora moziterem, dolby stereo hangzással már verseny képtelen, korszerűsíteni, esetleg kisebb nézőtérrel, jobb technikával, csak erre nincs pénz.”
 • 3. makovaros 2011. szeptember 14. 10:27
  „kis mozi? Azért durva hogy régen 2 mozi volt ma meg egy sincs. pedig szerintem szükség lenne Akár az galmbal is meglehetne oldani valami szerződés sel itt van mozi terem csak vetítőt kéne szeretni, vagy hagymaházban tényleg jólenne újranyitni.”
 • 2. KamuNeni 2011. szeptember 14. 09:46
  „Az onkormanyzat orulhetne hogy egyaltalan van berlo. Koldus varos, munka nincs, penz nincs, semmi sincs. Meg egy normalis szorakozohely sincs. Mit akarnak? Askalodni a Kinai hata mogott. Alattomos sunyi modszerrel. le eghetne a pofajukrol a bor!!!”
 • 1. Racoon 2011. szeptember 14. 09:07
  „Hirdetnek még pár ingatlant, de mindenki menekül az önkormányzati bérleményből az irreálisan magas bérleti díjak miatt. ŐŐŐŐ a Korona mennyit is fizet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába lett védett a gencsháti kastély

A napokban műemléki védettséget kapott 9 Csongrád megyei épület, ezek egyike az Óföldeák határában lévő, pusztuló Návay-kastély. Tovább olvasom