Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Bezár az egyetlen makói antikvárium

Makó - Néhány héten belül bezár a makói Diana antikvárium főtéri üzlete, amely az egyetlen a városban, és országos hírnévre is szert tett. Alapítója, Zsikai István keze között bő két évtized alatt több tízezer kötet fordult meg.
A 81 esztendős makói Zsikai István vadászszenvedélyének köszönheti, hogy a régi könyvek szerelmese lett: fiatalkorában szeretett volna vadásznak jelentkezni, de azt mondták neki, addig nem lehet, amíg a katonaéveket le nem tölti. Így addig is nekiállt vadászati témájú köteteket gyűjteni, aztán mire elérte a nyugdíjas kort, országosan is jegyzett kollekciója lett, több mint 1200 magyar nyelvű vadászati könyvet sikerült megszereznie.

Közben az évek során komoly gyűjtővé vált: aukciókra, antikváriumokba járt, kapcsolatokra tett szert a könyves szakmában. Mielőtt nyugdíjas lett, jött a rendszerváltás, amikor mindenki vállalkozott, és úgy gondolta, ő is kiváltja az engedélyt, és antikvárius lesz. Korábban egyébként vegyésztechnikusként dolgozott.

A Diana antikvárium először a család Zrínyi utcai otthonában működött, és országos hírnévre is szert tett mint az egyetlen hazai vadászati-horgászati témájú antikvárium. Ez inkább a csomagforgalom terén bonyolított nagy forgalmat. Később a városi piacon nyitott üzletet. Az ötlet azért nem vált be igazán, mert csak a piacos napokon – Makón ez a szerda, a péntek és a vasárnap – tudott kereskedni.

Zsikai István azért zárja be Makó egyetlen antikváriumát, mert nagyon lecsökkent a forgalom. A szerző felvétele
Zsikai István azért zárja be Makó egyetlen antikváriumát, mert nagyon lecsökkent a forgalom. A szerző felvétele

Ehelyett nyílt 2000-ben az a Szegedi utcai, városközponti bolt, amelynek most a bezárására készül szomorú szívvel a tulajdonos. Mint mondja, megváltozott a világ: bár az üzlet profilja idővel bővült, és már mindenféle könyvet kínál, az embereknek egyre kevesebb a pénzük köteteket vásárolni, kevesebbet is olvasnak. Az olvasási szokások is megváltoztak, egyre nagyobb teret hódít az internet. Az utóbbi időben nagyon lecsökkent a forgalom – összegzi a bezárás okát.

Zsikai István keze között a bő két évtizednyi antikváriusság alatt becslése szerint több tízezer kötet fordult meg. Megjegyzi, amikor kezdte, egy-egy könyv akár 50-60 ezer példányban is megjelent – ma az ezer darab a jellemző. A jó antikvárius, mondja, ráérez, mik a kelendő könyvek. Ilyen még manapság is van: a szakkönyvek és néhány híres író szerzeményei.

Bár a régi kötetek adása-vétele valósággal a szenvedélyévé vált, és korábban el sem tudta képzelni a csöndes nyugdíjas éveket, most visszaadja a vállalkozói igazolványt. Megjegyzi, nemrégiben a 62. érettségi találkozóján azzal dicsekedett, hogy 62 év munkaviszonya van. A szakmával azért nem szakít teljesen: tapasztalataival Péter fiát fogja segíteni, aki az interneten kereskedik régi könyvekkel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomravezetői díj: emelték a tétet

Nyomravezetői díj: emelték a tétet
Már nettó ötszázezer forint nyomravezetői díja annak, aki segít kézre keríteni egy Csanádalbertin történt lopás elkövetőjét. Tovább olvasom