Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Bronzba öntött épületek

Kiszombor - Kiszombor nyolc műemlék épületét és két köztéri szobrát önti bronzmakettbe a helybeli szobrászművész, Borsi Sándor egy volt tanítványával, Görbe Adriennel. Az egyedülálló alkotások a nevezetes rotunda közelében, kőtalapzaton lesznek láthatók.
A 4300 lelkes falu, Kiszombor páratlanul gazdag műemlékekben – ez adta az ötletet Borsi Sándor helybeli művész-pedagógusnak: bronzmaketteket készít a falu legszebb épületeiről. A szobrairól, kisplasztikáiról ismert alkotó azt mondja: ezek az eredeti méret százötvenedére kicsinyített, korhű darabok bizonyára sok ide látogató figyelmét felkeltik majd, akik így talán kedvet kapnak ahhoz, hogy ezeket eredetiben is megnézzék. Terve az, hogy a piciny épületszobrokat a falu legnevezetesebb műemléke, az Árpád-kori rotunda mellett helyezi majd el egy kőtalapzaton, nagyjából a valódi elhelyezkedésnek megfelelően – így útbaigazításul is szolgálnak. A hasonló bronzmakettek egyébként kuriózumok, Borsi Sándor is csak azt követően szerzett tudomást néhányról az országban, hogy munkához látott.

Kiszombor - Borsi Sándor és Görbe Adrienn a kicsiny bronzalkotásokkal. Fotó: Karnok Csaba
Kiszombor - Borsi Sándor és Görbe Adrienn a kicsiny bronzalkotásokkal.
Fotó: Karnok Csaba

A munka egy évvel ezelőtt kezdődött. Rengeteg mérést végzett, minden falat lerajzolt síkban, majd ezek alapján egy volt tanítványa, Görbe Adrienn készítette el a falak gipsz negatívjait. Ezek felhasználásával aztán viaszveszejtéses technikával, 1100 fokon öntötték bronzba az épületelemeket. Az összeállított maketteket tulajdonképpen már csak tisztítani, csiszolni kell. Ha minden az eredeti terveknek megfelelően alakul, a szeptemberi falunapon már megcsodálható lesz a különleges kompozíció, amely egyébként a látássérülteknek is segítségére lehet: a bronzmaketteket megtapogatva megtudják, milyen az épületek formája.

A Kiszomborért Alapítvány segített

Mi mindent örökít meg különleges alkotásaival Borsi Sándor? Természetesen a rotundát, valamint a Rónay család közel két évszázados kastélyát és kúriáit, több magtárat – az egyik ma a helytörténeti gyűjteménynek ad otthont. Ezenkívül két szobor, Szent Istváné és Nepomuki Szent Jánosé is a kőtalapzatra kerül kicsiben. Az alkotások megszületését a Kiszomborért Közalapítvány segítette – ugyanaz, amely korábban egy turistatérkép kiadását is támogatta; ez utóbbi a már lebontott régi szép épületeket is megörökíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kinyit a Medicor klub

Makó - Az új diákönkormányzat égisze alatt hamarosan újra nyithat az egykori legendás makói… Tovább olvasom