Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Bezárják a Justh Gyula utcai bölcsődét

Makó - Rendkívüli ülés keretében döntött úgy szerda este a makói képviselő-testület, hogy március végén átmenetileg bezárják a Justh Gyula utcai bölcsődét. A döntés hátterében a gyerekszám csökkenése áll – ha a tendencia megfordul, újranyithatják.
A makói önkormányzat jelenleg három tagintézményben biztosít bölcsődei ellátást: a Kálvin utcai bölcsődében 4 csoportszobában 48 férőhelyen, a Justh Gyula utcai bölcsődében 3 csoportszobában 30 férőhelyen és a Búza utcai bölcsődében 2 csoportszobában 28 férőhelyen. A három helyen összesen tehát 106 férőhelyre van működési engedélye az önkormányzat által fenntartott Egyesített Népjóléti Intézménynek – ehhez képest mindössze 82 bölcsődése van a városnak.

Az apróságokat a Búza utcai bölcsőde jelenleg üres 2 csoportszobájába helyezik át,
Az apróságokat a Búza utcai bölcsőde jelenleg üres 2 csoportszobájába helyezik át.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Tavaly ráadásul az önkormányzati bölcsődéknek versenytársa is akadt: a belvárosi református egyházközség megnyitotta a Kálvin téren a Szivárvány bölcsődét 24 férőhellyel. Mindeközben a születésszám folyamatosan csökken: 2007-ben még 262 csöppség látott napvilágot a Maros-parti városban, tavaly már csak 184. Az önkormányzat az állami normatív támogatása mellett évente további 42 milliót biztosít költségvetéséből a bölcsődei ellátás fenntartására. A településeket érintő forráselvonások miatt azonban a korábbinál is takarékosabban kell megoldania Makónak a bölcsődei ellátás biztosítását.

A három önkormányzati bölcsőde közül a legkorszerűbb a Búza utcai: alig egy éve avatták, tervezésében Makovecz Imre Kossuth-díjas építész is részt vett – a legrégebbi pedig a Justh Gyula utcai, amely egyébként az új bölcsőde hátsó szomszédságában van, s ez utóbbi helyen a lehetséges 30 helyett csak 19 gyerekről gondoskodnak. Mindezekre tekintettel határozott úgy a testület a szerda esti rendkívüli ülésen, hogy március végével bezárja a Justh Gyula utcait, és a jelenleg ott gondozott apróságokat a Búza utcai bölcsőde jelenleg üres 2 csoportszobájába helyezik át, egyúttal 54-re emeli az itteni férőhelyek számát. A Just Gyula utcán jelenleg 1 vezető gondozónő és csoportonként 2 gondozó dolgozik. Közülük a Búza utcára 4 gondozónőt helyeznek át. Az átszervezéssel összefüggésben a képviselő-testület az Egyesített Népjóléti Intézmény összlétszámát április 1-jétől a korábban engedélyezett 102,5-ről 99,5 főre csökkentette. A bezárás azonban nem feltétlenül végleges döntés: mint a határozatból kiderül, a gyermeklétszám növekedése esetén újra kinyithat a Justh Gyula utcai bölcsőde.

Olvasóink írták

 • 7. Lokálpatrióta 2013. március 06. 13:28
  „Remélem rosszul emlékszem, de nekem úgy rémlik, hogy nem új bölcsöde építésére, hanem bövítésre nyertünk pénzt az Uniótól. Ha most bezárják ezt a bölcsit még nehogy a végén vissza kelljen fizetni azt a pár százmilliót, amit kaptunk. Gondolom a gondos, szakképzett közszolgák (akik a képességeik, mérhetetlen tudásuk miatt ülnek abban a pozícióban, ahol vannak) tisztában vannak ezzel és nem toldjuk meg a város milliárdos adósságállományát még pár száz millával...”
 • 6. barátfüle 2013. március 04. 10:12
  „Kedves Szabó Imre!
  Kérlek, mutasd meg a cikkedet Bakos András kollégádnak. Hívd fel a figyelmét arra, hogy ezt a létszámleépítést ne számolja bele az önkormányzati finanszírozás miatt leépítendő létszámba, mert nem az az ok. Itt világosan be lett mutatva, hogy az ok a gyerekszám csökkenés.
  Most kesereghetünk azon, hogy mi lett volna, ha odafigyel Buzás az intelmeinkre? Folyamatosan próbáltuk felhívni a figyelmét, hogy a makóiak munkához jutása..., hogy a makói vállalkozások vehessenek részt a beruházásokban...., hogy a helyiek......
  Nem így történt. 20-25 milliárd Ft kiáramlott a városból és ezzel párhuzamosan a megrendelés nélkül maradt makói elköltöztek. Mára közelítünk a húszezer helyben élő lakoshoz. Megcsináltátok!!!
  És ennek még nincs vége. A lejtőn nincs megállás.
  Ez a gyerekszám csökkenés évek alatt eléri az óvodás korúakat. Mi viszont építjük az Úri utcán, az újabb Makovecz óvodát. Miért?
  És ennyi kudarc és melléfogás mellett még mindig akkora a mellénye. Nem kellene szerényebbnek lenni? Nem kellene elnézést kérni a makóiaktól?”
 • 5. pog 2013. március 03. 10:32
  „4 -es te nagyon piros szemüvegen látsz mindent, érzed mozog a talpad alatt a talaj, az vagy akire gondolok.....akkor én is ezt írogatnám..biztos hasznod lesz a beruházásból....”
 • 4. papika56 2013. március 02. 09:48
  „3. pog .
  pl. a te fejed cseréjére ..leghamarabb !!!
  2. lesz Makón szálloda, már építik ..de hány csillagos lesz ?? nem emlékszem rá . a Kállai Kollágimot vette meg a vásárhelyi Bodrogi Bau kft.”
 • 3. pog 2013. március 02. 08:32
  „szépen halad a város a mélybe...de azért az osztás a hivatalban jó"emberek "között nem maradt el...Itt tényleg szükség lenne fej cserékre...”
 • 2. Ganxta 2013. március 02. 00:41
  „Ezt is Makovecz tervezte? Jóllakatták a makóiak. Van ott pénz dögivel. Versenyezzenek Mórahalommal. Kellene egy ötcsillagos szálloda Makóra. Nem? Csak van még az országban sztárépítész...”
 • 1. papika56 2013. március 01. 22:06
  „Ez is egy átgondolatlan építkezés volt !
  mindenki tudja makóról elmennek a fiatalok, csak közép..illv. idősek lakják .Gyereket a mai világban normálisan gondolkodó :NEM SZÜL !
  Javasolnám Búzás úrnak --mivel évekig se fog javulni a helyzet..legyen inkább IDŐSEK OTTHONA ! Arra nagyobb szükség van. Nem kell bezárni..már is megtelne 1--2 héten belül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNKSE: Pontokért utaznak Túrkevére a makói lányok

Múlt heti hullámzó teljesítményüket feledtetnék: szombaton pontokért utaznak Túrkevére a makói kézilabdás lányok. Tovább olvasom