Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Böllérrandevú Csanádpalotán

Harmadízben rendeztek a hagyományos disznóvágások hangulatát idéző nemzetközi böllértalálkozót Csanádpalotán szombaton. A pörkölt, hurka-kolbász javát a vasárnapi falukarácsony háromszázhatvan vendége fogyasztotta el, és további százan kaptak kóstolót.
A helybeli asszonyok a konyhában szorgoskodtak. Fotó: Szabó Imre
A böllértalálkozón a munkát – jóval a csapatok kora reggeli érkezése előtt – a helybeli asszonycsapat kezdte az előkészítő műveletekkel, például a hagyma pucolásával, a tésztafélék sütésével. A tizennégy fős brigád a hetvenesztendős Ádók Istvánné vezetésével serénykedett. Palotán is él a disznóölés szokása, bár manapság a perzselést már sehol sem szalmával végzik. Igaz, így nem fordulhat elő olyasmi, amit gyermekkorában látott: egyszer egy vágáskor a szalmával már betakart disznót a tréfás kedvű szomszédok, amíg a házbeliek bevonultak felhajtani egy kis pálinkát, kihúzták, elcsenték a szalma alól, és egy subát tettek a helyére. Senki sem vette észre – el is égett...

A szombati disznókat reggel hét óra körül vágták le a Kelemen László Művelődési Ház udvarán. A találkozónak idén is jótékony célja volt: az elkészült finomságokból vasárnap a karácsonyi ünnepség háromszázhatvan vendége falatozhatott, ráadásként további száz rászoruló kapott még bőséges kóstolót a disznótorból. Összesen hat sertést dolgoztak fel a résztvevők, kezeik alól pedig többek között kétszáznegyven kilónyi pörkölt, száznyolcvan kiló hurka és százhúsz kiló kolbász került ki – tudtuk meg a fő szervezőtől, a művelődési házat vezető Ádók Istvántól.

A harmadik nemzetközi böllértalálkozóra egyébként összesen hat csapat nevezett be. A lengyelek idén nem tudtak eljönni, itt volt viszont a szerbiai Padé és a romániai Zsombolya egy-egy brigádja, két helybeli és egy apátfalvi társaság. Most először vett részt a találkozón a makói városi televízió csapata. Úgy látszott, a fiatalok nem csak a mikrofonnal és a kamerával bánnak mesterien: összeszokottnak tűnő mozdulatokkal darabolták a rájuk bízott sertést. A híradós szerkesztő-riporter, Rácz Csaba például lelkesen ragadta meg a rá bízott combot, de a csinos műsorvezető hölgy, Nagy Adrienn sem bánta, hogy ezúttal itt-ott véres, sáros gumicsizmában kell dolgoznia. Mindezt ráadásul példás fürgeséggel tették, pedig a stáb nagy része az előző este forgatott, méghozzá a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az ötlet, hogy nevezzenek be a fesztiválra, Jéger Szabolcs szerkesztő-riporteré volt, aki a tavalyi fesztivált még kollégái tudósításából láthatta csak: éppen súlyos balesete után lábadozott. Társait nem kellett sokáig győzködnie, ráadásul elhozta magával nagyapját, Kasza Istvánt is, akinek köszönhetően igazi, hagyományos makói disznóvágás kerekedett tüsténkedésükből. A tévések szerint disznóból készült finomságaik titka a mértékletesség, például a fűszerezésben, amihez természetesen kizárólag itt termett hagymát és fűszerpaprikát használtak. Szabolcsot egyébként megkérdeztük, van-e valami közös a böllérkedésben és a televíziós munkában. Pillanatnyi gondolkodás után mosolyogva vágta rá: – Itt is, meg a stúdióban is vágunk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,1 milliárdot nyert idén Makó térsége

Öt pályázatra több mint 1,1 milliárd forintot nyert különböző forrásokból – a megye… Tovább olvasom