Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Bezár a Tudorka tanoda Makón

Makó - Nem írtak ki olyan új pályázatot, amelyből a munkát folytatni lehetne, így egyelőre bezár a makói Tudorka tanoda. Öt éve működött, hátrányos helyzetű gyerekeknek segített a tanulásban – szaktanárok korrepetáltak minden délután.
Hivatalosan öt évet élt, a tegnapi volt az utolsó nap a makói Tudorka tanodában. Egyelőre bezár, mert nincs pályázati forrás a folytatásra. Mint megírtuk, a hátrányos helyzetű diákokat korrepetáló napközi oktatóhelyet Nagyné Lakatos Julianna, a Marosmenti Cigányok Integrációját Segítő Szervezet vezetője álmodta meg, hogy segítséget nyújtson a tanulásban azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei nem tudják a különórákat megfizetni. Alkalmas helyiség híján még saját házuk egy részét is felajánlotta az oktatás beindításához, amit aztán több millió forintos pályázati segítséggel tettek oktatásra alkalmassá – többek között számítógépekkel is felszerelték.

A tanodában mindig túljelentkezés volt. A gyerekekkel szerény tiszteletdíj ellenében – néha hosszú hónapokon át várva a kifizetésre – szabályos órarend szerint foglalkoztak szakképzett pedagógusok. Mint több ízben beszámoltunk róla, a munka eredményes volt: sokat javítottak osztályzataikon olyan nebulók, akik máskülönben valószínűleg elkallódtak volna. Volt, akinek ez a bukás elkerülését jelentette, de olyan is, akinek a továbbtanulás lehetőségét. A legutóbbi pályázati ciklusban 20,4 millió forintot nyertek működésre, programok szervezésére, és 35 makói diák járt ide rendszeresen. Köztük 80 százalékosra becsülhető a roma származásúak aránya.

A tanodának elvben vége, mert ki sem írtak olyan új pályázatot, amelyből folytatni lehetne az oktatást. Ígérik, hogy jövőre talán lesz, de biztosat senki sem mond. Nagyné Lakatos Julianna azonban arra számít, a gyerekek, akik megszokták a helyet, továbbra is kopogtatnak majd. – Mit tehetnék? Nincs szívem elküldeni őket, itt legalább nyugodt körülmények között tanulhatnak – mondja.

Olvasóink írták

 • 8. scott1 2011. október 03. 15:09
  „Sajnálom, hogy itt nem tudjátok megoldani a csoportbontást, de az ország más területein, akiknek ez nem okoz megoldhatatlan problémát még nem volna szabad a lehetőséget elvenni...”
 • 7. xene@freemail.hu 2011. október 03. 12:57
  „´3. scott1 2011.10.01. 17:20
  Szerintem ezt egyszerűen be kell integrálni az új - egész napos - iskolai képzésbe..."

  És szerinted hogyan fogják majd elválasztani egymástól a tehetséges és felzárkóztatásra szoruló gyerekeket?
  Mert hidd el, nem lesz csoport-bontás...hogy a tehetségesekkel haladjanak, akik meg le vannak maradva, azokkal meg külön foglalkozzanak....itt aki tehetséges, az is rosszul fog járni...
  Ugyanaz lesz mint délelőtt....egész osztály benn lesz 16H-ig aztán tanulnak...”
 • 6. .suhym. 2011. október 02. 16:10
  „5. makovaros 2011.10.01. 20:37

  "..., akkor egy ált iskolalás elsősnek. (Aki pl: 8 órán át nem látja a szüleit)"."

  Nem jó érvelés!
  Napjainkban reggel 8-tól kezdődő tanítás után a gyerekek fél 5-ig napköziben vannak, ez szerény számításaim szerint 8,5 óra. Az óvodában is több mint 8 órát tölt egy gyerkőc, ha mind a két szülője dolgozik!

  A hátrányos helyzetű tanulókat igenis segíteni kell!!!
  A gyerekek különböző környezetből mennek az iskolába és nem mindegyikőjük oly szerencsés, hogy a szülei képesek segíteni neki a tanulásban!”
 • 5. makovaros 2011. október 01. 20:37
  „2. Pontosan
  1.Ne csak az önkormányzatot szidjuk ilyenért, ez országos divat (Lásd ferihegy átnevezésre, Keri Návay lett stb.)

  3. Az egész napos oktatás úgy rossz ahogy van. Mi 7:15-től 14:20-ig vagyunk az megterhelő, akkor egy ált iskolalás elsősnek. (Aki pl: 8 órán át nem látja a szüleit)-Ez csak arra jó hogy 5 perc szabadideje se legyen a gyereknek. Mert ha haza ér úgyis lesz lecke.

  Iskolában az nem fér be az ilyen oktatás mikor annyi a tananyag (fele felesleges) hogy a lassab haladás egyszerűen nem férne bele.

  Sajnálom hogy bezár a Tanoda.”
 • 4. zoltanszabo 2011. október 01. 17:45
  „T.3. igen.
  a sulikban csökken a gyerek létszám, több pedagógust elküldtek , ezek a gyerekek tanúljanak a napköziben, az órán, az ingyenes.
  Ott az egyházi sulik, jó tanárokkal , minek még külön napközi a 35 gyereknek 20,4 milla ?? ez 582 858Ft / fő ???? mikor máshol ez ingyér van !!!!!!”
 • 3. scott1 2011. október 01. 17:20
  „Szerintem ezt egyszerűen be kell integrálni az új - egész napos - iskolai képzésbe...”
 • 2. zsóka 2011. október 01. 16:05
  „Ha meg az önkormányzat "financirozná", akkor az lenne a bajotok, hogy elcarja a pénzt.”
 • 1. KamuNeni 2011. október 01. 13:36
  „Kar hogy az onkormanyzat nem haljando financirozni, mert a tanulas az elet gyokere. Ha hulye gyerekek lesznek akkor bortonbe teszik oket es az tobbe kerul.

  Az onkormanyzat meg minden szar unnepsegra, tabla avatasra, szalag szakitasra milliokat kolt ahelyett hogy egy ilyen jo okra koltene azokat a penzeket.

  nincs eszuk ezeknek???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia Kiszomboron: ketten a házban égtek - galériával

Szombat hajnalban kigyulladt, majd teljesen kiégett egy családi ház a kiszombori Kör utcában. A tulajdonos és élettársa a lakásban égett. Tovább olvasom