Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Bográcsozni készül a Nefelejcs

Makó - Mintegy 70-80 nótát tesz ki az 5 esztendeje alakult makói Nefelejcs népdalkör repertoárja. A két kísérő citerást leszámítva szépkorúakból áll az együttes. Eleinte csak a maguk kedvére énekeltek – nemrégiben országos arany minősítést kaptak.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A Nefelejcs népdalkör idén épp öt esztendős – mondja büszkén a vezető, Kabai Lajosné. Bár egy énektanár, Szirbikné Bartha Éva rendszeresen foglalkozik velük, a csapatban mindenki kedvtelésből énekel. Jóformán kivétel nélkül szépkorúak. Mint a vezető mondja, ő maga sem tanult énekelni, a népdalok világát gyermekkorában szerette meg. Az édesapja kiválóan citerázott, s mi mással múlathatták volna otthon a hosszú téli estéket, mint közös énekléssel? Volt, hogy éjfélkor úgy kellett ráparancsolni, bújjon végre az ágyba. Később, felnőttkorában azonban már csak a tévében, a rádióban hallgatta a régről ismerős dallamokat. Varrónőként dolgozott, egy ideig a Hódikötnél, majd kisiparos lett, onnan ment nyugdíjba. A népdalkör alapításának ötlete egy kertbarátköri találkozó után jutott eszébe, ahonnan vidáman énekelve jöttek haza. Az alapítók tucatnyian voltak, valamennyien nők – most 18 fős a csapat, férfiak is vannak köztük, sőt citerások is csatlakoztak hozzájuk.

Gyakran fellépnek Makón és a környező falvakban. Fotó: DM/DV
Gyakran fellépnek Makón és a környező falvakban.
Fotó: DM/DV

Hetente próbálnak 2 órát lelkesen, jó hangulatban. Ma már van állandó próbahelyük a Hagymaházban, de olykor még most is előfordul, hogy mint annak idején, valamelyikük lakásán jönnek össze gyakorolni. Tudomásuk szerint a Nefelejcs az első olyan népdalkör Makón, amely utazik, fellépéseket vállal. Gyakran énekelnek Makón különböző rendezvényeken, de a környező falvakba is hívják őket. Csokraikat tájegységek vagy témák szerint rendezik – az öt év alatt eddig összesen 70-80 dalt tanultak meg. Arra is büszkék, hogy már az alapítást követően nem sokkal dicséretes oklevelet kaptak a térségi minősítő versenyen, az országoson pedig nemrégiben arany minősítést. Persze nem csak az énekszó tartja őket össze. A csapat baráti közösség is, a Maros-parton, mint minden évben, most is készülnek a nyári közös bográcsozásra.

Olvasóink írták

  • 1. franckarika2 2013. június 24. 16:08
    „Gratula örökifjak:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hatvanas évekbe repített vissza a makói múzeum

A Múzeumok éjszakája országos programsorozat keretein belül a makói József Attila Múzeum egész napos rendezvénnyel várta az érdeklődőket. Tovább olvasom