Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Bozsogi Attila fél évszázada zenél

Makó - Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepli zenészpályafutásának 50. évfordulóját a hétvégén a makói Bozsogi Attila. Véletlenül lett muzsikus – a vendéglátózásnak ugyan ma már befellegzett, de nagyon szép emlékeket őriz.
Legutóbb nem muzsikusként, hanem a város főterén azóta felállított Fátyol Mihály-szobor megálmodójaként írtunk a makói vendéglátós zenészről, Bozsogi Attiláról. Most viszont azért, mert zenészpályafutásának 50. évfordulóját ünnepli vasárnap egy nagyszabású koncerttel a Hagymaházban. A nevezetes cigányprímáshoz egyébként szoros kapcsolat fűzte: noha első trióegyüttesét még az általános iskolában alapította, és a gimnáziumi évek alatt is volt báli zenekara, karrierje igazán Fátyol Mihály máig emlegetett koronabeli bandájában kezdődött.

Amúgy szinte véletlenül lett muzsikus. Hasonló a családban nem volt, ám amikor kiderült, hogy nővére nem szívesen játszik a zongorán, amit vettek neki, őt íratták be tanfolyamra. A könnyűzenével egy majálison jegyezte el magát, ahol fellépett a máig híres Tabányi zenekar. Emiatt is akart mindig harmonikás lenni – csakhogy mindenhová zongoristát kerestek. És akkor dőlt el végleg, hogy a zene lesz az élete, amikor érettségi után hiába felvételizett sikerrel a jogra, nem tanulhatott, mert a szüleit osztályidegennek minősítették. Ma azt mondja: a legkevésbé sem bánta meg, hogy a hangjegyek világa jutott neki.

Bozsogi Attila azért lett muzsikus, mert a nővére nem akart zongorázni. Fotó: Gyenes Kálmán
Bozsogi Attila azért lett muzsikus, mert a nővére nem akart zongorázni.
Fotó: Gyenes Kálmán

Játszott az összes makói zenés szórakozóhelyen, de például a Balatonon is, sőt finnországi meghívása is volt, igaz, oda végül nem jutott ki. Nem tudja, összesen hány muzsikussal zenélt együtt eddig élete során, de azt épp a napokban számolta össze, hogy közülük eddig hányan távoztak el – 79-en. Míg fiatalabb korában minden makói étteremben szólt esténként az élő muzsika, ma már sehol, ezért aztán ő is ritkán játszik; idén összesen két érettségi találkozón muzsikált. A nyugdíjas éveket főleg zeneszerzéssel tölti – szerzeményeiből jó néhány felcsendül majd vasárnap este a Hagymaházban.

A Molnár Dixieland muzsikusai is ünnepelnek

Bozsogi Attila jubileumi koncertje, egyben szerzői estje vasárnap délután 6-kor kezdődik. Néhányan a vele fellépők közül: a Molnár Dixieland több muzsikusa, Fátyol Tivadar prímás és jubileumi cigányzenekara, Frankie Látó jazzhegedűs, valamint Luigi. A háromórásra tervezett esten 6 kivétellel minden dal Bozsogi-szerzemény lesz, köztük nóta, csárdás, sanzon, tárogatószonett, koncertrumba és tangó, sőt egy hóra is.

Olvasóink írták

 • 1. bodekaroly 2009. október 07. 08:17
  „Szia Attilla.Ajubiliumi koncerted alkalmabol kivanok nagyon szep sikert,innen Helsinkiböl !!!!!!
  Hiaba mult el enyi idö meg mindig szivesen gondolok a regi idökre,amikor annyi sok hakniban
  jatszottunk, ugy "Ötoraiteakon" mint megannyi lakodalmakban. Minden joot kivanok Neked,es meg a
  areegi jo kollegaknak is !!!!! Csumi Böde Karcsi,alias "Lurko" a Szegedi D+C"
  E-Mail : karoly.bode@luukku.com”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó - biciklis szemüvegen keresztül

Nem csak a kerékpárutak hosszával mérhető, mennyire biciklisbarát egy város – ez volt a tanulsága a másfél órás biciklis barangolásnak. Tovább olvasom