Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Biofűnyírók a Csanádi pusztákon

A Körös–Maros Nemzeti Park Montág-pusztai telepének szürkemarhái két gulyában legelnek, a Csanádi puszták három pusztafoltján folyamatosan vándorolnak.
Mi Nagykopáncson néztük meg az őshonos jószágokat, Csáki Imre természetvédelmi tájegységvezető társaságában.

– Ezt a gulyát mintegy 350 jószág, tehenek és borjaik alkotják. Hetes váltásban két gulyás őrzi őket, Podina László és Podina Péter, apa és fia – mondta Csáki Imre, akitől azt is megtudtuk, hogy ilyen nagy létszámú gulyával három ember nem bírna el, de egy ember és két puli igen. Podina Lászlót két hűséges társa, Bendzsi és Marci segíti.

– A mobil karámra azért van szükség, hogy ha például vihar tombol, ne menjenek világgá a jószágok. Éjjel is őrzi őket a gulyás, de nem hagyományos kunyhóban, hanem egy hordozható lakban, amiben, ez újdonság, napelemmel állítjuk elő az áramot – mesélt a gulyások életéről Csáki Imre.

Podina László őrzi a gulyát. Naponta akár 30 kilométert is megtesz a jószágokkal a Csanádi pusztán. A szerző felvétele
Podina László őrzi a gulyát. Naponta akár 30 kilométert is megtesz a jószágokkal a Csanádi pusztán. A szerző felvétele

A gulyában nincsenek bikák, ám a „lányok" között is kialakult a hierarchia. A vezértehenek már idősebbek. Amikor a gulyás reggel kinyitja a karám kapuját, ők döntik el, mikor indulnak legelni, a többiek pedig mennek utánuk. A tehenek tanítgatják a borjaikat a gulyában való viselkedésre és a legelésre is, hogy melyik növényből lakmározhatnak. Időnként előfordul, hogy a vezértehenek összevesznek, de többnyire békében élnek egymás mellett.

A pusztának szüksége van a gulyára. Vannak olyan területek, amelyek kaszálógépekkel nem járhatók, viszont legeltetéssel szépen rendben tarthatók. A gulyát fecskék és seregélyek hada kíséri. Főként a szürkemarhákon lévő legyekkel táplálkoznak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délmagyar szülinapi tortája a grillfesztiválon

A Délmagyarország 105. születésnapját köszöntő születésnapi tortából is kaphatnak egy-egy szeletet mindazok, akik szombat délután fél 3-kor a makói Návay Lajos térre, a nemzetközi grillfesztiválra látogatnak. Tovább olvasom