Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Beszakadt az ipari park útja: Mágori Józsefné a felelőst keresi

Makó - Korábban víz lepte, nemrégiben pedig be is szakadt az az út, amely a makói ipari parkban megtelepedett vállalkozásokat köti össze a Rákosi úttal. A javítás megkezdődött – Marosvári Attila alpolgármester azt mondja, ez nem kerül pénzébe a városnak, az építéskor pedig gondosan jártak el.
– Ki a felelős? – kérdezte legutóbbi sajtótájékoztatóján Mágori Józsefné, a makói térség parlamenti képviselője. Arra célzott, hogy a makói ipari parkba vezető úgynevezett feltáró út nemrég beszakadt egy autó alatt. Hogy a több száz milliós költségvetéssel megépült úttal nincs minden rendben, arról már korábban is írtunk: egy hónapja azt, hogy a legmélyebb pontja víz alatt áll, mert egy egykori vízérre épült, ráadásul az út maga eleve alacsonyabban fekszik, mint a környező földterületek. Azokban a napokban rengeteg eső esett. Ha a talajvíz elér egy bizonyos szintet, bekapcsol ott egy beépített elektromos szivattyú, hogy elvigye az útról a vizet – akkor azonban épp nem volt áram, mert hiányzott a villanyóra.

Tavasszal, ahogy az idő engedi, aszfaltoznak. Fotó: Szabó Imre
Tavasszal, ahogy az idő engedi, aszfaltoznak.
Fotó: Szabó Imre

Ez a probléma időközben megoldódott, de lett helyette másik. A szivattyú ugyanis most működött, de – Mágoriné véleménye szerint – nemcsak a vizet szívta ki, hanem az út alól a feliszaposodott talajt is. Amikor tegnap a helyszínen jártunk, azt láttuk, hogy az érintett szakaszt újrabetonozták, de az aszfalt még hiányzik róla. Az út két végét kordon és szalag zárja le az autók elől, a javítás befejezésére váró részen pedig egy kidőlt figyelmeztető tábla őrzi a megkezdett munka nyomait.

A város alpolgármestere, Marosvári Attila arról tájékoztatta honlapunkat, hogy az aszfaltozásra tavasszal kerülhet sor, ahogy az időjárás engedi. Ez garanciális javítás, a városnak nem kerül pénzébe. – 2007-ben az útépítés előkészítésekor talajmechanikai vizsgálatot rendeltünk, amelyet a hatóságok jóvá is hagytak – mondta Marosvári. – Mivel nyilvánvaló volt, hogy ez az út vízjárta területre készül, ahol csak egy kicsit is indokoltnak találta a szakma, talajcserét írtunk elő, vagyis gondosan jártunk el. A mostani hibát nem közvetlenül a csapadékvíz okozta: a talajvíz emelkedett meg az építés óta annyira, hogy átáztatta az útalapot. A kivitelező vállalta, hogy elhárítja a hibát, és ha az út másik szakaszán előfordul hasonló, azt is. Az út garanciája 5 évre szól.

Olvasóink írták

 • 19. Tony_Soprano 2011. január 29. 14:49
  „Az útnak egyébként meg jónak kell lenni, azon csodálkozom hogy ez nem Petyus eszébe jutott .Hisz a töménytelen befektető hogy közelíti meg a telepít , mert mint tudjk Makón Dübörög a gazdaság és ez még csak a kezdet:) Vajon Petyusunk mért nem reklomált az útért?!:):D Arra gondolni nem is merek.......”
 • 18. citrom01 2011. január 29. 13:29
  „Az igazság az,hogy ezt az utat nem a fideszes törvény után építették,hanem az öszödi komcsi bagázs idejében ,és akkor pályáztak rá. Az sem bíztos hogy olyan olcsó volt ez ! A minőség igazolta magát,mít várunk öt év múlva, igaz most nem kerül pénzbe a városnak,de pár év múlva legalább tudunk újat csináltatni ,a maradék anyag meg jó lesz útalapnak. Igenis jó ,hogy Andrea keresi a felelőst,hisz a városnak az ipari park és egyéb kiszólgáló létesítményei igen sok pénzébe került ,még akkor is ,ha egyrészt pályázatokon nyerték,de nefeledjük ahoz mindig kellet önerő is.”
 • 17. Tony_Soprano 2011. január 29. 11:50
  „magyar36 2011.01.28. 21:24
  Én nem védeni akarom Mágorinét, de erről az egész belvízről a h...lye parasztok tehetnek akik hogy 1 méterrel nagyobb földterületük legyen beszántották az árkokat.Másik a Makói V társaság aki szedi a pénzt belvízmentesítésért az elmúlt 15 évben ki ellenőrizte hogy a munka elvan e végezve?! Senki4 Tehát a belvízért az 50% értelmiségi termelőknél kéne reklamálni, de ugye ők lapítanak mint az a bizonyos a fűben:):D”
 • 16. Egyolvasó 2011. január 29. 07:15
  „magyar36 rosszúl irta andreának mióta oda ülhetett a mézesbödön mellé, már a makói szavazók sem számítanak.
  Mert tudod a politikusok, képviselők olyanok mint a galambok, amíg a földön járnak a tenyerünkből esznek, de ahogy felszállnak, szarnak a fejünkre.”
 • 15. magyar36 2011. január 28. 21:24
  „Andrea!
  Szerintem ön nem Makó képviselője, hanem a Csongrád megye 7 számú körzetéé! A legnagyobb probléma ebben a körzetben ez a műút? Néha menjen el a földekre is ahol a makói hagyma és nem a kínai terem! A belvíz okozta károk csökkentése, a gazdák megélhetése miatt aggódjon inkább!
  Érdekes önnek csak Makó számít a körzetének többi szavazói már nem!”
 • 14. Okoskatörp 2011. január 27. 21:48
  „Én nem tudom, hogy mi, meg hogy, meg miért is?! Az viszont biztos, hogy az út igen mély fekvésű területre lett tervezve, és ezek alapján megépítve. Olcsóbb egy "teknőt" terveztetni, mint az eladásra szánt területeket szintre tölteni. Egy hónappal ezelőtt még 35-40 cm víz borította az utat,tartósan. Jött utána a fagy, az meg elkezdett dolgozni. Meg is lett az eredménye. De ha akkor működött volna a csapadékvíz-átemelő... Biztos elfelejtették kiépíteni hozzá a tápkábelt, igaz?! Van ez így, T. Üzemeltető.”
 • 13. babérka 2011. január 27. 18:53
  „Az Ardics utcát is meg lehet nézni , évek óta a lyukakat tömködik, a házunk előtt 11 kátyú van! Kerékpározni életveszélyes , a 2o cm mély lyukak a múlt héten lettek betöltve , mára szétmorzsálódott az egész ! Meg lehet nézni a Szentháromság utcát is , az eleje az aszfalt útnak szét mállott! A le nem takarított ,ráfagyott jég megtette a hatását, most látható milyen is volt az útalap kivitelezés!!!”
 • 12. dmonlájn 2011. január 27. 16:09
  „Kedves Mágriné kapott engedélyt a nagyfőnöktől megszólalni?!?!?! :D:D:D”
 • 11. dmonlájn 2011. január 27. 16:06
  „7. hozzászólás KamuNeni 2011.01.27. 12:01

  sajnos egy fityeszes törvény szerint kötelező a legolcsóbb ajánlatot elfogadni! És ez még most is érvényben van, tehát a probléma továbbra is fent áll!”
 • 10. almaszósz 2011. január 27. 14:14
  „Érdekes megfigyelni a képet! Egy dolog hiányzik amit 40 évvel nagy gondossággal alakítottak ki. Ez pedig a csapadékvíz elvezető csatorna.
  Nem meglepő hogy az elöntött úton minden megsüllyedt. És lehet hogy nem ez lesz az első lyuk?”
 • 9. Tony_Soprano 2011. január 27. 13:45
  „Na Istenem nem lehet minden tökéletes:) Felelős az nem lesz, útépítésnél sosincs felelős, maximum egy hajléktalan ügyvezető igazgató:):D”
 • 8. zoltanszabo 2011. január 27. 13:08
  „T. 5. hát éppen ezaz. Ezek a böhöm nagy teherautók tették tönkre. Még egy pár makói úttal együtt. pl. a Kölcsey u -éjjel-nappal hordták a földet- egy éven át ---az ut korábban hibátlan volt-évtizedekig--most szét repedve--széttörve-kezd kátyusodni. A házak / nem a belvíz miatt / mindd sorban repedeznek meg.
  Mielőtt elkezdődött volna az autópálya építése egynő--és egy hapsi mindent lefényképezett --most jöhetnek újra és megnézhetik az eredményt !”
 • 7. KamuNeni 2011. január 27. 12:01
  „Ki hagyta jova a munkat? Az a felelos!! Meg aki elfogadta az olcso ajanlaotot”
 • 6. scott1 2011. január 27. 11:28
  „Gondolom nem a fekete fuxos manus lesz a felelős, aki, ha a sort kerülve megjelent a háznagyságú fekete, szlovák rendszámos terepjárójával, akkor leállt a munka és mindenki rohant elé -eldobva mindent- üdvözölni. Nem értem mi történhetett az úttal, tavaly már a szlovák és román rendszámú teherautók is szállították rajta az anyagot az autópálya építéshez, akkor még bírta:)”
 • 5. triatlonos 2011. január 27. 10:53
  „Ez egy korszerű út. Igaz, hogy 5 évre tervezték, de nem birta ki. A gondos épitő úgy gondolkodott, mint az egyszeri kőműves, aki mondta a segédnek, hogy legalább addig fogjad a kéményt, amig "fölvöszöm a pézt"! Csupán az a kérdés, hogy az útépitő neve publikus-e? Szerintem Andrea helyesen jár el, ha ilyen "piti" ügyekkel is foglalkozik, mert ez a dolga. Az útépités előtt azért megkérdezhettek volna a környékről egy egyszerű paraszt embert, biztos lett volna használható ötlete.”
 • 4. Ebgondolat 2011. január 27. 10:24
  „Mi lenne, ha a tükörbe nézne? Egyből látná!!”
 • 3. geza 2011. január 27. 09:45
  „A szivattyú folyadékot szállít, talaj szállítására javaslom a lapátot, markolót stb....”
 • 2. kutyuskavilaga 2011. január 27. 09:33
  „Mit vártak, homok van az alapban, azt mosta el a víz. Ilyen ez.... :)”
 • 1. Silvio_Dante 2011. január 27. 08:03
  „Kedves Mágori Józsefné!
  A bolhából nem kell elefántot csinálni, s talán olyan dolgokkal kellene foglalkozni, mely elősegíti az emberek munkavállalását és megélhetését. De mint azt országosan is látom, nem ez a cél, hanem a kis emberek ellehetetlenítése, megalázása! Természetesen Önnek nincs miért aggódnia, hiszen megteremtették a biztos megélhetést, a magasabb fizetést maguknak!
  Gondolkodjon el azon, hogy mint országgyűlési képviselő mit várnak el Öntől! S az sem ártana, ha a választópolgárok hangját is meghallaná és nem csak dölyfösön járna-kelne közöttük!
  Vagy Ön a modern Döbrögi? De akkor tessék vigyázni, mert lesz Lúdas Matyi is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadják a Páger-gyűrűt

Vasárnap adják át a Páger Antal Színészdíjat a makói Hagymaházban. Tovább olvasom