Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Beszéd, hang nélkül - egy év kell hozzá

Makó - Tavaly óta Makón is meg lehet tanulni a jelbeszédet, amelynek révén a siketekkel, nagyothallókkal is kommunikálhat az ember. A tanfolyamot elvégzettek között akad bolti eladó, aki siket vásárlóinak is szeretne segíteni, és kórházi nővér, aki most már mindegyik beteggel szót ért.
– Volt olyan beszédkészségét elvesztett betegem, akivel csak így tudtam kommunikálni. Előfordult, hogy – magánemberként – látogatóba mentem egy idős házaspárhoz, és a bácsival csak így tudtam szót érteni. De kellemes meglepetést okoztam a tudásommal egy fiatalembernek is, akivel azért kezdtem el beszélgetni, mert a vonaton gyűjtött adományt, plüssfigurákat árult – sorolta lapunknak a makói kórház neurológiai osztályának főnővére, Takácsné Miklós Etelka, milyen helyzetekben vette hasznát annak, hogy ismeri a jelnyelvet. Ő is egyike azoknak, akik most az alapfokú végzettség birtokában középfokon tanulják a főként kézmozdulatokból, gesztusokból álló, hang nélküli kommunikációt Makón.

Lábadi Szilvia azt mutatja, hogyan mondaná: segít.
A szerző felvétele

A tanfolyamot a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének helyi csoportja szervezi. A jelenleg tízfős csoportban fiatalok és idősebbek négy hónap alatt, heti három órában, oktató és tankönyv segítségével igyekeznek megtanulni ezt az igen különös nyelvet. A kommunikációban egyébként a kézjelek mellett a szájról olvasásnak, a testbeszédnek és a mimikának, sőt az írásnak is szerepe van olykor. Nagyjából egy év alatt lehet megtanulni olyan szinten, hogy az ember meg tudja magát értetni azokkal, akik nem hallanak, esetleg maguk sem tudnak hangot kiadni.
Hogy miért kezdi el valaki egy ilyen tanfolyamot? A motivációk sokfélék.

A korábban eladóként is dolgozott, jelenleg kismama Lábadi Szilvia például korábban meglepődve tapasztalta, hogy az ABC-ben, ahol dolgozik, húsz-harminc hallássérült vásárlója is volt – az igazi indíttatást azonban valószínűleg a nagyapjától kapta, aki elveszítette a hallását. – Úgy gondolom, kötelességünk, hogy megértessük magunkat azokkal is, akikhez pusztán beszéddel nem juthatunk el – mondja. Abban is bízik, hogy ez a képesítés a későbbiekben a munkaerőpiacon is előnyére válik majd.

Lehet, hogy így lesz: Magyarországon – meglepő adat – közel egymillióan vannak, akiknek a hallása kisebb-nagyobb mértékben károsodott, és számuk a Sinosz felmérése szerint gyarapodik.

Kevesen értik, pedig lenne rá igény

Aki érdeklődik a jelnyelv iránt, keddenként reggel kilenctől délig, illetve délután egytől négyig a Civil Szervezetek Házában jelentkezhet tanfolyamra – tudtuk meg a SINOSZ makói szervezetének titkárától, Olasz Gyulánétól. Az órákat szombat délelőttönként tartják. Aki a középfokú tanfolyamot elvégzi, segédjeltolmácsi végzettséget kap, ami jelenleg hiányszakmának számít, pedig közintézményekben például előírás, hogy legyen valaki, aki ismeri a jelbeszédet. A szövetségnek egyébként Makón száztizennyolc tagja van – ez azonban biztosan csak töredéke a hallásproblémával küzdőknek, fiatalok például nemigen lépnek be a csoportba.

Olvasóink írták

 • 8. azsuzs 2008. március 27. 16:23
  „Engem is érdekelne a jelbeszéd megtanulása,ezért bővebb információt szeretnék kérni: Hajdú-biharban lehetne-e ilyet tanulni? Nappali vagy esti tagozaton? Mennyibe kerül az iskola elvégzése? Elvégzése után ellehet-e ezzel a végzetséggel helyezkedni valahol?”
 • 7. Róza 2008. január 29. 19:42
  „Nagyon hasznos és csodálatos a jelnyelv. Én is elvégeztem alap és középfokú tanfolyamot. Mindenkinek a figyelmében ajánlom, hogy a plüsjáték árúsoktól ne vásároljanak, akkor sem ha siket az illető. A SINOSZ senkinek nem adott engedélyt, senkit nem bízott meg árúsítással. Ezek az árúsok lejáratják a becsületes siket társadalmat.
  Üzenem paper-nak, elegendő (10 fő) jelentkező esetén Szentesen is indítanak jelnyelv tanfolyamot.”
 • 6. paper 2008. január 28. 19:41
  „cimet irj hogy hol lesz kedves Beth ! köszi elöre is”
 • 5. Beth 2008. január 25. 22:42
  „Kedves Paper!
  Gyere át Vásárhelyre, itt indul jelnyelvi tanfolyam, alapfokú és középfokú is!”
 • 4. paper 2008. január 23. 12:01
  „Szentesen miért nincs ilyen tanfolyam ? Engem is érdekelne!!!”
 • 3. Kormány Gábor 2008. január 22. 10:35
  „Sok ilyen lelkes szervező kellene még, mint Olasz Gyuláné! Sok sikert és jó egészséget kívánok a munkájához!”
 • 2. Szabó Imre 2008. január 22. 08:55
  „"Aki érdeklődik a jelnyelv iránt, keddenként reggel kilenctől délig, illetve délután egytől négyig a Civil Szervezetek Házában jelentkezhet tanfolyamra" -olvasható a cikkben.”
 • 1. Petrovics Attila 2008. január 22. 08:34
  „Kinél lehet jelentkezi a tanfolyamra??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több önerő a makói csatornázáshoz

Makó - Az eredetileg igényelt tíz helyett várhatóan húsz százalék körüli önerőt követel meg majd új… Tovább olvasom