Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Bogárzó a neten él tovább

Bogárzó, Makó - Egy, a településhez ezer szállal kötődő nyugdíjas házaspár jóvoltából a neten tovább él a makói tanyavilág egykor népes, ma már fogyatkozó lélekszámú központja, Bogárzó. Puruczky József és felesége két hete kezdte el a fotók, visszaemlékezések feltöltését a honlapra.
Egyedi módon óvja a pusztulástól az egykor népes, Makót keleti és északi irányban körülölelő tanyavilág központját, Bogárzót egy nyugdíjas pedagógus házaspár: honlapot készítettek neki. Ezer szállal kötődnek a ma már fogyatkozó lélekszámú településhez, Puruczky József ugyanis tanított az ottani iskolában, felesége pedig ott nőtt fel, ráadásul ők ketten ott is ismerkedtek meg. Bogárzónak egyébként bő száz esztendeje még önálló templomot építtettek az ott élők. Akkoriban kétezer ember tartozott hozzá. Az elnéptelenedés az 50-es években, a téeszszervezés beindulásával kezdődött, majd a 70-es években gyorsult fel. Ma alig néhány tucatnyian élnek már csak ezen a vidéken.

Puruczkyék egyébként nem igazán jártasak az informatikában, egy volt kolléganőjük, Faragóné Horváth Katalin tervezte meg a nyitóoldalt, majd állította össze a menüpontokat, és azt is megtanította a házaspárnak, hogyan tölthetik fel anyagaikat. Ez a munka két hete folyik, az emlékoldal egyre bővül, de természetesen van még tennivaló bőven. Mint megtudtuk, elsősorban olyan fotókat, interjúkat, visszaemlékezéseket tettek elérhetővé eddig a mako-bogarzo.eoldal.hu címen, amelyek nem fértek bele a Marosvidék kulturális folyóirat által kiadott két, bogárzói témájú különszámba. Harmadikra aligha lesz már pénz, ugyanakkor a folyamatosan bővíthető emlékoldal legalább olyan jól őrzi majd Bogárzót az utókornak, mint egy nyomtatott kiadvány.

A Puruczky házaspár két hete tölti fel azokat a fotókat, visszaemlékezéseket a honlapra, amelyek nem fértek bele a Marosvidék bogárzói különszámába. Fotó: Karnok Csaba
A Puruczky házaspár két hete tölti fel azokat a fotókat, visszaemlékezéseket a honlapra, amelyek nem fértek bele a Marosvidék bogárzói különszámába.
Fotó: Karnok Csaba

A lelkes házaspár egyébként régóta szívügyének tartja Bogárzót. Mint annak idején beszámoltunk róla, az ő felhívásukra sikerült megszervezni a Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt 8 méter széles, 14 méter hosszú, 17 méter magas toronnyal ellátott egyszerű stílusú templom felújítását is. Ez a mellette található iskolával és az olvasókör épületével együtt a környék központja volt. Az egykor pezsgő életre ma már jóformán csak ez, no meg a templom búcsúja és az elszármazottak számára évről évre megrendezett találkozó emlékeztet.

Olvasóink írták

 • 4. lajosbácsi 2011. március 18. 19:09
  „Gratulálok és sok sikert és jó egészséget kívánok a munkához. Én is személyesen ismerem ezt a kedves házaspárt. Erzsike néni a valaha dolgozott legjobb pedagógus, szívvel-lélekkel tanított. Ahogyan ezt a honlap színvonala is bizonyítja, ha ad, akkor száz százalékot ad. Még egyszer gratulálok a nemes célkitűzéshez.”
 • 3. tóninéni 2011. március 18. 14:47
  „Gratulálok a tanyavilág fel elevenítéséhez, nemes célkitűzés.Ezt csak az tudja meg valósítani aki maga is ott élt , akinek szívügye. Végig nézve a honlapot szívbemarkoló érzések keringenek bennem.Újra itthon??? Á ... dehogy ,csak kicsit öregebb lettem és egyre többet emlékezem az ott töltött éveimre, régi életemre.”
 • 2. andreasz 2011. március 18. 08:31
  „Megnéztem a honlapot. Jól megszerkesztett, áttekinthető, információ gazdag.
  Szeretnék tájékoztatást kérni a honlap feltöltőitől, de nem találtam elérhetőséget,kapcsolatot.”
 • 1. zoltanszabo 2011. március 17. 14:23
  „Én régóta ismerem Őket. Rendes, becsületes emberek.
  Nagyon jó egészséget,további jó munkát kívánok Nekik !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árverés az óvoda javára

Nagyszabású árverési akcióval segíti kislánya óvodáját a makói építészmérnök, Harangozó Attila. Tovább olvasom