Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Bosszantó kupacok: mozgásban a vakondok

Ambrózfalva, Csanádalberti, Pitvaros - A szakember szerint az enyhe időjárás az oka, hogy a vakondok még november végén is nagyon aktívak. Túrnak mindenfelé: árokpartokon, kertekben, még a focipályákon is.
Ambrózfalván, Földi Imréné háza előtt rendkívül aktívak a vakondok. Némelyik túrás igencsak termetes. – Nagyon bosszantó ez a rengeteg túrás. Hiába egyengetem el a földet, másnapra már vannak újabbak. Nemcsak itt a ház előtt, hanem a bejárón, a kertben is sok a vakond – panaszkodott az asszony.

Csanádalbertin, a Petőfi utcában annyi a vakondtúrás a házak előtti füves területen, hogy szinte össze sem lehet számolni. – 71 éves vagyok, de ilyenkor, késő ősszel én még ennyi vakondtúrást nem láttam! Nem tudom, hogy mi lehet az oka, de a régi öregek azt mondták, ha sok a túrás, valószínűleg kemény lesz a tél – vélte Varga Ferencné.

– Ezen a területen, ami most tele van túrásokkal, a 2010-es jégvihar idején pusztultak ki a fák. Bár a tuskókat kiszedtük, a gyökérzet egy része valószínűleg a földben maradt. A férjem szerint a gyökérmaradvány elkorhadt, és a környezetében elszaporodtak a giliszták és a rovarok. Ezért lehet ennyi vakond is, szinte terülj, terülj asztalkám várja őket – mondta Kiss Benőné.

Csanádalbertin, a Petőfi utcában annyi vakondtúrás van, hogy alig lehet összeszámolni. A szerző felvétele
Csanádalbertin, a Petőfi utcában annyi vakondtúrás van, hogy alig lehet összeszámolni. A szerző felvétele

Pitvaroson a futballpályát is összetúrták a vakondok. Ennek nem örülnek a focisták.

– A megyei III. osztályban játszunk. Nálunk örömfoci megy, mindenki szórakozásból jár edzésre, meccsekre. Az viszont bosszantó, hogy állandóan gereblyézni kell a vakondtúrásokat! Könnyen előfordulhat baleset is. Ha valakinek belecsúszik a cipője a vakondok által fúrt járatba, abból ficam, rosszabb esetben akár törés is lehet – ezt már Harcsás Ferenc, a pitvarosi fociklub vezetője mondta. Több dologgal is próbálkoztak, hogy elűzzék a vakondokat. Például vízzel töltött palackokat szúrtak a túrásokba. Állítólag ha fúj a szél, olyan hangot ad ki a palack, amit a vakondok nem szeretnek. Ám ez a módszer náluk nem vált be.

Kísérletezés és türelem

A vakond védett állat Magyarországon. Egy-egy példány eszmei értéke 25 ezer forint. Fő tápláléka a giliszta, de nem veti meg a bogarakat, például a ganajtúrót és a lótetűt, valamint ezek lárváit sem. A csigák is ínyére valók. – Valóban szokatlan, hogy ilyenkor ennyire aktívak a vakondok. Az enyhe időjárás az oka. A vakond nem alszik téli álmot, a fagyokat a mélyebb járatokban vészeli át. Addig táplálkozik, amíg csak lehet. Irtani, bántani nem szabad őket, csak elüldözni a területről. Az viszont szinte lehetetlen – tudtuk meg Soós Béla kertészmérnöktől. Vannak, akik petróleumos rongyot dugnak a túrásba, mások a már említett palackos módszerre esküsznek. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak az elektromos vakondriasztók. Ezek olyan, az ember számára nem hallható hangot bocsátanak ki, amelyek távol tartják a vakondokat. Mások a füstpatronokra, ammóniapatronokra esküsznek. Nem minden módszer válik be ellenük. Marad a kísérletezés és a türelem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvannak az új cégvezetők Makón

Megválasztották az új városi cégvezetők többségét, Buzás Péter korábbi polgármester végkielégítéséről és a járdaprogramról vitáztak a képviselők a makói testület szerdai ülésén. Tovább olvasom