Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Bölcsődét építenek Makón

Makó - Makó fiatalodik, így egyre több a bölcsődéskorú gyermek is. A Maros-parti város két bölcsődéje túlzsúfolt: 70 férőhelyen 92 aprósággal foglalkoznak.
Egy 200 millió forintos támogatásnak köszönhetően jövőre új intézmény épül a Justh Gyula utcai bölcsi mellett. A Makovecz Imre által tervezett épület 40 férőhelyes lesz, de úgy alakítják ki, hogy bővíthető legyen.

Makón jelenleg két bölcsődét üzemeltet az Egyesített Népjóléti Intézmény. A két épület összesen 70 férőhelyes, de ez csak szűken elegendő, mivel 140 százalékos kihasználtsággal működnek. Ez azt jelenti, hogy 92 aprósággal foglalkoznak. Mivel Makón az utóbbi években nőtt a bölcsődéskorú gyermekek száma, új intézményt húznak fel.

Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint a város sikeresen pályázott a DAOP-nál, s 200 millió forintot nyert erre a célra. A beruházás teljes költsége 220 millió forint, a városnak 10 százalékos önerőt kell biztosítania. A tervek szerint az építkezés jövőre kezdődhet.

Hamarosan tágasabb udvaron is játszhatnak a bölcsisek. A szerző felvétele
Hamarosan tágasabb udvaron is játszhatnak a bölcsisek.
A szerző felvétele

A jelenlegi egyik telephely, a Justh Gyula utcai rendelkezik olyan telekkel, amelyen kialakítható az új épület. Itt most még a SZEFO Zrt. szociális foglalkoztatója áll, de azt hamarosan elbontják. A cég a Návay Lajos téri üzemegységbe költöztette át a dolgozókat.

A 801 négyzetméteres telken bőven lesz helye a 40 gyermeket befogadó új létesítménynek, amelynek a terveit Makovecz Imre készíti. Az építész úgy alakítja ki a létesítményt, hogy azt igény szerint, egy következő pályázati szakaszban, újabb 40 férőhellyel lehet majd bővíteni.

Szakmai központ is lehet

A Makovecz-féle bölcsődében egy multifunkciós előadótermet is kialakítanak, így akár a térség szakmai központjává is válhat. Emellett akadálymentesítik az épületet, amely energiatakarékos építészeti megoldásokat is tartalmaz. Szelektív hulladékgyűjtőket és kerékpártárolókat is terveznek mellé.

Olvasóink írták

 • 12. Mc_Mi 2009. június 26. 18:32
  „Ezt a várost visszafordíthatatlanul eltolták. Egyrészt Buzás, mint főbűnös. Másrészt a képviselők, akik nyomogatják gondolkodás nélkül neki a gombot. Reméljük már nem sokáig.
  Az Országos Szavazási Bizottság honlapján meg lehet tekinteni a körzetenkénti eredményt. Csodálatos.
  Persze erről egy bölcsöde építéséről szóló cikk mögött kell fórumozni, mert a puszta tény közlésen túl a DM-ben hallgatnak.
  Tudtátok, hogy Makón 30 körzetből 14-ben megverte a JOBBIK az MSZP-t?

  Nos az eredmény egészen bíztató. Már nem sok van hátra az elvtársaknak. Azután Makovecz, Buzás meg a többi jómadár ideje lejár.
  Persze bölcsöde az kell, de nem Makovecz tervek alapján.”
 • 11. Kócos 2009. június 25. 09:33
  „Mc_Mi -vel
  teljesen egyetértek. Makovecz egy fürdő fórumon azt nyilatkozta, hogy a legolcsóbb anyagokat tervezte az új fürdőbe, úgymint FA! stb. Szerintem a faanyag nagyon drága, pláne a minőségi. Nem lehet, hogy Makovecz Úrnak érdekeltsége van a fa termelésében vagy feldolgozásában? Természetesen nem tudok semmit, de, hogy vizes épületeknél ennyire ragaszkodjon a fához? Ráadásul már többször bebizonyosodott, hogy hiába minden kezelés, nem bírja a párát a fa! Az is bosszantó, hogy bármi épül ebben a városban, sem a tervező, de még a legegyszerűbb munkás sem makói! Néha nem is túl közelről hozzák a munkásokat! Közeli ismerősöm pedig retteg a számláktól, mert lejárt a munkanélküli segélye és a gyereke sem talált munkát!!!”
 • 10. Mc_Mi 2009. június 23. 18:44
  „Szép kis vita alakult ki a Makovecz körül. Had mondjak én is véleményt. A Makovecz makói munkái egyértelműen a polgármester és a Makovecz kapcsolatán múlott. Buzás bevallottan Makovecz rajongó. "bele vagyunk szerelmesedve" - mondta. Sajnos csak ő, én nem. Makovecz meg jobbos érzelmei ellenére nem átallott Buzásnak kampányolni. Ez viszont fényesen mutatja, hogy elvtelen és "van az a pénz" alapján megvehető.
  Az is tény, hogy a makovecz házak elsősorban a tervező jóvoltából nem tartósak. A tervező írja elő a fenyőfa nyílászárókat, a lazúrozott faburkolatokat, a vakolt és nem lefedett felületeket, a takaríthatatlan üvegeket, a gazdaságtalan belmagasságot, a forma alá rendelt funkciót. Én ezért nem szeretem. Azért, mert a hagyományos technológiák és anyagok használatával olcsóbb házak keletkeznének, amik ráadásul szolgálhatnák a benne lévő funkciót jobban is. Látványra törekszik, háttérbe taszítva az üzemeltetést, a gazdaságosságot és a tartósságot.
  Szerintem ma még nem engedhetjük meg magunknak ezt. Különösen ma törekedni kellene a gazdaságosságra. Csak emlékeztetem az olvasót a fürdő árajánlataira.
  Akik azt mondják, hogy a kivitelezők teszik az épületeket "szétesővé", rossz minőségűvé, azokkal nem értek egyet. Ma olyan következetesen a tervező előírásai szerint kell építeni (kivitelezési tervek, részletes tender kiírások, minőség igazolások), hogy meghatározóan a tervező után kell menni, attól csak a megrendelő pénztelensége ad felmentést. És ez a gyakori. Nincs elég pénz, csináld meg olcsóbb, rosszabb minőségből
  7. magyarok!
  Én jártam Zalakaroson és hallottam a rendkívül negatív kritikát és láttam a lepusztult épületet. Zalakaroson lévő egyetlen kupola nem a fürdő büszkesége, és nem is folytatták ezzel a stílussal.
  Sátoraljaújhely hasonló cipőben járt, mint mi. Ott is létesült néhány épület (művház, lakóépület stb), amíg ki nem rúgták a polgármestert.
  Az sem tetszik, hogy amíg Makovecz lenyúlta az utóbbi 15 év minden munkáját, addig a makói tervezők szépen elköltöztek a városból. Az idegenekkel dolgoztatni jelenség okozta a város lecsúszását, a lakosság drasztikus csökkenését.”
 • 9. 140 2009. június 23. 12:41
  „Elsőre leszögezem, hogy igen távol állok attól, hogy a szocikat szeressem, de:
  Más országokban az anyák 6 - 16 HÉTIG (nem hónapig) maradhatnak otthon a gyerekekkel, úgyhogy a mi 2 évünk azért nem olyan rossz. Főleg, hogy az anyukák java része a gyed után visszament dolgozni, mert kevesellte a gyest, de azt is felvette azért, úgyhogy a költségvetés kétfelé fizetett. Más országokban sincs elég bölcsőde, de vannak un. családi bölcsik, ahol 2-5 gyerekre vigyáznak, és ez nagyon népszerű, ráadásul az államnak egy fillérjébe sem kerül, viszont munkahelynek számít, tehát két légy egy csapásra. Persze ezt mi itthon azonnal elutasítottuk úri dolgunkban.
  Makón kívül is nagyon sok helyen lenne szükség bölcsődére, talán jobban is, mint Makón, dehát hogy-hogy-nem, mégiscsak ott épül.
  Nem akarok szemét lenni, de vajon nem azért nyert a baloldali Makó, mert a jobboldali Makoveczzel terveztet????
  Makovecz szerintem csak egy felkapott tervező, akit főleg a jobb oldal nyom rendesen, és egyáltalán nem vagyok (többedmagammal) elhalva a makói "füles" színházától, meg úgy általában, nem kedvelem az épületeit, ráadásul qurva drága.”
 • 8. lacipapa68 2009. június 22. 21:06
  „Új bölcsödére szükség van Makón is,és a környező településeken is.Főleg hogy a kormány a gazdasági válság következményeit a kismamákon próbálja leverni javarészt.Az egy dolog,hogy tisztességes ember nem az anyagi javak miatt vállal gyereket,de azért senki sem hülye.Aztán meg sírnak a "nagy" emberek,hogy fogy a népesség.Ez már megint egy PR-cikk.”
 • 7. magyarok 2009. június 21. 23:16
  „És te hallottál Zalakarosról, vagy láttada reklámot??? gyereke, ha más tervezné azt utánátok, nektek mindegy ki igazából, csak utálkozhassatok, mert így vagytok beállítva..: és ha nincs problémátok, kerestek, hogy legyen...
  Szirilli ha én 6ökör vagyok és nem érdekel a véleményem miért reagálsz rá? Lehet, hogy azért mert még is érdekel? Vagy lehet, hogy ne bírod a kritikát???
  Különben is, ha tanultál pszichológiát, akkor tudhatod, hogy ha a véleményed butaságát aztán tömegek véleményével próbálod igazzá tenni, az azt jelenti, hogy te magad is tudod legbelül, hogy hülyeséget beszélsz..
  Inkább azzal törődj, hogy ne a hibát vedd észre hanem a szépet és ha szét nézel otthon, biztosan otthon is lesz mit kijavítani a kapcsolataidban...
  Kócos, ha valamit megtervez és azt mondja az tervezést kérő, hogy ne legyen kupola meg ilyen meg olyan legyen, akkor olyan lesz ahogy a megrendelő kéri, de ha ne mondja rá bízza, akkor a saját fantáziája után megy... Ha meg Egerbe rossz lett az lehet azért van mert az épitettő cég spórolósan rosszul csinálta meg... hM? :)”
 • 6. Kócos 2009. június 21. 16:18
  „Magyarok! Nem hallottál még Egerről? Tervezett egy fürdőt Makovecz és azóta semmit nem terveztetnek vele, Sőt. És nem is büszkék az épületre!!!!”
 • 5. Tommyst 2009. június 21. 07:24
  „Qa

  A cikk szempontjából mindegy, örülünk a bölcsinek :)

  Magyarok, igazad van, Makovecz híres, talán el is hiszem, hogy méltán, de ez csak magánvélemény.

  Szirilli

  Nem Makoveczzel van itt a gond, legalábbis nem a fő gond.
  Régen, ahogy felújították a gimit, folyton őt szidtuk, hogy szétesik alattunk az egész, beázik, minden baja van, a csarnok is rohamosan romlik. De ez nem az ő hibája!
  Ő megtervezte, de soksok helyen spóroltak a kivitelezők, miattuk hullik szét minden. Egy kis olcsó anyag ide, spórolás oda, hogy a vállalkozó többet tehessen zsebre, és itt az eredmény. :(”
 • 4. qa 2009. június 21. 00:11
  „Jó hír, hogy lesz még egy bölcsőde Makón. Kb. ez az, ami egy 3-5 éves kisgyerekre nézve örömteli. Annál is inkább, mivel úgy tudom a bölcsődei férőhelyek száma eddig is szűkös volt és eléggé általános probléma más településen is.

  Előttem szólóknak: Nem mindegy, hogy ki tervezi? A lényeg, hogy lesz. Valószínűleg az önkormányzat erre is nyert uniós pályázaton forrást, oszt abból megfinanszírozzák. Nektek ez nem fog kerülni semmibe, max. véletlen lehet a Ti gyerekeitek, vagy egy rokoné oda fog járni. Ha nem Makovecz tervezné, akkor valaki más. Gondolm az sem tetszene. Amúgy az sem igaz, hogy Makovecz az atyaúristen. Nem minden városban, településen ez az ember csinál mindent. Biztosan meg van az oka annak, hogy Makón miért Makovecz csinál mindent, ezen lehet csámcsogni, meg meg lehetne kérdezni hivatalos embereket is róla, akik valószínűleg kitalálnának rá valami jó kis mesét, oszt kész.”
 • 3. Szirilli 2009. június 20. 20:25
  „Magyarok, te mint 6ökör, nem biztos, hogy érdekel a véleményed.
  Hidd el, rengeteg makóinak elege van már ebből a névből, h Makovecz, aki ráadásul sokkal magasabb áron dolgozik, mint egy normális tervező.”
 • 2. magyarok 2009. június 20. 20:09
  „HA egy kicsit értenél az építészethez, tudnád, hogy Makovecz az ország legjobb tervezője és más városok büszkék az épületeire... Na de hát nem mindenkinek lehet agya igaz? :)
  Na menj inkább hányjál, abban jó vagy :)”
 • 1. Szirilli 2009. június 20. 17:53
  „A hányinger kerülget Makovecz nevének olvasásakor...
  hihetetlen, hogy makón semmi nem épülhet néllküle!
  Szükség lenne egy közbudira is, nem kellene megbízni, hogy tervezzen valami csodálatosat? :D
  persze jópézér´...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az M43-as tábláját avatták Makónál

Makó - Több mint egy évtizedes álom válik valóra, amikor jövő nyárra eléri Makót az M43-as – hangzott el tegnap a földeáki úton, ahol leleplezték a leendő sztráda uniós tábláját. Tovább olvasom