Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Bezárt a makói Löbau Centrum

Mindössze két évet élt Makó belvárosában az az üzletként is működő képviseleti iroda, amely két testvérváros, a német Löbau és az olasz Martinsicuro termékeit, információs anyagait kínálta az érdeklődőknek.
Mindössze két évet élt Makó belvárosában az az üzletként is működő képviseleti iroda, amely két testvérváros, a német Löbau és az olasz Martinsicuro termékeit, információs anyagait kínálta az érdeklődőknek. A helyi vállalkozók szövetsége nem tudta tovább fenntartani – ugyanakkor a makói cégek közül néhánynak már sikerült kapcsolatot kialakítania a partnertelepülések vállalkozásaival.

Majdnem pontosan két éve, egy hordó valódi német sör csapra verésével nyílt meg Makó német testvérvárosának képviselete, a Löbau Centrum a város főterén. A Bérpalotában működő üzlet és információs központ nem sokkal később egy másik testvér, az olaszországi Martinsicuro termékeinek bemutatását is vállalta – az ily módon kettéosztott helységben a makóiak többek között a Löbauban palackozott, makói címert is viselő Öröm sörrel, illetve a martinsicurói térségben készített biotermékekkel, például mézzel ismerkedhetnek meg. A helyiséget a nyitás előtt a makói önkormányzat újította fel és adta bérbe kedvezményes tarifával a helyi vállalkozók szövetségének – most azonban, miután hónapokig nem nyitott ki, végleg bezárt. Információink szerint egyébként kora tavasszal hasonló sorsra jutott a Martinsicuróban működő makói bemutatóterem is.

Az üzlet működtetését magára vállaló Sipos Jenő, aki az Árkádia Rádió vezetőjeként is ismert, a napokban ürítette ki az irodát és adta le a kulcsokat a polgármesteri hivatalban. A korábban itt forgalmazott olasz termékek, illetve információs anyagok egy része átkerült a szomszédos Tourinform-irodába, ott még található belőlük, a németek viszont hazavittek mindent. Sipos Jenőtől megtudtuk: a központot azért kényszerül feladni a vállalkozói szövetség, mert megnyitásakor ugyan nem a nyereségesség volt az elsődleges szempont, de a veszteségek már finanszírozhatatlanok voltak. Kiderült, hogy a kétezer kilométeres szállítás annyira megdrágította a hazainál amúgy is magasabb árú portékákat, hogy Makón már alig volt rá vevő.

A képviselet bezárása ellenére a vállalkozói szövetség alelnöke, Tóth István úgy látja, van haszna együttműködni a testvérvárosok vállalkozásaival. Példaként elmondta, hogy a Löbauban működő Makó centrum még bővült is egy kis vendéglátó hellyel; visznek az ottani konyhára makói élelmiszereket és az Autós csárdával, illetve a panzióval kapcsolatot tartva arról is szó van, hogy kölcsönösen küldik a vendégeket egymáshoz, népszerűsítik egymást. A két város fürdője is tervez hasonló együttműködést. A Tóth István által vezetett társaság, a Váll-Ker Kft. megállapodott egy szászországi céggel, hogy olyan kazánokat gyártanak majd a német piacra, amelyek hagyományos fűtőanyag helyett természetbarát, megújuló energiaforrással működnek. Ez iránt máris nagy az érdeklődés odakint. – Ezért megérte felvenni a kapcsolatot a löbauiakkal – mondta Tóth István.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ajánlják a fürdést a Marosban

Bár a meleg nyár eleji időjárás miatt csábító a folyó vize a Maros-parti szabadidőparkban, most… Tovább olvasom