Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Bevált a rákosi csatorna

Makó-Rákos - Beváltotta a hozzáfűzött reményeket az a 3 és fél kilométeres csatorna, amelyet a gazdák építettek saját erőből: eltűnt a felszíni belvíz 250 hektárról. Hamarosan a Királyhegyesi út mellett ás a munkagép egy még hosszabb elvezető árkot.
Két héttel ezelőtt kezdték el kiásni, néhány nap alatt elkészült Makó-Rákos határában, mostanra pedig az is kiderült, beváltotta a hozzáfűzött reményeket az a belvízelvezető csatorna, amelynek építését a Magosz makói csoportja szervezte meg. Mint megírtuk, azt követően döntött néhány termelő, hogy egy gazdaköri fórumon kiderült: miközben a külterületi földeken óriási pusztítást okoz a belvíz, lényegében semmilyen központi segítségre nem számíthatnak. A tervük az volt, hogy egy út mentén 3 és fél kilométeres csatornát ásnak, és így vezetik a földjeiken álló vizet egy érbe.

Jancsik Jánostól, a szervezet vezetőjétől megtudtuk: a csatornának köszönhetően mintegy 250 hektárról teljesen eltűnt a felszínen összegyűlt csapadék. Jellemző, hogy amikor az árok elkészült, az első napokban mintegy 70 centiméter magasan zúdult le benne az összegyűlt víz. Azóta ez a szint csökkent, de az árokra még mindig nagy szükség van. Ha nem épült volna meg, az érintett területek művelhetetlenek maradtak volna, és a termelők összességében sok tízmilliós kárt szenvedtek volna el. Az időközben elkészült összegzésből az is kiderült, hogy a közös munkát finanszírozó 34 gazdának hektáronként 4000 forintot kellett fizetnie, és a beruházás összesen 1 millió forintba került. Vannak még hátra utómunkálatok – például meg kell építeni több átereszt.

A Makó-Rákos határában kiásott csatornának köszönhetően mintegy 250 hektárról teljesen eltűnt a felszínen összegyűlt csapadék. A szerző felvétele
A Makó-Rákos határában kiásott csatornának köszönhetően mintegy 250 hektárról teljesen eltűnt a felszínen összegyűlt csapadék. A szerző felvétele

A rákosi földtulajdonosok, bérlők összefogása országos visszhangot váltott ki, agrárműsorok, híradók foglalkoztak a témával a lapunkban megjelent cikk nyomán. Jancsik János a legjobban persze annak örül, hogy a sikeres együttműködés helyben is mintát adott: a Királyhegyesi út mentén a napokban elkezdődik egy másik hasonló csatorna építése, amely még a rákosinál is hosszabb lesz, egészen a Langó-kápolnáig ér majd, ráadásul még nagyobb terület belvízmentesítéséről fog gondoskodni.

Olvasóink írták

 • 11. citrom01 2011. február 25. 17:23
  „Minden tisztelet az összefogó gazdáknak!!!”
 • 10. zoltanszabo 2011. február 25. 13:17
  „Nagyon helyes! Csak az összefogásban lehet megcsinálni valamit.
  Nem várni a sültgalambot,meg majd fenntről kapnak támogatást. Ha előre akarunk lépni,nekünk,itt lent kell öszefogni--dolgozni csak így lehet 5--ről a 6-ra lépni !!!”
 • 9. vip007 2011. február 25. 13:00
  „2. hajosinas 2011.02.24. 17:11

  A gazdák védelmére annyit, hogy nem biztos, hogy beszántva lett, hanem az út felújításakor temették be az árkot. Bár lehet, nem így van.
  Amúgy én nem is a beszántásban látom a nagyobb bajt, hanem az önkényesen létrehozott és alá nem csövezett bejárókban. Ezeknek persze gazdája soha nincs.”
 • 8. vízvadász 2011. február 25. 12:39
  „7.Ha a képen levő gépet jobban megnézed, akkor láthatod, hogy ugyanez a gép dolgozott nálatok Csanádpalotán és Kövegy-Csanádpalota között - ami szintén sajtótéma volt -, nem folyton összeesküvés elméleteket kell gyártani.”
 • 7. jurigeller 2011. február 25. 11:05
  „6-Vagy a tima vgt egyik alvállalkozója”
 • 6. vízvadász 2011. február 25. 10:15
  „Egy valami mindig kimaradt a sajtóhírekből, az előkészítői munkát (hogy egyáltalán elvezethető-e a belvíz) és a kivitelezői munkát a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat végezte.”
 • 5. DKatona 2011. február 25. 08:54
  „ha már TSZ, akkor nem tudom megállni, hogy ne írjam ide: a 34 gazda közül egy a Kossuth MGTSZ volt. nyilván nem tűnt annyira lényegesnek a cikk szempontjából, de mégis a költségek 42 %-át a szövetkezet finanszírozta. Természetesen a ráeső területi arány alapján.”
 • 4. LV-426 2011. február 25. 08:34
  „3. LV-426 2011.02.25. 08:15
  A Makói hagyma is azért olyan beteg, mert csak minden 8. évben lehetne egy adott földterületen termeszteni.
  Akinek csak 1-2 hektár földje van, annak esélye sincs, hogy tartsa a régi, bevált szokásokat.
  Arról nem is beszélve, hogy a Trianoni szégyentelen és igazságtalan területlopás miatt a makói hagymatermesztő területek több, mint fele Szerbiához, illetve a második világháborúban minket eláruló bajtársunkhoz, Romániához került.”
 • 3. LV-426 2011. február 25. 08:15
  „Lassan csak rájönnek a gazdák, hogy össze kell fogni. Másképp nem megy.
  A következő lépés a gazdakörök lennének, ahol az egy "blokkba" tartozó földterületek tulajdonosai közösen döntenének, hogy mit termelnek, egy harmadik fél pedig csak a traktorokkal foglalkozna. Ez a TSZ-es időkben működött. A 70-es években Hollandiából jártak ide tanulni, hogy hogyan kell növényt termeszteni.
  A magyar mezőgazdaságot a kárpótlási jegyek és a pénzéhes párttitkárok bomlasztották szét.
  Olyanok is elkezdtek földműveléssel foglalkozni, akik nem értettek hozzá. Ezek szántották be a vízelvezető csatornákat is azért, hogy 2 méterrel szélesebb területük legyen. Később pedig könyörögtek állami támogatásért, mert egyik évben a belvíz, a másikban a szárazság vitte el a szétdarabolt földeken a terményt.
  A szétdarabolódás miatt ma már gyakorlatilag a vetésforgó sem létezik.”
 • 2. hajosinas 2011. február 24. 17:11
  „Hát ez nagyon érdekes, ha kiássák a beszántott árkokat ,lefolyik a víz.Szegény ősök, kik valamikor azokat elkészítették józan gondolkodás alapján, most mosolyognak.Mondogatják egymásnak "látod Jani a sok okostojás kapzsi tönkretéve az általunk megépített művet, azt hitte majd úgy is jó lesz, nagyobb termést fog betakarítani,mert nagyobb a földje.Hát nem lett jó, hiába tanultak olyan sokat az oskolában.Még mindig igaz az ősi mondás.Az okos ember a más kárán tanul.A buta, meg a sajátján."”
 • 1. kismocsok 2011. február 24. 15:22
  „Na ugye, mögmondtam hát mögmondtam, a kicsi is elég néha, Igaz minél többen fognak össze annál nagyobb dolgot tudnak véghez vinni:) Sztem a cikk nyomán mindenki összefogott:) Gratula minden résztvevőnek:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld kassza Makón

Makó - Környezetvédelmi Alapot hozott létre a makói képviselő-testület. Tovább olvasom